Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La Comissió dóna la benvinguda a un acord sobre noves normes que ofereixen el camí a una millor col·lecció #VAT sobre vendes en línia

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió ha acollit amb satisfacció l'acord assolit pels Estats membres sobre les mesures detallades necessàries per simplificar les normes d'IVA sobre les vendes de béns en línia, a més de garantir que els mercats en línia tinguin el seu paper en la lluita contra el frau fiscal.

Les noves normes acordades avui garantiran una introducció senzilla de les noves mesures sobre l’IVA per al comerç electrònic acordat el desembre de 2017 i que entrarà en vigor el gener de 2021. També haurien d'ajudar els estats membres a recuperar els 5 milions d'euros d'ingressos fiscals perduts en el sector cada any, una xifra que hauria d'augmentar fins als 7 milions d'euros el 2020. Els ministres d'Afers Econòmics i Financers de la UE van prendre la decisió a la seva reunió a Brussel·les.

Comissari d’afers econòmics i financers, fiscalitat i unió duanera, Pierre Moscovici (a la foto) va dir: “Pas a pas anem tapant les bretxes per les quals es perden els ingressos fiscals, privant els països de la UE de fons que es puguin destinar a serveis públics i inversions. Al mateix temps, incorporem les regles de l’IVA al 21st segle XX, adaptant-los a una economia cada vegada més digital i globalitzada. Les empreses han d’esperar en una transició suau cap al sistema d’IVA més ampli per al comerç electrònic a 2021 ”.

Abordar l'incompliment de l'IVA en les vendes facilitades per les plataformes en línia

Les empreses de fora de la UE, incloses les que fan ús de magatzems o els anomenats "centres de lliurament" a la UE, poden vendre béns als consumidors de la UE a través de mercats en línia. Sovint pot ser difícil per a les autoritats fiscals obtenir l'IVA degut sobre aquests béns.

Segons les mesures acordades el desembre de 2017, es considerarà que els mercats en línia actuen com a venedors quan facilitin la venda de béns amb un valor de fins a 150 € a clients de la UE per part d'empreses fora de la UE utilitzant la seva plataforma. És important destacar que les mateixes regles s'aplicaran quan les empreses de fora de la UE utilitzin plataformes en línia per vendre béns des de "centres de lliurament" a la UE, independentment del seu valor, permetent a les autoritats fiscals reclamar l'IVA degut a aquestes vendes. També s'espera que les plataformes en línia mantinguin registres de les vendes de béns o serveis realitzades per les empreses que utilitzen la plataforma.

Les regles acordades avui s'especifiquen amb més detall quan es consideren els mercats en línia que faciliten aquests subministraments o quan no es consideren fer-ho, en funció de si estableixen o no els termes i les condicions del subministrament, així com la seva participació en el pagament o la comanda i el lliurament de la mercaderia. També especifiquen en detall quin tipus de registres han de ser guardats per les plataformes que facilitin el subministrament de béns o serveis als clients de la UE.

anunci

Un nou sistema d’IVA per als venedors en línia 

L'aplicació de les normes acordades avui també garantirà que un nou sistema d'IVA estigui preparat per a totes les empreses que venen béns en línia a partir del 2021. Les normes introdueixen nous blocs de construcció per al sistema que seran necessaris perquè les empreses en línia puguin aprofitar al màxim l'únic únic de la UE. Mercat.

El portal de negoci electrònic actualitzat per a l'IVA o "Botiga Única" establert per aquestes mesures permetrà a les empreses que venen béns en línia als seus clients fer front a les seves obligacions d'IVA a la UE a través d'un portal en línia fàcil d'utilitzar al seu llengua pròpia.

Sense el portal, es requeriria el registre de l’IVA en cada estat membre de la UE en el qual vulguin vendre: una situació citada per les empreses com una de les barreres més importants per al comerç transfronterer de petites empreses. El sistema ja està instal·lat per als proveïdors de serveis electrònics des de 2015 i funciona bé.

Propers passos

L'adopció definitiva de les noves normes serà possible quan es disposi de l'opinió consultiva del Parlament Europeu. Dit això, els estats membres poden confiar en les normes adoptades avui per començar a estendre els seus sistemes informàtics.

Les noves normes d’IVA s’aplicaran des de 1 2021 de gener amb els estats membres fins al final de 2020 per transposar les noves normes de la Directiva de l’IVA en la legislació nacional. Les empreses que vulguin fer ús de l’extensa botiga d’autorització de l’IVA, poden començar a registrar-se als estats membres a partir de 1 October 2020.

Més informació

Les mesures segueixen les de la Comissió  Pla d'Acció de l'IVA cap a una única zona de l’IVA de l’UE presentada l’abril de 2016.

El sistema comú de l'impost sobre el valor afegit (IVA) té un paper important en el mercat únic europeu. L'IVA és una font d'ingressos important i creixent a la UE, ja que va recaptar més d'un bilió d'euros el 1, que correspon al 2015% del PIB de la UE. Un dels recursos propis de la UE també es basa en l'IVA.

Pàgina de DG TAXUD sobre l'IVA per al comerç electrònic, inclosos els textos legals

Nota de premsa del desembre de 2017 sobre l'IVA per al comerç electrònic

Preguntes sobre l'IVA per al comerç electrònic 

Pla d’acció sobre l’IVA - Cap a una zona d’IVA única de la UE

estratègia de mercat únic digital

Mercat únic digital: modernització de l'IVA per al comerç electrònic transfronterer

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències