Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

El pacte verd europeu no és apte per al seu propòsit

COMPARTIR:

publicat

on

El Pacte Verd Europeu no va ser dissenyat per fer front a l'extraordinària sèrie de crisis que s'encavalquen a què s'ha enfrontat el món.

Aquesta és l'opinió de Marc-Antoine Eyl-Mazzega i Diana-Paula Gherasim. del Centre d'Energia IFRI

Tots dos han escrit un informe autoritzat, "Com pot adaptar-se el Green Deal a un món brutal?" que identifica "deu punts clau que cal abordar per ajustar el Green Deal a les noves realitats".

Eyl-Mazzega, director del Centre d'Energia de l'IFRI i Gherasim, investigador, diuen que el Pacte Verd Europeu "no s'ha planificat per a l'actual entorn intern i extern extraordinàriament deteriorat".

"La guerra de Rússia a Ucraïna, els tipus d'interès més elevats, la inflació, les finances públiques tenses, les cadenes de valor debilitades i la manca d'habilitats crucials plantegen reptes sense precedents", afirmen.

L'estudi ha identificat deu punts clau que cal abordar amb prioritat per ajustar el Green Deal al que van anomenar "un món brutal".

També asseguren que "molt està en mans dels governs que necessiten actuar conjuntament per implementar el que s'ha decidit".

anunci

Des de l'agricultura fins a la seguretat contra incendis, el Green Deal de la UE sembla estar sota atacs des de diferents angles.

El Pacte Verd Europeu és el pla d'Europa per descarbonitzar i convertir-se en un continent climàticament neutre l'any 2050.

Però l'oposició a almenys alguns aspectes de la política d'ampli abast s'ha vist, més recentment, amb l'acció del sector agrícola europeu. Els agricultors de tot el continent van conduir els seus tractors a Brussel·les, la capital de la UE, per expressar la seva ira i frustració per la política mediambiental insígnia.

Alguns creuen que les creixents preocupacions sobre l'impacte potencial i la implementació d'aquesta política de múltiples capes han deixat greument ferit el Green Deal.

Els crítics que encara alberguen esperances que es facin canvis a la política s'inspiren en els esdeveniments recents, i no només en demostracions sorolloses dels agricultors.

Al novembre, el Parlament Europeu va canviar amb èxit aspectes de la llei de restauració de la natura.

The original aim of the law, a hotly contested pillar of the European Green Deal, would have forced EU countries to restore at least 20% of the bloc’s land and seas by the end of the decade.

Els crítics van dir que el pla original estava impulsat ideològicament, pràcticament inviable i un desastre per als agricultors, els propietaris forestals, els pescadors i les autoritats locals i regionals.

S'han fet canvis al text, però, i alguns ara esperen fer el mateix amb aquells altres elements del Green Deal que encara els preocupen.

El que està clar és que aquestes reserves i pors existeixen en una sèrie d'àmbits, des de la comunitat empresarial fins als bombers.

Els empresaris, per exemple, estan preocupats per la implementació de la política mediambiental insígnia i el president de SMEunited, Petri Salminen, creu que el Green Deal ha augmentat la pressió reguladora sobre les petites i mitjanes empreses. Amb l'ull posat en les properes eleccions a la UE, vol que el mandat de la propera Comissió "sigui fer que la llei funcioni en lloc de fer la llei".

"Els emprenedors innoven i inverteixen per assolir els objectius climàtics, deixeu-los", va dir Salminen.

Una font de SMEunited va dir que això significa, en primer lloc, donar temps als emprenedors per ecologitzar els seus models i processos de negoci en lloc de "omplir l'administració". També hem de garantir l'oferta d'assistència tècnica, com per exemple a través del Pacte d'Empreses pel Clima i l'Energia. A més, s'ha de garantir l'accés a finançament (verd) per a les inversions".

Els treballadors agrícoles, per la seva banda, diuen que les polítiques verdes i els impostos s'estan consumint els seus beneficis i demanen més subvencions governamentals. Diuen que seran els més afectats per les reformes ambientals i que necessiten més subvencions governamentals per compensar-les.

Farmers say that authorities’ eco-transition policies make national producers uncompetitive. Not only does it make farms unprofitable, it forces many to buy food products from countries where environmental standards are weaker, they claim.

Però fins i tot els bombers, un sector poc conegut per la seva militància, té algunes reserves sobre el Green Deal.

Fire Safety Europe, un organisme format per 18 organitzacions que representen el sector europeu de seguretat contra incendis, diu que hi ha "riscos d'incendi" associats al Green Deal.

Aquests "nous riscos d'incendi", diu, es relacionen especialment amb l'electrificació dels edificis.

Segons Fire Safety Europe, innovacions com els panells solars, les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics i les bombes de calor, tot i que són essencials per reduir les emissions de carboni, també comporten perills potencials d'incendi a causa de l'augment de les càrregues elèctriques i els reptes de manteniment.

Els riscos d'incendis existents es veuran agreujats encara més per l'èmfasi del Pacte Verd Europeu en la descarbonització dels edificis mitjançant innovacions avançades "si no es té en compte la seguretat contra incendis".

El desplegament de panells fotovoltaics, punts de recàrrega de vehicles elèctrics i bombes de calor, tot i que és important per reduir les emissions de carboni, introdueix nous riscos d'ignició a causa de l'augment de les càrregues elèctriques o la instal·lació i el manteniment deficients. Els nous materials de construcció i els nous mètodes de construcció amb l'objectiu d'aconseguir un major rendiment energètic o sostenibilitat també tenen un impacte en la dinàmica del foc.

En el seu "Manifest de la UE 2024-29", diu que la Unió Europea ha d'"abordar adequadament" els riscos de seguretat emergents relacionats amb les solucions d'electrificació i altres modificacions de l'entorn construït.

També s'argumenta que les mesures del Green Deal podrien tensar encara més les relacions entre els estats membres de la UE i/o carregar els ciutadans.

El molt respectat Institut Reial de Relacions Internacionals assenyala que la UE reconeix que la participació ciutadana en el Pacte Verd Europeu és crucial per garantir la legitimitat de les polítiques i l'acceptació pública de les mesures climàtiques.

Però l'Institut també adverteix que un problema "clau" que encara s'ha d'abordar és arribar a grups que, d'altra manera, es podrien passar per alt o "caure per les escletxes", especialment aquells que tenen més a perdre en la transició (verda).

Segons el Green Deal, tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d'una manera econòmicament viable per al 2030.

La Directiva d'envasos i residus d'envasos (PPWD) té com a objectiu reduir els impactes ambientals negatius dels residus d'envasos i envasos, però la indústria diu que hi ha certs aspectes que requereixen més elaboració per garantir una implementació efectiva.

Però fins i tot les esmenes recents fins ara han causat preocupació per a certs actors de la indústria, des de les reserves sobre els nous objectius de reutilització que no complementen els esforços de reciclatge existents fins a les objeccions sobre les mesures que falten pel que fa als bioplàstics.

La indústria paperera ha advertit dels "danys col·laterals" derivats d'alguns aspectes del Green Deal, sobretot el que veu com una implementació precipitada.

Els danys col·laterals es defineixen com una pèrdua de la capacitat i habilitats de fabricació del sector europeu i l'augment de la dependència d'importacions més barates.

En altres llocs, el govern de Flandes ha expressat la seva preocupació sobre un altre element del Green Deal: com es finançarà.

Hi ha, diu, encara molta vaguetat pel que fa al finançament de les seves ambicions i tampoc hi ha cap claredat sobre la manera en què els objectius del Pacte Verd s'ajustaran al marc financer plurianual (MFP). "El component pressupostari del Pacte Verd sembla afavorir els més contaminants en primer lloc", segons un document de posició.

Si les mesures es mantenen assequibles, les institucions europees hauran de tenir en compte les necessitats financeres i els riscos inherents a una transició en regions pròsperes com Flandes, diu.

La Comissió Europea diu que el canvi climàtic i la degradació ambiental són una amenaça existencial per a Europa i el món i, per superar aquests reptes, el Pacte Verd Europeu "transformarà la UE en una economia moderna, eficient en recursos i competitiva".

It first published its proposals back in December 2019 and, on 6 February, EC Executive Vice-President Maroš Šefčovičwe said, “We are staying the course of the climate transition as agreed by EU leaders, as it will be increasingly important for our global competitiveness. This comes at a crucial moment in the debate around the future path of Europe’s green transition.”

Però, a mesura que la UE marxa cap als seus objectius del Pacte Verd, és evident que existeixen preocupacions i que són compartides per una varietat de sectors.

Per a alguns, això posa en dubte el futur del Green Deal en la seva forma actual.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències