Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Electrònica neta i circular: la Comissió acaba amb l'ús de mercuri a les làmpades

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió ha adoptat un paquet de normes que posa fi a una àmplia gamma d'exempcions existents per a l'ús de mercuri a les làmpades. Segons les normes de la UE que restringeixen l'ús de determinades substàncies perilloses en equips elèctrics i electrònics (Directiva RoHS), els aparells electrònics que continguin mercuri no es poden comercialitzar, excepte si la Comissió concedeix exempcions per temps i aplicacions específiques. La majoria d'aquestes exempcions per a l'enllumenat general s'interrompran, ja que les avaluacions realitzades per la Comissió des del 2016 van concloure que hi ha alternatives segures i lliures de mercuri per a les làmpades fluorescents.

Les noves normes tenen com a objectiu augmentar la protecció de la salut i el medi ambient davant d'aquesta substància perillosa, així com impulsar la innovació i promoure productes més nets. El vicepresident executiu del Pacte Verd Europeu Frans Timmermans (a la foto) va dir: "Els productes químics formen part de la nostra vida diària i ens permeten desenvolupar solucions innovadores per ecologitzar la nostra economia. Però hem d'assegurar-nos que els productes químics es produeixen i s'utilitzen d'una manera que no danyin la salut humana i el medi ambient. És especialment important deixar d'utilitzar els productes químics més nocius, com el mercuri, en productes de consum quotidià, com ara les làmpades".

Environment, Oceans and Fisheries Commissioner Virginijus Sinkevičius said: “Mercury-free lamps exist and should take over. With these new rules to phase out mercury, the EU shows determination to protect health and the environment and promote industrial innovation in achieving our circular economy and zero pollution ambitions. Nearly 3 tonnes of mercury – one of the most harmful chemicals ever – will never be used and more energy efficient non-toxic alternatives to billions of lamps will be gradually deployed.”

En cas per cas, s'atorgaran períodes transitoris de 12 i 18 mesos per permetre als operadors econòmics ajustar-se a les noves normes. Només es permetran exempcions per a poques aplicacions especialitzades, com ara per a ús mèdic. Per a més informació, consulteu això notícia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències