Connecteu-vos amb nosaltres

l'exportació d'armes

Els diputats europeus criden a enfortir els controls a #EUArmsExports

COMPARTIR:

publicat

on

El fracàs sistemàtic dels estats membres de la UE a l'hora d'aplicar les normes de la UE sobre el control de les exportacions d'armes hauria de ser abordat mitjançant un mecanisme de sancions, va dir el Parlament durant el ple.

Malgrat normes consensuades, establint els criteris sobre qui podria obtenir una llicència d'exportació d'armes, els estats membres no els han aplicat sistemàticament. El Parlament demana un mecanisme per fer complir les sancions als membres de la UE que incompleixen les normes.

Les normes comunes sobre l'exportació d'armes són essencials per evitar els abusos dels drets humans i evitar l'ús d'armes europees contra les forces armades europees, va dir el Parlament.

Saudi Arabia

Els eurodiputats han posat de relleu alguns casos particulars, com ara la majoria de les exportacions d'armes a l'Aràbia Saudita que obtenen llum verda dels estats membres de la UE, tot i que les exportacions d'armes al país van infringir sis de cada vuit criteris, la qual cosa va soscavar tot l'esforç europeu de control d'armes. Els vaixells de guerra exportats van ajudar a reforçar un bloqueig naval al Iemen, mentre que els avions i les bombes van ser fonamentals per a la campanya aèria, cosa que va provocar el patiment constant de la gent al Iemen, assenyalen els eurodiputats.

Han aplaudit Alemanya i els Països Baixos, que van deixar de vendre armes a l'Aràbia Saudita, i han criticat els estats membres que encara no ho han fet. Els eurodiputats també demanen un embargament a tots els altres membres de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen.

Da’esh armed with ‘made in EU’

anunci

Els eurodiputats diuen que estan "sorpresos per la quantitat d'armes i municions fabricades per la UE que es troben a les mans de Daesh, a Síria i l'Iraq". Segons la posició comuna de la UE, els estats membres han de garantir que les llicències d'exportació no es desviïn a usuaris finals no desitjats. Tanmateix, alguns membres de la UE, com Bulgària i Romania, no estan aplicant aquesta disposició de manera eficaç.

Per evitar el risc que les armes acabin en mans equivocades, els eurodiputats demanen a tots els estats membres que "refusin una transferència similar en el futur, especialment als EUA i l'Aràbia Saudita".

La resolució sobre el control de les exportacions d'armes va ser aprovada per 427 vots a favor, 150 en contra i 97 abstencions.

Relator Sabine Lösing (GUE/NGL, DE) said: “Arms exports do not stabilise foreign countries or regions, neither do they help create peace. Arms amplify conflicts. In Yemen, European weapons are fundamentally responsible for the war taking place. The Common Position on arms exports must be implemented effectively. That includes, among others, a sanctions mechanism.”

Fons

Segons el 19è informe anual sobre exportació d'armes, la UE és el segon proveïdor d'armes del món (27% de l'exportació mundial d'armes), després dels EUA (34%) i abans de Rússia (22%). El 2016, el 40.5% de les llicències d'exportació d'armes es van concedir a països de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica, amb l'Aràbia Saudita, Egipte i els Emirats Àrabs Units (Emirats Àrabs Units) representant el gruix d'aquestes exportacions (57.9 milions). .

La posició comuna de la UE sobre exportacions d'armes és l'únic acord jurídicament vinculant a tota la regió sobre exportacions d'armes convencionals. Enumera vuit criteris, que els estats membres han d'aplicar quan prenguin una decisió sobre la llicència d'exportació d'armes.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències