Implementació oportuna de #Ukraine #ElectricityMarketReform

| Pot 31, 2019

El sector energètic és la base de l'economia ucraïnesa. Malauradament, l’energia continua sent un tema altament polititzat a Ucraïna i l’actual incertesa política significa que hi ha un perill real que el procés vital de la liberalització del mercat de l’energia s’impulsi. Això tindrà conseqüències significatives per al desenvolupament econòmic i la seguretat d’Ucraïna, així com per a les seves relacions i per a la comunitat internacional, escriu Ivan Plachkov (a la foto).

Segons l’acord d’associació UE-Ucraïna i les disposicions del tercer paquet energètic de la Unió Europea, Ucraïna està obligada a liberalitzar el seu sector elèctric per estimular la competència entre els proveïdors d’energia i fomentar els nous mercats. La reforma també és una condició prèvia per a la integració d'Ucraïna al mercat elèctric de la UE i, sense ella, Ucraïna no podrà implementar les mesures establertes al paquet d'energia neta de la UE.

L'incompliment de la reforma presentarà a Ucraïna com a soci poc fiable als ulls de la comunitat internacional i posarà en perill l'accés del país a les finances internacionals necessàries per modernitzar la nostra infraestructura energètica, ja sigui de la UE, el Banc Mundial o el sector privat. . També frustrarà el procés d’integració amb el sistema energètic europeu i mantindrà la dependència dels països de Rússia i Bielorússia per a les importacions d’electricitat durant els períodes de crisi.

Amb una vida útil estimada dels anys 10, la infraestructura energètica de l'era soviètica d'Ucraïna necessita desesperadament la millora i la substitució de tot el territori nacional, des de les instal·lacions de producció fins a la substitució de les xarxes, per tal de satisfer les obligacions internacionals del país sobre el canvi climàtic. Promoure les energies renovables és també un requisit clau.

Ja s'han realitzat avenços significatius per reformar el mercat energètic, però per aconseguir aquesta transformació, Ucraïna necessita un mercat elèctric completament modern i que funcioni bé, que permeti la compra i la venda d’electricitat en el mercat obert i garanteix que l’oferta i la demanda finalment determina el preu.

Mentre que el procés de substitució d'una xarxa energètica de l’era soviètica i de les tarifes d’electricitat controlades políticament amb un sistema basat en el mercat és fonamentalment un repte, és important reconèixer els beneficis que aportarà a Ucraïna.

La implementació oportuna de la reforma del mercat de l'electricitat aportarà importants beneficis econòmics a Ucraïna.

La reforma atraurà inversions en el sector de l'energia entre 2019 i 2030. Les inversions addicionals permetran modernitzar les instal·lacions generadores i les xarxes de distribució, que milloraran la qualitat del subministrament elèctric, així com la situació ambiental de les instal·lacions elèctriques. La reforma del mercat de l'electricitat és un requisit previ per a la integració amb els mercats elèctrics europeus.

Això augmentarà la competència en el sector de generació elèctrica d'Ucraïna, garantint una millor qualitat de subministrament d'energia i evitant la possibilitat d'abusar el poder de monopoli per part de les empreses subministradores d'energia. En altres paraules, això fomentarà el desenvolupament de les empreses, que és una situació guanyadora per a les empreses i els consumidors d’electricitat.

Per als consumidors, tant domèstics com industrials, la reforma augmentarà la competència i els permetrà triar el seu proveïdor de serveis, cosa que farà que augmenti la qualitat dels serveis que reben. L’augment de la inversió també reduirà significativament el risc d’éssols de potència.

La incertesa política que pot provocar un retard en el procés de reforma es basa en les preocupacions que les tarifes elèctriques de les llars a Ucraïna i que el govern estableix durant molts anys augmentaran dràsticament.

En realitat, no és així. La subvenció creuada de l'electricitat, des de la indústria fins als consumidors domèstics, havia de ser eliminada abans del llançament del mercat elèctric a gran escala. Tanmateix, la situació política ha retardat aquest procés. Però això no serà un obstacle ni una barrera a llarg termini per al desenvolupament del mercat, ja que existeix un mecanisme temporal per contrarestar els efectes negatius de les subvencions creuades.

Finalment, si hi ha una elecció entre un llançament imperfecte i no tenir cap llançament, preferim la primera opció. Les conseqüències negatives de l’alternativa i les amenaces derivades d’aquesta alternativa són molt més grans.

Avui, Ucraïna està desbordada per la retòrica emocional. És molt important que les institucions i els polítics internacionals donin suport als ciutadans d’Ucraïna, que estiguin a favor de l’orientació de la reforma del sector energètic, que hagi experimentat de primera mà els seus resultats. La importància i els beneficis de la liberalització del mercat de l'electricitat són indiscutibles. Hi ha una oportunitat per fer una contribució significativa al desenvolupament, la competitivitat, la seguretat i el benestar del país, i és crucial continuar recolzant aquest procés.

Ivan Plachkov és el cap de l'Assemblea d'Energia per a Ucraïnesos i l'exministre de combustible i energia d'Ucraïna.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, interconnectivitat d'electricitat, energia, EU, Ucraïna

Els comentaris estan tancats.