Connecteu-vos amb nosaltres

protecció de la infància

Drets dels nens: què fa la UE per protegir els nens? 

COMPARTIR:

publicat

on

Coneix les mesures adoptades per la UE i el Parlament Europeu per protegir els nens i promoure el seu benestar, Societat.

Els drets i la protecció dels infants com a prioritat de la UE

El protection and promotion of children’s rights ha estat un objectiu principal per a la UE i el Parlament Europeu, consagrat a l'article 3 del Tractat de la Unió Europea i en la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.

El Parlament col·labora estretament amb la Comissió Europea, les agències de la UE, el Consell d'Europa i els organismes nacionals per salvaguardar els drets dels nens i garantir els seus drets mitjançant la legislació.

El Parlament ha nomenat a co-ordinator on children’s rights, que actua com a punt de contacte central per supervisar i garantir que els seus drets s'incloguin a les polítiques i la legislació de la UE.

Amb el Estratègia de la UE sobre els drets de la infància 2021-2024s adoptada el març de 2021, la UE té com a objectiu combatre la pobresa, l'exclusió social, la discriminació i qualsevol tipus d'intimidació.

La UE ha acordat un Garantia Europea per a la Infància, que té com a objectiu garantir que tots els nens de la UE, inclosos els que estan en risc de pobresa, tinguin accés a l'assistència sanitària i a l'educació. Cada país de la UE ha designat un coordinador de garantia infantil, responsable de presentar-ne plans d'acció nacionals fins al 2030.

Lluita contra el treball infantil

anunci


Com a part dels seus esforços per acabar amb el treball forçat a tot el món, la UE hi treballa eradicació del treball infantil. L'octubre de 2023, Els eurodiputats van adoptar la seva posició sobre la prohibició dels productes elaborats amb treball forçat al mercat de la UE.

L'esborrany de reglament preveu un marc per investigar si les empreses utilitzen treball forçat, inclòs el treball infantil, i si així es demostra, els seus productes s'aturaran a les fronteres de la UE i els que ja han arribat al mercat de la UE seran retirats.

Internet més segur

Els nens utilitzen Internet i els telèfons mòbils cada cop més. Tot i que això obre nous camins cap a l'aprenentatge i les oportunitats socials, també comporta riscos com el ciberassetjament, el contingut inadequat per a l'edat i la desinformació.

El maig de 2022, la Comissió va presentar una estratègia actualitzada per a una internet més segura i millor per als nens i joves.

Prevenció de l'abús sexual infantil en línia

El Parlament està treballant en noves normes amb l'objectiu prevenir i aturar l'abús sexual infantil en línia mentre es protegeix la privadesa.

Les noves normes obligarien als proveïdors de serveis d'allotjament i missatgeria a avaluar el risc d'un ús indegut dels seus serveis i adoptar mesures proporcionals i efectives per mitigar els riscos, evitant per complet la vigilància massiva.

Lluita contra el tràfic de persones

Els nens poden ser més vulnerables que els adults i, per tant, tenen més risc de convertir-se en víctimes del tràfic de persones, sobretot com a conseqüència de factors com la pobresa, la violència i la discriminació.

La Comissió va proposar reforçar les existents Normes de la UE per combatre el tràfic de persones. El Parlament va adoptar la seva posició l'octubre de 2023, suggerint més passos per protegir les víctimes. La posició constitueix la base per a les negociacions amb els països de la UE sobre el text legislatiu final.

La guerra a Ucraïna va posar de manifest la necessitat de més accions per protegir els nens a les zones de guerra. L'abril de 2022, el Parlament va demanar una major protecció dels nens que fugen de la guerra a Ucraïna. Els eurodiputats van dir que la identificació i el registre són clau per protegir els nens del risc de tràfic, adopció il·legal i altres tipus d'abús.

Seguretat de les joguines

Els drets dels infants com a consumidors estan protegits mitjançant les polítiques de salut i consumidors de la UE. Les joguines, per exemple, han de complir els criteris de seguretat abans de poder vendre's a la UE.

El Parlament ha demanat canvis a la Directiva de seguretat de les joguines, argumentant que no reflecteix les últimes troballes científiques sobre possibles productes químics nocius.

El juliol de 2023, la Comissió va publicar una proposta per actualitzar les normes. La proposta té en compte els desenvolupaments tecnològics i els problemes de seguretat desconeguts anteriorment. Estableix requisits més estrictes per a les substàncies químiques, que poden causar o promoure càncer, mutacions genètiques o danyar les funcions reproductives. Els metalls pesants i les fragàncies al·lergèniques estarien prohibits.

Videojocs

Els eurodiputats van adoptar un informe el gener de 2023 en què demanava normes de la UE harmonitzades per protegir millor els jugadors, inclosos els nens, del sector dels videojocs en línia.

Parliament called for stronger parental control tools and rules on in-game purchase prompts and “gold-farming”, which involves selling virtual items for real money.

Tenint en compte els riscos potencials que representen els videojocs per a la salut mental, els eurodiputats adverteixen contra el disseny de jocs de maneres que puguin conduir a l'addicció al joc, l'aïllament i el ciberassetjament.

Llegiu més sobre la cinc maneres en què el Parlament Europeu vol protegir els jugadors en línia.

Hàbits alimentaris saludables a l'escola

La UE dóna suport a un programa que té com a objectiu oferir fruites fresques, verdures i llet a milions d'infants a les escoles, des d'infantil fins a secundària, a tota la UE. El pla està en vigor des del 2017.

Al maig, 2023, El Parlament va demanar més fons per al pla, menys burocràcia, contractes més llargs per a les escoles i procediments de contractació més senzills. Els eurodiputats també van suggerir que els països de la UE utilitzin part del finançament per a l'educació nutricional.

Més informació sobre seguretat de les joguines i política juvenil 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències