Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Oceana i Seas At Risk insten Espanya a crear 50 santuaris marins per salvaguardar i restaurar ecosistemes clau

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Hi ha dades científiques disponibles per a Espanya per ajudar a assolir l'objectiu d'un 10% de protecció estricta de les seves aigües. Oceana i Seas At Risk insten a Espanya a designar 50 santuaris marins per avançar cap a la protecció estricta d'almenys el 10% de les seves aigües l'any 2030 i contribuir als objectius de l'Estratègia de biodiversitat de la UE.

Oceana ha realitzat una anàlisi a partir de les seves expedicions i altres informacions científiques i ha fet recomanacions per impulsar el procés, ja que el percentatge actual d'espais estrictament protegits en aigües espanyoles és irrisori (0.00025%1). Oceana compartirà la proposta en un seminari amb representants dels governs nacionals, institucions europees i científics a Dublín de l'11 al 13 d'octubre.

L'objectiu de la reunió és fer balanç dels compromisos de protecció dels oceans dels diferents estats membres de la UE. Àrees proposades per Oceana per a una protecció estricta Silvia Garcia, científica marina sènior d'Oceana a Europa, ha explicat: "Com l'únic país de la UE amb tres regions marines i una enorme diversitat d'hàbitats i espècies, és urgent que Espanya creï zones de protecció estricta al mar. tan aviat com sigui possible. No es tracta només d'assolir els objectius de la UE, sinó de ser políticament previsor, protegir les parts més riques i vulnerables de l'oceà fent-les zones totalment protegides".

Com a part de la seva estratègia de biodiversitat, la UE s'ha compromès a protegir el 30% dels mars de la UE per a l'any 2030, almenys un terç dels quals hauria d'estar sota una protecció estricta, la qual cosa significa que no es poden dur a terme activitats humanes destructives com la pesca d'arrossegament i el dragatge. Malgrat aquest compromís, actualment, menys de l'1% dels mars de la UE estan estrictament protegits.

Tatiana Nuño, oficial sènior de polítiques marines de Seas At Risk, va dir: "L'oceà és un heroi climàtic, actua com el pulmó blau del nostre planeta. És el que dona la meitat de l'oxigen que respirem i, sense ell, les temperatures que ja s'han disparat provocant inundacions. , la fam i la migració forçada serien exponencialment més altes. No obstant això, els països de la UE continuen tractant els nostres mars com un abocador. Si els líders de la UE volen parlar dels seus compromisos mediambientals i climàtics, han de protegir amb urgència les parts dels mars de la UE i acabar amb els mètodes de pesca destructius com ara la pesca d'arrossegament de fons. Un oceà sa i resilient tindria un impacte positiu no només en la vida als nostres mars, sinó també en el benestar de la societat en general".

Oceana i Seas At Risk subratllen la importància de designar àrees marines estrictament protegides per evitar l'impacte de les activitats extractives, com ara la pesca i la mineria. L'objectiu és crear espais exclusius per a la biodiversitat, possibilitant la seva conservació o la seva recuperació mitjançant la restauració passiva. Aquests refugis acullen ecosistemes verges, així com altres que són importants per a espècies i hàbitats amenaçats, àrees essencials de reproducció i viver i hàbitats rics en carboni. Protegir estrictament aquests llocs és essencial per restaurar la salut del mar i augmentar la resiliència als impactes del canvi climàtic.

Les recomanacions d'Oceana i Seas At Risk al govern espanyol inclouen: Designar zones marines per a una protecció estricta amb caràcter d'urgència, per garantir que l'objectiu del 10% de protecció estricta s'assoleixi l'any 2030. Adoptar un objectiu intermedi del 5% per al 2025. Assegurar , en zones de protecció estricta, prohibició total de totes les activitats que siguin perjudicials per a l'oceà. Actualment, les aigües espanyoles no tenen una protecció estricta. Si s'aplica la proposta d'Oceana i Seas At Risk, Espanya s'acostaria al nivell de protecció del 5% el 2025.

anunci

Això representaria un pas intermedi cap a l'objectiu final d'un 10% de protecció estricta a tot Europa l'any 2030. Per a aquesta anàlisi, Oceana va seleccionar refugis que ja es troben en àrees marines protegides, proposant pautes per maximitzar la seva protecció actual i millorar-ne la gestió, a més de refugis marins actualment desprotegits. Referències 1 Càlcul propi a partir de: Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. (24 de setembre de 2020).

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències