Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La Comissió Europea celebra l'acord polític sobre un nou marc de governança econòmica adequat per al futur

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió celebra l'acord entre el Parlament Europeu i el Consell sobre la reforma més ambiciosa i integral del marc de governança econòmica de la UE des de les conseqüències de la crisi econòmica i financera.

La Comissió va presentar les seves propostes de reforma l'abril de 2023.

Els principals objectius del marc són enfortir la sostenibilitat del deute dels Estats membres i promoure un creixement sostenible i inclusiu a tots els estats membres mitjançant reformes que fomentin el creixement i inversions prioritàries. El marc ajudarà a fer que la UE sigui més competitiva i millor preparada per als futurs reptes, donant suport al progrés cap a una economia verda, digital, inclusiva i resilient.

Les reformes atenen les mancances del marc actual. Pretenen garantir que el marc sigui més senzill, més transparent i eficaç, amb una major responsabilitat nacional i una millor aplicació. Tenen en compte la necessitat de reduir l'augment dels nivells de deute públic, inclòs com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, d'una manera realista, gradual i sostinguda. El nou marc també es basa en les lliçons apreses de la resposta política de la UE a la crisi financera, on la manca d'inversió va dificultar una ràpida recuperació econòmica.

Apropiació nacional més forta amb plans a mitjà termini

Els nous plans estructurals fiscals a mitjà termini es troben al centre del nou marc. Els estats membres dissenyaran i presentaran plans que estableixin els seus objectius fiscals, reformes i inversions prioritàries, i mesures per abordar els possibles desequilibris macroeconòmics durant un període d'ajust fiscal. El "període d'ajust" fa referència al període de temps dins el qual, mitjançant una combinació d'ajustaments fiscals, reformes i inversions, el nivell d'endeutament d'un Estat membre es posa en un camí a la baixa sostenible.

A continuació, aquests plans seran avaluats per la Comissió i aprovats pel Consell, basant-se en criteris comuns de la UE.

anunci

La integració dels objectius fiscals, de reforma i d'inversió en un únic pla a mitjà termini ajudarà a crear un procés coherent i racionalitzat. Enfortirà la propietat nacional proporcionant als Estats membres més marge de maniobra per establir les seves pròpies vies d'ajust fiscal i compromisos de reforma i inversió. Els estats membres presentaran informes anuals de progrés per facilitar un seguiment i un compliment més efectius de l'aplicació d'aquests compromisos.

Aquest nou procés de vigilància fiscal s'incorporarà al Semestre Europeu existent, que seguirà sent el marc central per a la coordinació de la política econòmica i d'ocupació.

Normes més senzilles tenint en compte els diferents reptes fiscals

El nou marc introdueix una vigilància basada en el risc que diferencia els estats membres en funció de les seves situacions fiscals individuals. Aquest enfocament s'adherirà a un marc comú transparent de la UE recolzat per salvaguardes per garantir que el deute es col·loqui en un camí descendent (la salvaguarda de la sostenibilitat del deute) o proporcioni un marge de seguretat per sota del valor de referència del dèficit del Tractat del 3% del PIB per tal de crear fiscals. amortidors (la salvaguarda de la resiliència al dèficit).

Un únic indicador operatiu, la despesa primària neta, servirà de base per a la vigilància fiscal, simplificant així les regles fiscals.

Per als estats membres amb un dèficit públic superior al 3% del PIB o un deute públic superior al 60% del PIB, la Comissió emetrà una "trajectoria de referència" específica per a cada país. Aquesta trajectòria proporcionarà orientació als estats membres per preparar els seus plans i garantirà que el deute es posi en un camí plausiblement descendent o es mantingui en nivells prudents.

Per als Estats membres amb un dèficit públic inferior al 3% del PIB i un deute públic inferior al 60% del PIB, la Comissió proporcionarà informació tècnica per garantir que el dèficit es mantingui per sota del valor de referència del 3% del PIB a mitjà termini. Això es farà a petició de l'Estat membre.

Promoció de reformes i inversió

Tant les reformes com la inversió són necessàries per afrontar els reptes nous i els existents. També són components essencials de plans creïbles de reducció del deute. El nou marc facilitarà i animarà els estats membres a implementar les mesures necessàries per assegurar les transicions ecològiques i digitals, reforçar la resiliència econòmica i social i reforçar la capacitat de seguretat d'Europa.

Els estats membres que es comprometin a implementar reformes i inversions destinades a assolir aquests objectius es beneficiaran d'un període d'ajustament més gradual, ampliat de quatre anys a set anys. Aquestes mesures han de complir criteris específics, en particular, abordant les recomanacions específiques de cada país emeses als Estats membres en el context del semestre europeu o orientant-se a la consecució de prioritats polítiques específiques de la UE.

Les reformes i els compromisos d'inversió dels plans nacionals de recuperació i resiliència es tindran en compte per a una ampliació del període d'ajust en la primera ronda dels plans.

La Comissió tindrà en compte una sèrie de factors rellevants a l'hora d'avaluar l'existència d'un dèficit excessiu. Un augment de la inversió governamental en defensa seria reconegut explícitament com un d'aquests factors rellevants. Altres factors rellevants inclouen la situació del deute públic de l'Estat membre, l'evolució econòmica i pressupostària i la implementació de reformes i inversió.

Millora de l'aplicació

Les normes requereixen compliment. Tot i que el nou marc ofereix als Estats membres més marge de maniobra sobre el disseny dels seus plans, també estableix un règim d'aplicació reforçat per garantir que els Estats membres compleixin els seus compromisos. Els estats membres presentaran informes anuals de progrés centrats en l'aplicació dels compromisos establerts en els seus plans per a l'avaluació per part de la Comissió.

La Comissió establirà un compte de control per registrar les desviacions de la trajectòria fiscal pactada. Quan el saldo del compte de control superi un llindar numèric i el deute de l'Estat membre sigui superior al 60% del PIB, la Comissió elaborarà un informe per avaluar si s'ha d'obrir un procediment de dèficit excessiu. L'incompliment dels compromisos de reforma i inversió acordats podria donar lloc a un període d'ajust fiscal escurçat. Les normes sobre l'obertura d'un procediment de dèficit excessiu basat en dèficit es mantenen sense canvis.

Propers passos

Ara el Parlament Europeu i el Consell hauran d'adoptar formalment l'acord polític.

El nou marc entrarà en funcionament l'any vinent, sobre la base dels plans que presentaran els Estats membres a finals d'any. Això deixa temps suficient als Estats membres per preparar els seus plans per als propers anys. El 2024, la vigilància fiscal es basarà en les recomanacions específiques de cada país ja emeses a la primavera de 2023.

Fons

El marc de governança econòmica de la UE consisteix en el marc de política fiscal de la UE (el Pacte d'Estabilitat i Creixement i requisits per als marcs fiscals nacionals) i el Procediment de desequilibri macroeconòmic, que s'apliquen en el context del Semestre Europeu per a la coordinació de polítiques, així com el marc dels programes d'assistència financera macroeconòmica.

D'acord amb les directrius polítiques del president von der Leyen, la Comissió va presentar una revisió de l'eficàcia del marc de vigilància econòmica i va iniciar un debat públic sobre el seu futur el febrer de 2020. Aquest ampli procés de debat públic i consulta va permetre a les parts interessades expressar la seva opinió sobre el objectius clau del marc, el seu funcionament i nous reptes a abordar. Aquestes opinions es van alimentar a les propostes de reforma legislativa de la Comissió que es van presentar l'abril de 2023. El desembre de 2023, el Consell va adoptar un enfocament general. El Parlament Europeu va aprovar el mandat de la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris d'iniciar negociacions el gener de 2024. El Parlament Europeu i el Consell van arribar a un acord polític el 10 de febrer de 2024.

Per obtenir més informació

Propostes legislatives de la Comissió Europea per a un marc reformat de governança econòmica de la UE

Foto: Omid Armin on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències