Connecteu-vos amb nosaltres

EU

El director general d'ESM sobre Grècia: "No cal un tall de cabell nominal"

COMPARTIR:

publicat

on

Audiència pública de la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris: "La crisi del deute sobirà a Europa: avaluar els instruments europeus actuals i abordar el repte"

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va demanar que el Parlament participés en la supervisió del programa. Ajudarà això a augmentar la seva legitimitat?
El tema clau és la responsabilitat democràtica. En aquest sentit, l'ESM assegura ja la plena responsabilitat democràtica de les seves operacions, com la concessió de suport financer o el seguiment de la condicionalitat política. Això es fa d'acord amb diferents tradicions constitucionals nacionals, a través de la participació extensa dels parlaments nacionals d'alguns estats membres.
També cal que el Parlament Europeu estigui ben informat i estic molt content de participar en un diàleg constructiu amb el Parlament. Això ho demostra la meva aparició conjunta amb el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a la reunió del comitè econòmic de 10 de novembre.

However at this stage, the ESM is an intergovernmental organisation and not an EU institution. As a result there is no formal role foreseen for the European Parliament in the negotiations for stability support. A formal role for the Parliament would require a fundamental change of the ESM’s decision making process. This would happen if EU member states decided to integrate the ESM into the EU treaty framework.

Do you see any chance of a haircut or debt relief along the lines of the proposals made by the International Monetary Fund (IMF)? Is Greece’s debt burden, including the new debt to be incurred, sustainable?

Un tall de cabell nominal segur que no figura a les cartes i l’FMI tampoc no ho proposa. Al meu entendre, tampoc no calen aquestes mesures. Deixeu-me explicar per què. Avui Grècia ja s’ha beneficiat significativament dels préstecs del MES i del Fons Europeu d’Estabilitat Financera (EFSF). Hem desemborsat uns 143 milions d’euros, que corresponen al 45% de tot el deute grec. Ho vam fer en condicions molt favorables. Aquests préstecs tenen un venciment mitjà de 32 anys i un tipus d’interès molt baix actualment aproximadament de l’1% perquè només cobrem el nostre propi baix cost de finançament.

These generous lending terms save the Greek budget huge amounts of money every year. These gains – in what economists call net present value terms – are so substantial that they are very similar to a haircut from a Greek perspective. If you add up all favourable terms made in the European official lending, the benefit is equivalent to a 50% haircut from a Greek perspective. But this is very different from a nominal haircut. Crucially, our approach neither leads to any loss for creditors nor to any direct transfer from creditors to Greece.

El MES podria millorar aquestes condicions de finançament encara que Grècia s’adhereixi plenament als seus compromisos de reforma. Per exemple, podríem ampliar els venciments o allargar el diferiment del tipus d’interès. Els estats membres examinaran la implementació de la reforma a Grècia i decidiran si participaran en discussions sobre una nova reducció del deute. Hem de tenir en compte que ja el servei de deute de Grècia en termes de producte interior brut està per sota del d’altres països europeus i gairebé no ens paga fins al 2023.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències