Associat de l'Acadèmia

A principis d'agost, el president rus Vladimir Putin va participar en una cimera trilateral amb els seus homòlegs azerbaidjans i iranians a Bakú. Tot i que la reunió va ser iniciada pel president de l'Azerbaidjan, Ilham Aliyev, un dels principals objectius de Moscou era enfortir les relacions amb l'Iran, un soci clau per a Rússia a Síria i la regió del Caspi i en energia. Sens dubte, la relació necessitava un impuls.

Síria no és suficient

Un signe evident de problemes entre els dos és el declivi del comerç rus-iraní. El 2015, el comerç entre els dos va valer 1.24 milions de dòlars, el valor més baix en una dècada. A mitjans de 2016, els projectes conjunts del sector energètic que s'havien debatut durant molt de temps encara estaven a punt i la construcció de la segona i tercera unitats de potència de la central nuclear de Bushehr encara no havia començat.

Lluny del comerç, les relacions no són gaire més impressionants. La participació de Moscou en l'acord nuclear iranià va obrir el camí per a la interacció sobre Síria. Però ni l'Iran ni Rússia estan satisfets. A les autoritats russes els agradaria que l'Iran fos més flexible i es coordinés més estretament a Síria. Segons algunes fonts, els iranians s'han mostrat reticents a escoltar els consells russos sobre l'estratègia militar a Síria que van provocar diverses derrotes greus de l'exèrcit sirià i dels "voluntaris xiïtes". Igualment ha estat difícil arribar a un consens amb Teheran sobre el destí d'Assad. A Teheran també li preocupa que el Kremlin el vegi com un subordinat en lloc d'un soci igual en el conflicte sirià. La reticència de Rússia a prendre el costat de l'Iran en les seves disputes amb l'Aràbia Saudita i al Iemen fa que l'elit iraniana qüestioni el compromís rus amb l'associació.

Per apaivagar les preocupacions de l'Iran, la propaganda interna de Moscou s'ha tornat més positiva cap als clients de Teheran, els houthis, en la seva cobertura del conflicte al Iemen. No obstant això, encara no és el que la República Islàmica espera d'un suposat soci.

S'esperava que el breu desplegament de les forces aèries russes a la base aèria iraniana de Shahid Nojeh millorés les coses. Tanmateix, només va demostrar els límits del diàleg. La contundent propaganda russa que presentava el desplegament de les forces aèries a Shahid Nojeh únicament com un assoliment estratègic de Moscou a la regió i no un producte de la cooperació només va reforçar la determinació de Teheran de permetre els avions russos al seu territori el més breument possible.

Un nou format

anunci

En aquestes circumstàncies, el Kremlin es va veure obligat a ajustar la seva estratègia diplomàtica per assegurar la confiança de Teheran. Així, Moscou va intentar ampliar l'agenda incloent qüestions relacionades amb el Caspi, com ara l'estabilitat del sud del Caucas, els corredors de transport, els recursos energètics i la infraestructura de canonades. Tot i que ja s'han parlat abans, va ser la primera vegada des de l'inici de la crisi siriana que es prioritzava aquests temes per sobre d'altres temes.

Abans de la reunió de Bakú, els interessos dels països postsoviètics eren la prioritat de Moscou a la regió del Caspi. Això va danyar les relacions amb Teheran, les autoritats del qual havien esperat que totes les qüestions territorials del mar Caspi es resolguessin per consens entre els cinc estats litorals.

Però la necessitat de compartir la regió del Caspi ha obligat a tots dos a mantenir el seu diàleg fins i tot en moments difícils, per la qual cosa Moscou creu que un diàleg de dues vies sobre el Caspi i els temes sirians tindrà una millor oportunitat, i mostrar a Teheran que és un igual. Rússia i l'Iran ja no poden ignorar les opinions dels altres sobre una àmplia gamma de qüestions, com ara la presència occidental a les repúbliques postsoviètiques d'Àsia Central i el Caucas del Sud, el tràfic de drogues, el terrorisme, els crims transfronterers, el conflicte congelat a Nagorny Karabakh. , l'estatus legal del mar Caspi i les continues barreres a un gasoducte transcaspi.

A Moscou també li preocupa que l'Iran o l'Azerbaidjan, o tots dos, puguin unir-se a projectes energètics que soscaven les posicions de Rússia als mercats energètics europeus i turcs. Durant la cimera de Bakú, Putin va tornar a demanar una cooperació més estreta en matèria de petroli i gas. Aliyev va proposar "corredors energètics conjunts", que van permetre a Putin pretendre que la cooperació no era una iniciativa únicament russa. El format trilateral també va ajudar Moscou a formular un pla per subministrar gas natural a les províncies del nord de l'Iran a través de l'Azerbaidjan a canvi del gas natural liquat iranià que les empreses russes rebran al golf Pèrsic. Això permetria a l'Iran disminuir la seva dependència del Turkmenistan com a únic proveïdor del seu gas natural, mentre que les autoritats russes podrien assegurar-se que almenys una mica de gas iranià no arribarà a Europa sinó que, en canvi, serà canalitzat per empreses russes cap al sud. i l'est asiàtic.

El senyal del Kremlin

El Kremlin també va utilitzar les discussions com un senyal per a aquells que qüestionen el dret de Moscou a exercir la seva influència a la regió del Caspi i a dialogar amb l'Iran més enllà de Síria i els problemes nuclears. La cimera de Bakú va ser una reacció a una reunió entre John Kerry i els ministres d'Afers Exteriors dels estats d'Àsia Central celebrada a Washington dies abans. Rússia vol demostrar que ella, no els EUA ni ningú més, és preeminent en els afers del Caspi.