Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Lamassoure: Canviar com es finança la UE no transferirà el poder a Brussel·les

COMPARTIR:

publicat

on

1ERE ASSISSE DE LA CONSOMMATIONEn el futur, la UE hauria de tenir més possibilitats de finançar-se directament en lloc de ser finançada majoritàriament pels estats membres, segons un informe que es presentarà al Parlament el dijous 12 de gener. Aquest sistema de recursos propis ja estava en marxa durant dècades en el passat i hauria de ser readoptat. Coautor de l'informe Alain Lamassoure (A la foto) va parlar abans de la presentació, i va assenyalar que les propostes no donarien lloc a un canvi de poder dels governs nacionals a Brussel·les.

Actualment, el 80% del pressupost de la UE prové de les contribucions directes dels estats membres en funció dels seus ingressos nacionals bruts. El pressupost de la UE només representa menys de l'1% del producte interior brut de tots els estats membres i al voltant del 94% es reinverteix als mateixos països en àrees com l'agricultura, les infraestructures i la investigació.

L'antic comissari de la UE i primer ministre italià Mario Monti va rebre l'encàrrec el 2014 de revisar com es podia finançar el pressupost de la UE sense carregar els estats membres.
El 12 de gener, Monti serà al Parlament per presentar l'informe final amb propostes sobre com la UE pot crear en el futur un nou sistema de recursos propis per finançar el seu pressupost.

El comissari Günter Oettinger, que s'espera que assumeixi la cartera pressupostària, va donar a entendre durant la sessió de confirmació de dilluns al Parlament que probablement utilitzaria l'informe en la propera revisió a mig termini del pressupost a llarg termini de la UE. Monti va rebre ajuda per la seva tasca per un nombre de persones escollides per Parlament, el Consell i la Comissió Europea. El Parlament estava representat per l'exdiputat búlgar Ivailo Kalfin, el membre belga de l'ALDE Guy Verhofstadt i el membre francès del PPE Lamassoure.

Abans de la presentació, Lamassoure va destacar que des de finals de la dècada de 1980 les contribucions nacionals havien substituït progressivament els recursos propis existents i va dir que aquest desenvolupament tenia almenys un inconvenient evident: “Sempre que hi hagi un debat al Consell sobre la [a llarg termini] pressupost] o durant les negociacions anuals sobre el pressupost de la UE, en lloc de discutir com finançar els nostres objectius comuns, cada ministre té una única preocupació que és "com recupero el que dono?" Les últimes negociacions [del pressupost a llarg termini] el 2013 van ser espantoses".

Millors opcions
La UE té altres opcions per finançar-se, per exemple, desenvolupant o augmentant altres recursos en un nou sistema. Aquest sistema podria incloure, per exemple, recursos més tradicionals, com ara els drets de duana a les importacions de fora de la UE o un basat en l'impost sobre el valor afegit (IVA).

Lamassoure va dir que els tres representants del Parlament havien insistit que l'informe final no es limitaria només a una o dues propostes, sinó que oferirà un ampli ventall de possibles solucions per garantir l'equilibri. Per exemple, si un any un impost específic aportaria menys ingressos com s'esperava, no estropearia el pressupost de la UE, ja que també hi hauria altres fonts d'ingressos.

anunci

Manteniment de l'equilibri de potència

Alguns temen que un sistema de recursos propis pugui comportar més poder per a les institucions de la UE a costa dels estats membres. No obstant això, Lamassoure va dir: “És clar que aquest serà l'argument dels ministres d'Hisenda, però és un argument basat en la mala fe. No hi haurà cap transferència de poder en absolut". Per exemple, una decisió sobre un complement de l'IVA la prendrien les mateixes persones que ho decideixen a nivell nacional. "A nivell de la UE jugaran el paper que fan a nivell nacional", va dir.

Augmentant el pressupost

No se li va demanar al grup Monti que identifiqués maneres d'augmentar el pressupost de la UE, però podria ser conseqüència del retorn a un sistema de recursos propis. Lamassoure va dir: “Mentre [el pressupost de la UE] estigui finançat amb contribucions nacionals, és políticament impossible augmentar-lo. Però si tens com a base un impost indirecte, sigui IVA o carboni, etc., els recursos procedents d'aquest impost augmenten automàticament amb el creixement econòmic anual. Així, sense prendre noves decisions polítiques i sense augmentar la càrrega relativa per al contribuent, obtindreu més diners. Aquesta és la idea”.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències