Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Copèrnic: l'any 2024, el món va experimentar el gener més càlid de la història

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

L' Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), implementat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà en nom de la Comissió Europea amb finançament de la UE, publica regularment butlletins climàtics mensuals que informen sobre els canvis observats en la temperatura global de l'aire i la superfície del mar, la coberta de gel marí i les variables hidrològiques. Totes les troballes informades es basen en anàlisis generades per ordinador i segons el conjunt de dades de reanàlisi ERA5, utilitzant milers de milions de mesures de satèl·lits, vaixells, avions i estacions meteorològiques de tot el món.

Gener de 2024: temperatura de l'aire a la superfície i temperatura de la superfície del mar:

 • El gener del 2024 va ser el gener més càlid registrat a nivell mundial, amb una temperatura mitjana de l'aire superficial ERA5 de 13.14 °C, 0.70 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020 del gener i 0.12 °C per sobre de la temperatura del gener més càlid anterior, el 2020.
 • Aquest és el vuitè mes consecutiu que és el més càlid registrat per al mes respectiu de l'any.
 • L'anomalia de la temperatura global del gener del 2024 va ser inferior a la dels últims sis mesos del 2023, però superior a qualsevol abans del juliol del 2023.
 • El mes va ser 1.66 °C més càlid que una estimació de la mitjana de gener de 1850-1900, el període de referència preindustrial designat.
 • La temperatura mitjana global dels darrers dotze mesos (febrer de 2023 - gener de 2024) és la més alta que s'ha registrat, amb 0.64 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020 i 1.52 °C per sobre de la mitjana preindustrial de 1850-1900.
 • Les temperatures europees van variar el gener de 2024 des de molt per sota de la mitjana de 1991-2020 als països nòrdics fins molt per sobre de la mitjana al sud del continent.
 • Fora d'Europa, les temperatures van ser molt per sobre de la mitjana a l'est del Canadà, el nord-oest d'Àfrica, l'Orient Mitjà i Àsia Central, i per sota de la mitjana a l'oest del Canadà, el centre dels EUA i la major part de l'est de Sibèria.
 • El Niño va començar a debilitar-se al Pacífic equatorial, però les temperatures de l'aire marí en general es van mantenir a un nivell inusualment alt.
 • La temperatura mitjana global de la superfície del mar (SST) del gener entre 60 °S i 60 °N va assolir els 20.97 °C, un rècord per al gener, 0.26 °C més càlid que el gener més càlid anterior, el 2016, i el segon valor més alt de qualsevol mes de el conjunt de dades ERA5, a 0.01 °C del rècord d'agost de 2023 (20.98 °C).
 • Des del 31 de gener, l'SST diari de 60°S–60°N ha assolit nous rècords absoluts, superant els valors més alts anteriors del 23.rd i 24th d’agost de 2023.

La temperatura diària de la superfície del mar (°C) mitjana sobre l'oceà global extrapolar (60°S–60°N) per al 2015 (blau), el 2016 (groc), el 2023 (vermell) i el 2024 (línia negra). La resta d'anys entre 1979 i 2022 es mostren amb línies grises. Font de dades: ERA5. Crèdit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

DESCARREGAR IMATGE / DESCARREGAR DADES

Segons Samantha Burgess, directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S): "El 2024 comença amb un altre mes rècord: no només és el gener més càlid de la història, sinó que també acabem de viure un període de 12 mesos de més d'1.5 °C per sobre del període de referència preindustrial. Reducció ràpida d'emissions de gasos d'efecte hivernacle són l'única manera d'aturar l'augment de les temperatures globals".

Gener de 2024: moments destacats de Sea Ice

 • L'extensió del gel marí de l'Àrtic va ser propera a la mitjana i la més alta del gener des del 2009.
 • Les concentracions de gel marí estaven per sobre de la mitjana al mar de Groenlàndia (una característica persistent des de l'octubre) i al mar d'Okhotsk, mentre que al mar de Labrador predominaven concentracions per sota de la mitjana.
 • L'extensió del gel marí antàrtic va ser la sisena més baixa del gener, amb un 18% per sota de la mitjana, molt per sobre del valor més baix de gener registrat el 2023 (-31%).
 • Les concentracions de gel marí per sota de la mitjana van prevaler principalment als mars de Ross i Amundsen, al nord del mar de Weddell i al llarg de la costa de l'Antàrtida oriental.

Gener 2024 – Hidrològic reflexos:

anunci
 • El gener de 2024, va ser més humit que la mitjana a grans parts d'Europa, amb tempestes que van afectar el nord i el sud-oest d'Europa.
 • Es van observar condicions més seques que la mitjana al sud-est i nord d'Espanya i al Magrib, el sud del Regne Unit, Irlanda, l'est d'Islàndia, la major part d'Escandinàvia, part del nord-oest de Rússia i els Balcans orientals.
 • Més enllà d'Europa, va ser més humit que la mitjana en diverses regions, com ara l'oest i el sud-est dels EUA, una gran regió d'Euràsia, el sud-est d'Amèrica del Sud, el sud-est d'Àfrica i el nord i l'est d'Austràlia.
 • Es van observar condicions més seques que la mitjana a parts de l'oest i el sud d'Amèrica del Nord, Canadà, la Banya d'Àfrica, la península Aràbiga i el centre-sud d'Àsia. Austràlia i Xile van veure que les condicions seques contribuïen als incendis forestals.
 • Foto: Li-An Lim on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències