Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Aconseguir la sostenibilitat holística a través dels sistemes alimentaris

COMPARTIR:

publicat

on

Si hi ha una cosa que han fet evident els darrers anys, des de la COVID-19 fins al canvi climàtic, és que les persones i el medi ambient estan interconnectats i s'impacten constantment mútuament, escriu Azis Armand.

Hi ha moltes maneres que podem escollir per restaurar la salut del nostre planeta, i tot i que l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils hauria de ser sens dubte un mecanisme principal, només és una de les moltes estratègies que s'han d'emprar. Un altre impacte vital i directe que podem tenir en l'enfortiment del nostre ecosistema és mitjançant sistemes alimentaris resilients i sostenibles.

Els sistemes alimentaris són alhora una de les principals causes del canvi climàtic un terç de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) i extremadament fràgils davant els desastres naturals. Per tant, les estratègies de mitigació i descarbonització del clima en aquest sector seran fonamentals per assolir l'objectiu general de l'Acord de París de limitar l'augment de la temperatura a "molt per sota dels 2 graus centígrads". 

Com a país especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic com les inundacions, les sequeres, l'augment del nivell del mar i l'augment de les temperatures, a Indonèsia entenem els riscos que plantegen els canvis climàtics dràstics no només al sistema alimentari del nostre país, sinó a tota la cadena de subministrament mundial. El 30 per cent de la nostra superfície terrestre està reservada per a l'agricultura, i som un dels majors productors i exportadors de productes agrícoles del món, subministrant productes bàsics importants com oli de palma, cautxú natural, cacau, cafè, arròs i espècies a la resta de països. món. El sector agrícola d'Indonèsia també representa al voltant 2.4 cent d'emissions mundials de GEH agrícoles.

D'acord amb el marcador climàtic, el 2021, la indústria agrícola va contribuir a aproximadament el 13.28 per cent del PIB d'Indonèsia, la segona part més gran després de la fabricació. Tanmateix, a mesura que El Niño s'enforteix, Indonèsia està experimentant la seva estació seca més severa en quatre anys, alimentant incendis forestals i amenaçant la producció d'oli de palma, cafè i arròs del país. Això ha obligat el Ministeri de Comerç a fer-ho augmentar les importacions com l'arròs de l'Índia, ja que s'espera que els rendiments dels cultius domèstics siguin insuficients perquè els nivells d'humitat del sòl arribin al nivell més baix en 20 anys. 

Tant si es tracta de la pandèmia de la COVID-19 com de la invasió russa d'Ucraïna, les greus interrupcions de la cadena de subministrament han demostrat clarament les seves conseqüències inflacionistes globals. I els preus més alts toquen tant a les butxaques com a l'estómac. D'acord amb la FMI, el cost de vida global mitjà ha augmentat més en els 18 mesos des de l'inici del 2021 que durant els cinc anys anteriors junts. I tant l'alimentació com l'energia demostren ser els principals motors. De fet, la mitjana de les aportacions de food per si sols superen la taxa mitjana global d'inflació durant el període 2016-2020.

Per tant, els nostres sistemes alimentaris complexos i interconnectats tenen repercussions globals importants que s'han de considerar acuradament en els debats sobre polítiques relacionades amb el clima. L'agricultura té un paper indispensable per a la salut i l'economia de països com Indonèsia, però sense l'atenció adequada i els esforços sòlids per emprar mètodes sostenibles, la inseguretat alimentària planteja riscos perjudicials.

anunci

Hi ha els impactes immediats sobre els rendiments dels cultius i els ingressos dels agricultors, i després les implicacions indirectes, des de l'augment dels preus mundials dels aliments i les interrupcions de la cadena de subministrament, fins a taxes més altes de desnutrició. Sobretot, sense programes de seguretat social preexistents, aquests efectes continuaran sent desproporcionats pels membres més vulnerables de la societat.

Davant l'augment de les extremitats climàtiques, la qüestió requerirà el suport polític del govern, així com la innovació dinàmica que millor mobilitzi el sector privat.

Un d'aquests exemples és Indika Nature d'Indonèsia, part del grup diversificat d'Indika Energy, que recentment ha decidit fomentar sistemes alimentaris més resistents i equitatius unint forces amb el motor de cerca líder mundial centrat en la reforestació, Ecosia, invertint conjuntament en el recentment creat Slow. Organització Forest Coffee-Krakakoa. Slow Forest Coffee i Krakakoa han demostrat ser dues empreses distingides dedicades a pràctiques sostenibles i ambientalment responsables en els àmbits del cafè i la xocolata. Aquesta inversió que facilita la consolidació de les empreses donarà resultats significatius en les seves operacions agroforestals a Indonèsia, Laos i Vietnam.

Actualment, es preveu que l'escalfament global augmentarà encara més els preus dels aliments entre 0.6 i 3.2 punts percentuals el 2060, segons un informe del 2023. reportar per investigadors del Banc Central Europeu i del Potsdam Institute for Climate Impact Research. Tot i que gran part del focus de la COP-28 segueix sent en l'energia, a mesura que la població mundial està en camí d'arribar als 8.5 milions de persones el 2030, els actors públics i privats hauran d'abordar urgentment la inseguretat alimentària tant des d'una perspectiva econòmica com ambiental. L'única manera d'aconseguir un autèntic zero net és mitjançant un enfocament holístic de sostenibilitat, tant per a l'energia com per als nostres sistemes de producció agrícola i alimentària.

Azis Armand és el vicepresident director i director general del grup de PT Indika Energy.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències