Connecteu-vos amb nosaltres

Banc Central Europeu (BCE)

Grigori Burenkov: "El BCE no assumirà riscos"

COMPARTIR:

publicat

on

D'acord amb Grigori Burenkov, CEO i fundador de Wheelerson Management Ltd., el regulador europeu pot decidir no baixar els tipus clau fins que no tingui tota la informació sobre el creixement salarial a la zona euro.

Estratègia del BCE per fer front a la inflació

El Banc Central Europeu, en la seva lluita contra la inflació, s'assembla a un trencaglaç que, malgrat qualsevol obstacle, avança de manera persistent cap al seu objectiu.

Grigory Burenkov, CEO i fundador de Wheelerson Management Ltd

L'equip de Christine Lagarde és unànime en la seva determinació per vèncer el creixement dels preus, ignorant l'estancament economia de la zona euro i les demandes persistents de les empreses de crèdit barat.

Recentment, el BCE ha reafirmat el seu rumb. Per tercera vegada consecutiva des del setembre de 2023, el regulador ha deixat els tres tipus clau en un nivell rècord: el tipus d'interès bàsic al 4.5%, el tipus de préstec marginal al 4.75% i el tipus de dipòsit al 4%. Es preveu que aquest moviment, segons el Banc Central Europeu, redueixi de manera sostenible les taxes d'inflació a la zona euro fins al 2%.

En un intent de controlar el creixement dels preus, desencadenat primer per la pandèmia de la COVID-19 seguida d'accions militars a Ucraïna i una sèrie d'altres factors, el regulador ha apujat deu vegades les taxes clau des del juliol del 2022 fins a assolir els nivells rècord actuals el setembre del 2023. En gran part gràcies a aquestes accions del BCE, així com una economia debilitat i significativament preus més baixos de l'energia, la inflació a la zona euro va baixar del 10.6% a finals del 2022 al 2.3% el novembre del 2023.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, va anunciar en la roda de premsa final que la decisió de mantenir els tipus al mateix nivell va ser unànime. I qualsevol discussió sobre la seva reducció, per preliminar que sigui, és prematura. Segons Lagarde, el BCE necessita temps per garantir que la inflació disminueixi de manera constant. La decisió del regulador es prendrà a partir exclusivament de l'anàlisi de dades econòmiques, sense cap adjunt a les dates. El BCE ha indicat la seva disposició a mantenir els tipus de referència sense canvis, restringint així l'accés de les empreses a l'endeutament de baix cost, durant el temps que sigui necessari per controlar la inflació.

Grigori Burenkov Comentaris sobre les decisions del BCE

Segons Grigory Burenkov, la decisió del BCE de mantenir els tipus era més que previsible: "Gairebé tots els analistes van predir la continuació de la política restrictiva del BCE. Estic d'acord amb l'afirmació que en aquests moments la lluita contra la inflació és més important per al regulador que el problemes d'estancament de l'economia. El BCE no nega que les seves mesures dificulten la recuperació de l'activitat empresarial a l'eurozona. Però, al mateix temps, és obvi: el regulador espera que l'economia es recuperi a mesura que disminueix la inflació".

anunci

"Sobre la qüestió de quan el BCE decidirà baixar els tipus, no hi ha una resposta definitiva", diu Grigori Burenkov. "La aclaparadora majoria d'institucions econòmiques i analistes se centren en dues dates. L'optimista: el BCE baixarà el tipus bàsic a l'abril i el conservador, el juny del 2023. Al meu entendre, el regulador serà extremadament prudent en les seves accions i farà no arriscar-se en un tema tan dolorós".

Perspectives de Lagarde sobre les tendències de la inflació

De fet, Christine Lagarde va parlar amb molta cautela sobre això. El cap del BCE va demanar vigilància, assenyalant que hi ha la possibilitat que la inflació torni a augmentar a curt termini. Això ja va passar el desembre del 2023, quan els preus van pujar inesperadament fins al 2.9%. La Sra. Lagarde va assenyalar que s'esperava aquest augment i no indica que les mesures per reduir la inflació siguin ineficaces. Tanmateix, segons alguns experts, aquest fort salt va ser un dels motius de la cautela del BCE a l'hora de mantenir els tipus inalterats.

Entre els factors que podrien conduir al creixement de la inflació, segons Christine Lagarde, podria estar l'augment de geopolítica tensions a l'Orient Mitjà. De fet, en aquest cas, els nous augments dels preus de l'energia i del cost de la càrrega serien gairebé inevitables afectant directament l'economia de la zona euro que ja pateix.

Christine Lagarde també va expressar la seva preocupació perquè la tendència cap a la reducció de la inflació el 2024 es pugui veure soscavada pel creixement dels salaris. Paral·lelament, el cap del BCE ha expressat l'esperança que els beneficis empresarials puguin neutralitzar l'efecte negatiu de l'augment dels ingressos dels empleats.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències