Connecteu-vos amb nosaltres

Aigüeres de carboni

Eliminacions de carboni: mesures addicionals per assolir la neutralitat climàtica  

COMPARTIR:

publicat

on

Per assolir els objectius climàtics de la UE, els esforços de reducció d'emissions s'hauran de complementar amb mesures per eliminar el carboni de l'atmosfera, Economia.

Canvi climàtic ja és una realitat però en funció de les mesures adoptades ara, encara és possible limitar-ne les conseqüències. En virtut de l'Acord de París sobre l'acció climàtica mundial, la UE s'ha compromès a perseguir limitar l'escalfament global a 1.5 °C per sobre dels nivells preindustrials. Per assolir aquest objectiu, la legislació climàtica de la UE estableix un objectiu vinculant emissions netes zero per al 2050.

La principal eina per arribar a zero emissions és ràpidament reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i la UE ha anat avançant en aquest sentit. Tanmateix, l'eliminació del diòxid de carboni de l'atmosfera serà necessària per complementar les retallades d'emissions. Això es deu al fet que és difícil arribar a zero emissions en alguns sectors, com l'agricultura, la producció de ciment i acer o l'aviació i el transport marítim.

La UE està treballant en un esquema de certificació per assegurar-se que qualsevol eliminació de carboni a la UE genera beneficis clars per al medi ambient. L'objectiu també és prevenir el greenwashing, que és quan les empreses afirmen ser més respectuoses amb el medi ambient del que realment ho són.

Què són les eliminacions de carboni?

Les eliminacions de carboni són activitats que eliminen i emmagatzemen de manera duradora el diòxid de carboni de l'atmosfera. Hi ha diverses maneres de fer-ho, com ara:

  • Emmagatzematge permanent (el carboni es captura directament a l'aire i s'emmagatzema en forma estable)
  • Cultiu de carboni, és a dir, activitats que augmenten la captura de carboni en sòls i boscos (per exemple, restauració de boscos, gestió de torberes i zones humides)
  • Emmagatzematge de carboni en productes (per exemple, el carboni capturat pels arbres s'emmagatzema en construccions a base de fusta)

Marc de certificació de la UE per a l'eliminació de carboni

Fomentar i accelerar el desplegament d'activitats d'eliminació de carboni efectives i d'alta qualitat a la UE, la Comissió Europea va proposar el novembre de 2022 establir un sistema de certificació a tota la UE per a l'eliminació de carboni.

anunci

La certificació garantiria que les activitats d'eliminació de carboni es mesuren d'una manera precisa, emmagatzemen el carboni durant el major temps possible i beneficien -o, si més no, no dificulten- altres objectius ambientals, com ara la biodiversitat, la contaminació zero i l'economia circular.

La certificació harmonitzada ajudaria a generar confiança i dirigir el finançament de les activitats d'eliminació de carboni tant de fonts públiques com privades.

Llegiu també com la UE utilitza millor els boscos com a embornals de carboni.

Posició del Parlament

El Parlament Europeu ha subratllat repetidament que considera la reducció d'emissions com el principal camí cap a la neutralitat climàtica i que l'eliminació de carboni és una manera de complementar aquests esforços.

La comissió de medi ambient del Parlament va aprovar l'octubre de 2023 l'esquema de certificació d'eliminació de carboni. Els membres del comitè van suggerir la creació d'un registre a tota la UE per garantir la transparència del sistema, proporcionar informació al públic i evitar el risc de frau i el doble recompte de l'eliminació de carboni.

Propers passos

El Parlament votarà la proposta el novembre de 2023, després del qual estarà disposat a iniciar les negociacions amb el Consell sobre el text definitiu de la legislació.

Certificació d'eliminació de carboni 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències