Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#financialcrisis Informe del Tribunal de Comptes Europeu analitza la resposta de la UE a la crisi financera 2008

COMPARTIR:

publicat

on

crisiLa Comissió Europea no estava preparada per a les primeres sol·licituds d'assistència financera durant la crisi financera de 2008, ja que els senyals d'advertència havien passat desapercebuts, segons un nou informe del Tribunal de Comptes Europeu. Els auditors van trobar que la Comissió va aconseguir gestionar programes d'assistència que van generar reforma, malgrat la seva manca d'experiència i apunten a una sèrie de resultats positius. Però també identifiquen diversos aspectes relacionats amb el maneig de la crisi "generalment feble" de la Comissió: països tractats de manera diferent, control de qualitat limitat, control deficient de la implementació i deficiències en la documentació.  

"Els efectes de la crisi encara es noten avui en dia i els programes de préstec resultants han arribat a milers de milions d'euros", va dir Baudilio Tomé Muguruza, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe. "Per tant, és imprescindible que aprenem dels errors que es van cometre".

Els auditors van analitzar la gestió de la Comissió de l'assistència financera prestada a cinc estats membres: Hongria, Letònia, Romania, Irlanda i Portugal. Van trobar que la Comissió tenia èxit en assumir les seves noves funcions de gestió; diuen que tenint en compte les limitacions de temps, això va ser un èxit. A mesura que es desenvolupava la crisi, la Comissió reunia cada cop més els coneixements interns i col·laborava amb una àmplia gamma d’interessats dels països afectats. Les reformes posteriors també van introduir una millor vigilància macroeconòmica.

Mentre que apunta a una sèrie de resultats positius importants, l'informe d'auditoria detallada identifica quatre àrees principals de preocupació sobre la manipulació de la Comissió de la crisi: els diferents enfocaments utilitzats, control de qualitat limitada, monitoratge febles i deficiències de la documentació.

Resultats positius importants: els auditors van assenyalar que els programes complien els seus objectius. Els objectius revisats de dèficit es van assolir majoritàriament. Els dèficits estructurals van millorar, tot i que a un ritme variable. Els estats membres van complir la majoria de les condicions establertes en els seus programes, encara que amb alguns retards. Els programes van tenir èxit en impulsar reformes. La majoria dels països van continuar amb les reformes exigides per les condicions del programa i, en quatre dels cinc països, el compte corrent es va ajustar més ràpidament del previst.

Diferents enfocaments: els auditors van trobar diversos exemples de països que no es tractaven de la mateixa manera en una situació comparable. En alguns programes, les condicions d'assistència eren menys estrictes, cosa que va facilitar el compliment. Les reformes estructurals necessàries no sempre van ser proporcionals als problemes als quals es van enfrontar o van seguir camins molt diferents. Els objectius de dèficit d'alguns països es van relaxar més del que semblaria justificar la situació econòmica.

Control de qualitat limitat: la revisió de documents clau pels equips del programa de la Comissió va ser insuficient en diversos aspectes. Els càlculs subjacents no es van revisar fora de l’equip, no es va analitzar a fons el treball dels experts i no es va documentar bé el procés de revisió.

anunci

Seguiment feble: la Comissió va utilitzar objectius de dèficit basats en la meritació. El seu assoliment només es pot observar després que hagi transcorregut un cert temps. Asseguren la coherència amb el procediment de dèficit excessiu, però quan s’ha de prendre una decisió sobre la continuació del programa, la Comissió no pot informar amb certesa si l’Estat membre ha complert realment l’objectiu.

Mancances en la documentació: la Comissió va utilitzar una eina de previsió basada en fulls de càlcul existent i bastant pesada. La documentació no estava orientada a retrocedir en el temps per avaluar les decisions preses. La disponibilitat de registres va millorar, però fins i tot per als programes més recents faltaven alguns documents clau. Les condicions dels memorandums d’entesa no sempre estaven prou centrades en les condicions generals de política econòmica establertes pel Consell.

El Tribunal de Comptes recomana que la Comissió Europea hauria de:

  • establir un marc de tota la institució que permet la ràpida mobilització del personal i l'experiència si sorgeix un programa d'assistència financera
  • sotmetre el seu procés de pronòstic per al control de qualitat més sistemàtic
  • millorar el manteniment de registres i prestar atenció al fet que en la revisió de la qualitat
  • garantir procediments adequats per a la revisió de la qualitat de la gestió i el contingut del programa
  • incloure variables en els memoràndums d'entesa que es pot recollir amb retards temporals curts
  • distingir les condicions d'importància i orientar les reformes veritablement importants
  • formalitzar la cooperació interinstitucional amb altres socis del programa
  • fer que el procés de gestió del deute més transparent
  • analitzar amb més detall els aspectes clau d'ajust dels països després del tancament del programa.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències