Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Un nou començament per a l'ocupació i el creixement a Grècia: Comissió mobilitza més de mil milions de € 35 del pressupost de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

egf_greece_irelandDos dies després d'un acord que obre el camí per a un nou programa de suport a Grècia, la Comissió Europea ha revelat avui els seus plans per ajudar Grècia a maximitzar l'ús dels fons de la UE. Com ordenat per la cimera de l'euro del 12/13 de juliol, això ajudarà a mobilitzar més de 35 milions d'euros fins al 2020 per donar suport a l'economia grega, sempre que es compleixin les condicions acordades a la cimera de l'euro.

El Pla d'Ocupació i Creixement per a Grècia pretén flanquejar el conjunt complet de reformes que podrien formar part d'un programa del Mecanisme Europeu d'Estabilitat que es negociarà en les properes setmanes entre Grècia i els seus socis internacionals. Ambdós elements, les reformes i la mobilització de fons per a la inversió i la cohesió, són condicions prèvies essencials per recuperar l'ocupació i el creixement a Grècia i tornar el país a la prosperitat.

El Pla d'Ocupació i Creixement ajudarà a invertir en persones i empreses a Grècia. És una continuació del suport que la Comissió ja ha prestat a Grècia durant la crisi, tant pel que fa a suport financer com a assistència tècnica.

El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va dir: "Grècia ja ha rebut més finançament internacional que tota Europa del Pla Marshall dels EUA després de la Segona Guerra Mundial. Després de l'acord de la cimera de l'euro de dilluns (13 de juliol), la Comissió Europea està disposada a intensificar-ho encara més per ajudar Grècia a desencadenar un important repunt econòmic i donar a les reformes proposades la millor oportunitat de funcionar: aquests 35 milions d'euros poden ajudar a fer de Grècia un un lloc atractiu per a la inversió i donar esperança especialment a la generació més jove. Després de mesos de negociacions minucioses de vegades, ara hem de mirar cap al futur. Aquest nou inici per a l'ocupació i el creixement és la contribució de la Comissió. Confio que el Parlament Europeu i els estats membres faran el seu paper perquè puguem desbloquejar els diners ràpidament".

Valdis Dombrovskis, vicepresident de l'euro i el diàleg social, va dir: "La Comissió Europea pot mobilitzar més de 35 milions d'euros del pressupost de la UE per donar suport al creixement, l'ocupació i la inversió a Grècia. Pot proporcionar el suport molt necessari per ajudar a impulsar l'economia grega en un moment de caiguda dramàtica de la inversió. Aquest suport per si sol no serà suficient per garantir una recuperació duradora. S'ha de recolzar en reformes fonamentals que abordin les debilitats estructurals de llarga data de l'economia grega".

La comissària de política regional, Corina Creţu, va dir: "Les reformes acordades a la Cimera de l'euro són absolutament necessàries per al creixement i l'ocupació, però s'han de combinar amb inversions ambicioses. Els Fons Estructurals i d'Inversió Europeus poden canalitzar més de 20 milions d'euros d'inversions sobre el terreny el 2014-2020, en benefici de Grècia i del poble grec".

Com a mesura excepcional i tenint en compte la situació única de Grècia, la Comissió proposa millorar la liquiditat immediata perquè les inversions encara es puguin finançar durant el període de programació 2007-2013. Aquests inclouran l'alliberament anticipat de l'últim 5% dels pagaments restants de la UE normalment retinguts fins al tancament dels programes i l'aplicació d'una taxa de cofinançament del 100% per al període 2007-2013. Això es traduiria en una liquiditat addicional immediata d'uns 500 milions d'euros i un estalvi per al pressupost grec d'uns 2 milions d'euros. Aquests diners estaran disponibles per reprendre immediatament el finançament de les inversions que afavoreixin el creixement i l'ocupació. Està condicionat a que les autoritats gregues assegurin que aquests fons addicionals s'utilitzen completament per als beneficiaris i les operacions dels programes. La Comissió també proposarà augmentar la taxa de prefinançament inicial dels programes per al període 2014-2020 a Grècia en un 7% punts[1]. Aquest prefinançament addicional pot posar a disposició 1 milions d'euros addicionals per utilitzar-los només per al llançament dels projectes cofinançats en el marc de la política de cohesió d'acord amb l'article 81. (2) del Reglament de disposició comuna.

anunci

Grècia ja s'ha beneficiat d'un tracte preferencial: els programes grecs finançats amb fons de la UE el 2007-2013 reben una proporció més alta del finançament de la UE. Per tant, Grècia ha de cofinançar menys que molts altres països mitjançant un "complement" del 10% del cofinançament de la UE fins a mitjans de 2016. En molts casos, això significa que la UE paga el 95% del cost total d'inversió durant el període de finançament 2007-2013 (en contraposició al màxim del 85% en cas contrari).

A més, per a la política de cohesió, sempre que es compleixin totes les condicions, les autoritats gregues encara poden continuar sent reemborsades fins al límit regulador del 95% per a les despeses subvencionables realitzades en els programes 2007-2013.

La comunicació d'avui segueix la creació d'un grup d'alt nivell sota el lideratge del vicepresident Dombrovskis. Juntament amb les autoritats gregues, aquest grup pretén garantir que tots els diners disponibles del període de programació 2007-2013 s'utilitzin abans que expiri a finals d'any i ajudar a Grècia a complir els requisits per accedir a tots els fons de la UE disponibles. el curs 2014-2020.

Grècia també continuarà beneficiant-se del suport tècnic per a les reformes i la implementació de la nova Comissió Servei de Suport a la Reforma Estructural, que va començar la seva tasca l'1 de juliol i es basa en la valuosa experiència del grup de treball per a Grècia i d'altres assistència tècnica proporcionada als estats membres.

El Pla d'Inversions per a Europa pot tenir un paper crucial per a l'ocupació i el creixement a Grècia. El nou Fons Europeu d'Inversió Estratègica (FEIE) beneficiarà projectes d'inversió comercialment viables a Grècia. El nou Centre Europeu d'Assessorament d'Inversions oferirà activitats de divulgació i assistència específiques per ajudar els inversors, els promotors de projectes, les autoritats i les pimes a construir projectes que probablement siguin elegibles per al finançament del FEIE. També hi haurà ajuda sobre com combinar el finançament del FEIE amb el Fons Estructural i d'Inversió de la UE.

Fons

Sobre la base de les propostes fetes pel president Juncker, el Cimera de l'euro del 12 de juliol de 2015 va demanar a la Comissió que ajudés a donar suport a la creació d'ocupació i creixement a Grècia en els propers tres o cinc anys. Va demanar a la Comissió que "treballés estretament amb les autoritats gregues per mobilitzar fins a 35 milions d'euros (en el marc de diversos programes de la UE) per finançar la inversió i l'activitat econòmica, incloses les pimes".

El finançament de la UE ja ha estat la font principal d'inversió pública a Grècia durant la crisi. Per exemple, el metro d'Atenes, l'Hospital General de Katerini, el museu de l'Acròpolis i el sistema de calefacció urbana de Kozani es van finançar en gran part amb el pressupost de la UE. Els més de 35 milions d'euros que podria rebre Grècia del període de programació 2014-2020 consistirien en 20 milions d'euros dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus i 15 milions d'euros dels Fons Agrícoles. Poden desembocar en inversions, lluitar contra l'atur, la pobresa i les males condicions socials, la investigació i l'educació, així com les infraestructures. Els primers pagaments d'aquests fons de la UE el 2014 i el 2015 ja ascendeixen a 4.4 milions d'euros.

L'ús dels fons de la UE no ha estat un fet per a Grècia últimament. En els darrers mesos, les condicions de finançament ajustades i la incertesa sobre la situació econòmica han pertorbat els plans d'inversió i han posat en dubte la capacitat de les autoritats gregues per fer un bon ús i ple del finançament disponible de la UE.

Actualment, un nombre important de projectes corre el risc de no finalitzar. A més, si les autoritats gregues no fan un ús complet del finançament de la UE encara disponible durant el període de finançament 2007-2013 a finals d'aquest any, es perdran aproximadament 2 milions d'euros. Grècia ha de complir els requisits legals bàsics, com ara respectar les normes de la UE, una bona gestió financera dels fons i la comptabilitat, per beneficiar-se del finançament de la UE.

[1] Això no inclou la Iniciativa per a l'Ocupació Juvenil (IEJ) per a la qual ja s'ha augmentat el prefinançament al 30%, vegeu el Reglament (UE) núm. 2015/779 que modifica el Reglament (UE) núm. 1304/2013.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències