Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

# Associació estratègica de Sud-Àfrica-Unió Europea

COMPARTIR:

publicat

on

Sud-àfrica és un dels deu socis estratègics de la Unió Europea. L'associació estratègica SA-UE es va establir el 10 i seguit d'un pla d'acció conjunt el 2006 com a plataforma de futur que facilita la cooperació àmplia entre les dues parts. L’any 2007 es compleix el 2017è aniversari del pla d’acció conjunt i la taula rodona es va centrar en l’estat actual de l’associació estratègica SA-UE i els seus desenvolupaments futurs.

The European House - Ambrosetti va organitzar, en col·laboració amb la companyia farmacèutica sud-africana multinacional Aspen Pharmacare, la taula rodona “South Africa-European Union Strategic Partnership - Enfortiment de les relacions econòmiques i la cooperació i foment de la innovació social”, una reunió per al debat d’alt nivell sobre prioritats per avançar en la col·laboració SA-UE.

Aquest esdeveniment forma part del programa d’activitats de l’Observatori d’Europa, The European House - Ambrosetti, un grup de reflexió europeu de 12 anys sobre competitivitat i integració de la UE, que proporciona anàlisi estratègica i recomanacions per millorar el procés d’integració de la UE i reforçar la competitivitat.

Com va esmentar Marcus Cornaro, ambaixador de la Unió Europea a la República de Sud-àfrica, en el seu discurs d'obertura, es tracta de "Deu anys d'associació estratègica, però dècades d'estreta cooperació i amistat a partir del 1986 amb el Programa especial per a les víctimes de l'apartheid" "Avui - va continuar l'ambaixador Cornaro -, la UE és el mercat d'exportació més gran de Sud-àfrica i la seva font més gran d'IDE. La inversió de la UE a Sud-àfrica crea prop de 350,000 llocs de treball. A més, a través del Fons de capital de risc finançat per la UE, així com a través de a través de diversos programes de desenvolupament econòmic local, la UE ha estat capaç de donar suport a més de 150 pimes que proporcionen llocs de treball a unes 12,000 persones i, avui, ens podem felicitar per l’entrada en vigor de l’Acord de col·laboració econòmica de la SADC que promou el desenvolupament sostenible. i desbloqueja el potencial de més i millors inversions comercials ".

En el seu discurs, el director general de la DG DEVCO, Stefano Manservisi, va retratar com els reptes mundials als quals s’enfronta el món actual han estat recollits en les noves agendes que el món i la UE s’han proposat. Aquests reptes tenen un impacte en el partenariat de la UE amb Sud-àfrica. A continuació, va il·lustrar com la cooperació al desenvolupament, en particular la ciència i la tecnologia i la innovació, ha estat fonamental per configurar l'associació UE-SA.

Paolo Borzatta, soci sènior de The European House - Ambrosetti, va remarcar la importància de desenvolupar relacions més profundes entre els sistemes de fabricació africans i europeus. De fet, les relacions comercials i d’inversions actuals estan fortament influenciades per les matèries primeres, mentre que, segons ell, les grans oportunitats estratègiques es troben en el sector manufacturer. S'hauria de dedicar una atenció especial a les petites i mitjanes empreses, creant plataformes que facilitin el seu creixement en els dos mercats. D'altra banda, la manca de coneixement mutu és un obstacle per desenvolupar relacions més profundes entre empreses grans i estructurades. En particular, Borzatta va assenyalar la necessitat de desenvolupar estratègies específiques per a Àfrica, sovint els models de negoci convencionals no permeten que les empreses prosperin a la SADC. Si es superen aquests obstacles, ambdues regions podrien beneficiar-se enormement en termes de desenvolupament social i econòmic. Borzatta també va comentar el tema del Brexit: "Les relacions Sud-àfrica-UE s'enfronten a un punt d'inflexió important, ja que el Brexit influirà en el context geopolític i en els patrons de comerç i inversió entre Sud-àfrica i Europa. Tot i que el resultat del Brexit és encara incert, probablement empenyerà el Regne Unit cap a una "relació especial" més estricta amb els Estats Units, el Regne Unit podria augmentar les tensions amb entitats geopolítiques estratègiques per a Sud-àfrica, especialment a altres països del BRIC. A més, Brexit empeny la UE-27 cap a una unió més integrada, oferint noves oportunitats interessants de cooperació amb Sud-àfrica (defensa, migració, inversió, educació, ...). Una integrada EU-27 tindrà una agenda transparent de desenvolupament econòmic conjunt amb els països de Sud-àfrica i SADC - va dir, mentre que els països BRIC podrien tenir agendes menys transparents ".

anunci

Va seguir una taula rodona entre panelistes procedents tant d’Europa com de Sud-àfrica. Boris Zala, eurodiputat i vicepresident de la delegació per a les relacions amb Sud-àfrica, va recordar algunes preguntes sobre l'associació estratègica: "Què significa" associació estratègica "? Quina diferència hi ha amb la col·laboració "simple"? Per què és el soci estratègic de la UE per a SA i viceversa? " Aquestes són les preguntes a les quals hem de buscar respostes adequades, si volem que es compleixi la noció d '"estratègic" en lloc de ser només una frase buida ". Per tant, en l'opinió del Sr. Zala, és de la màxima importància "intentar buscar respostes a aquestes preguntes des de la perspectiva de la política global, les relacions UE-Àfrica i les institucions regionals" i "identificar clarament els obstacles que limiten la UE-SA les relacions per esdevenir realment "estratègiques", a nivell econòmic, particularment a nivell d'inversions ".

Alec Erwin, president de la UBU Investment Holdings i ex ministre de comerç i indústria i ministre de les empreses públiques de Sud-àfrica, va oferir la seva opinió sobre els beneficis de l'acord comercial entre la UE i Sud-àfrica: "Mirant cap enrere l'experiència del TLC entre Sud-àfrica i la UE crec que ha estat un bon exemple dels avantatges a llarg termini d’aquests acords ”.

Diana Acconcia, cap d'unitat de la DG TRADE responsable dels Acords d'Associació Econòmica amb els països ACP, va proporcionar una visió general de les relacions comercials de la UE amb Sud-àfrica en el marc previst primer pel Conveni de cooperació per al comerç i el desenvolupament signat a 1999 i introduït vigent a 2004 i substituït a 2016 per l’acord d’associació econòmica entre la UE i la SADC. Va explicar les característiques principals d’aquests acords i la manera d’executar l’últim en contra dels reptes clau de l’actual context polític i econòmic de Sud-àfrica.

Finalment, la taula rodona es va centrar en estratègies per promoure inversions i compartir experiències en àrees d’interès comú i on les dues parts s’enfronten a reptes comuns, com ara el medi ambient i el canvi climàtic, les tecnologies de les ciències de la vida i l’accés a la salut, que representen problemes que afecten el benestar de les persones. ser, on la innovació pot tenir un benefici social.

Des del costat de Sud-àfrica, Stavros Nicolau, executiu sènior d’Aspen Pharmacare, aporta l’experiència d’una empresa multinacional líder a Europa a Europa: “Aspen és ara un dels inversors més grans de Sud-àfrica a Europa –va dir– amb una important presència manufacturera a països com França, Alemanya i els Països Baixos. Aspen continua invertint tant en capacitat de producció com en productes innovadors a Europa, amb la seva recent adquisició d’una cartera de productes anestèsics clau, que continuarà subministrant innovadors medicaments de qualitat assequibles als pacients europeus. L’anestèsia complementa altres productes especialitzats d’alta tecnologia, com ara solucions antitrombosi que actualment Aspen posa a disposició dels pacients de la UE ”.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències