Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Educació superior: preparar les universitats de la UE per al futur mitjançant una cooperació transnacional més profunda

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La societat europea necessita més que mai la contribució de les universitats i altres institucions d'ensenyament superior. Europa s'enfronta a grans reptes com el canvi climàtic, la transformació digital i l'envelliment de la població, en un moment en què es veu afectada per la crisi sanitària mundial més gran en un segle i les seves conseqüències econòmiques. Les universitats, i tot el sector de l'educació superior, tenen una posició única a la cruïlla de l'educació, la recerca i la innovació, a l'hora de configurar economies sostenibles i resilients i de fer que la Unió Europea sigui més ecològica, més inclusiva i més digital.

El dos noves iniciatives adoptada, una estratègia europea per a les universitats i una proposta de la Comissió per a una recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació efectiva en l'educació superior europea, donaran suport a les universitats en aquest esforç.

La vicepresidenta de Promoció de l'estil de vida europeu, Margaritis Schinas, va dir: "Les universitats europees d'excel·lència i inclusió són alhora una condició i una base per al nostre estil de vida europeu. Donen suport a societats obertes, democràtiques i justes, així com al creixement sostingut, l'emprenedoria, la integració i l'ocupació. Amb les nostres propostes d'avui, busquem portar la cooperació transnacional en l'educació superior a un nou nivell. Valors compartits, més mobilitat, abast més ampli i sinergies per construir una dimensió genuïnament europea a la nostra educació superior”.

La comissionada d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: "Aquestes propostes beneficiaran a tot el sector de l'educació superior, en primer lloc als nostres estudiants. Necessiten campus transnacionals moderns amb fàcil accés a la mobilitat a l'estranger per permetre un camí d'estudi i una experiència realment europeus. Estem preparats per unir forces amb els Estats membres i les institucions d'educació superior d'arreu d'Europa. Junts podem apropar l'educació, la recerca i la innovació al servei de la societat. Les aliances d'universitats europees estan obrint el camí; a mitjans de 2024, el pressupost europeu donarà suport a fins a 60 aliances d'universitats europees amb més de 500 universitats d'arreu d'Europa".

L'estratègia europea per a les universitats

Europa acull prop de 5,000 institucions d'educació superior, 17.5 milions d'estudiants d'educació terciària, 1.35 milions de persones que imparteixen docència en educació terciària i 1.17 milions d'investigadors. Aquesta estratègia pretén donar suport i permetre que totes les universitats d'Europa s'adaptin a les condicions canviants, prosperin i contribueixin a la resiliència i la recuperació d'Europa. Proposa un conjunt d'accions importants per donar suport a les universitats europees per assolir quatre objectius:

  • Reforçar la dimensió europea de l'educació superior i la recerca;
  • consolidar les universitats com a fars de la nostra forma de vida europea amb accions de suport centrades en la carrera acadèmica i investigadora, la qualitat i la rellevància per a les competències de futur, la diversitat, la inclusió, les pràctiques democràtiques, els drets fonamentals i els valors acadèmics;
  • empoderar les universitats com a actors clau del canvi en la transició bessona verda i digital, i;
  • reforçar les universitats com a motors del paper i el lideratge global de la UE.

Construir ponts per a una cooperació europea efectiva en l'educació superior

La proposta de la Comissió per a una recomanació del Consell té com a objectiu permetre que les institucions d'educació superior europees cooperin més estretament i més profundament, per facilitar la implementació de programes i activitats educatives transnacionals conjuntes, l'agrupació de capacitats i recursos, o l'atorgament de títols conjunts. Es tracta d'una invitació als Estats membres perquè prenguin mesures i creïn les condicions adequades a nivell nacional per permetre una cooperació transnacional més estreta i sostenible, una implementació més eficaç d'activitats educatives i de recerca conjuntes i la Eines de l'Espai Europeu d'Educació Superior (Bologna).. Facilitarà el flux de coneixement i crearà un vincle més fort entre l'educació, la recerca i les comunitats industrials innovadores. L'objectiu és, sobretot, donar suport a l'oferta d'oportunitats d'aprenentatge al llarg de la vida d'alta qualitat per a tothom, centrant-se en les habilitats i competències més necessàries per fer front a les demandes econòmiques i socials actuals.

anunci

Fer-ho realitat: quatre iniciatives insígnies

La dimensió europea de l'educació superior i la recerca es veurà potenciada per quatre iniciatives insígnies a mitjan 2024:

  • Ampliar-se a 60 universitats europees amb més de 500 institucions d'educació superior a mitjan 2024, amb un pressupost indicatiu Erasmus+ d'1.1 milions d'euros per al període 2021-2027. L'objectiu és desenvolupar i compartir una cooperació estructural, sostenible i sistèmica comuna a llarg termini en educació, recerca i innovació, creant campus interuniversitaris europeus on estudiants, personal i investigadors de totes les parts d'Europa puguin gaudir d'una mobilitat perfecta i crear nous coneixements. junts, entre països i disciplines.
  • Treballar per a Estatut legal de les aliances d'instituts d'educació superior per permetre'ls unir recursos, capacitats i els seus punts forts, amb un pilot Erasmus+ a partir del 2022.
  • Treballar per a títol europeu conjunt a reconèixer el valor de les experiències transnacionals en el títol d'educació superior els estudiants obtenen i redueixen la burocràcia per impartir programes conjunts.
  • Ampliar la iniciativa de la targeta europea d'estudiant mitjançant el desplegament d'un identificador europeu d'estudiant únic disponible per a tots els estudiants mòbils el 2022 i per a tots els estudiants de les universitats d'Europa a mitjan 2024, per facilitar la mobilitat a tots els nivells.

Propers passos

La coordinació dels esforços entre la UE, els estats membres, les regions, la societat civil i el sector de l'educació superior és clau per Estratègia europea per a les universitats una realitat. La Comissió convida el Consell, els estats membres i les universitats a debatre sobre aquesta agenda política i treballar conjuntament per aconseguir universitats a prova de futur.

L' Proposta de la Comissió per a una recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació europea efectiva en l'educació superior es discutirà amb els Estats membres. Un cop adoptat pel Consell, la Comissió donarà suport als estats membres i als socis rellevants en l'aplicació d'aquesta recomanació del Consell.

Fons

La Comissió va anunciar la seva intenció d'iniciar la co-creació d'una agenda de transformació de l'educació superior al seu Comunicació sobre l'assoliment de l'espai europeu d'educació per al 2025 i la seva Comunicació sobre un nou espai europeu de recerca. El Conclusions del Consell sobre el nou espai europeu de recerca, adoptat l'1 de desembre de 2020, subratlla "que s'han de desenvolupar sinergies i interconnexions més fortes entre l'ERA, l'EEES i els elements relacionats amb l'educació superior de l'Espai Europeu d'Educació (EEE). En el seu Resolució de 26 de febrer de 2021 sobre "un marc estratègic per a la cooperació europea en educació i formació cap a l'Espai Europeu d'Educació i més enllà (2021-2030)"., el Consell ha identificat l'establiment d'una agenda per a la transformació de l'educació superior com una acció concreta en l'àmbit prioritari de l'educació superior.

L'agenda política de l'ERA annex a les conclusions del Consell sobre la futura governança de l'Espai Europeu de Recerca, aprovades el 26 de novembre de 2021, dóna suport a les accions rellevants per a les universitats, inclosa una acció dedicada a habilitar les institucions d'educació superior perquè es desenvolupin d'acord amb l'Espai Europeu de Recerca i en sinergia amb l'Espai Europeu d'Educació.

Més informació

Comunicació de la Comissió sobre una estratègia europea per a les universitats

Proposta de la Comissió de recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació europea efectiva en l'educació superior

Comunicació per assolir un Espai Europeu d'Educació per al 2025

Comunicació sobre un nou ERA per a la Recerca i la Innovació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències