#IAEA verifica que #Iran infringeix els límits d'enriquiment establerts a #JCPOA

| Juliol 9, 2019

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) ha verificat que l'Iran està enriquint el seu urani després del límit% 3.67 establert pel Pla d'Acció Integral Conjunt (JCPOA) de 8 July 2019, escriu David Kunz.

L’Iran també va violar els límits d’emmagatzematge de combustibles nuclears establerts pel JCPOA un dia abans i va demanar que altres estats membres de JCPOA s'oposessin a les sancions imposades pels Estats Units.

A l'octubre, 2015, el JCPOA va ser acordat per ser la UE, l'Iran, els Estats Units i altres cinc nacions. Al maig, 2018, els Estats Units es van retirar de la JCPOA i van imposar sancions a les exportacions de petroli iranianes, paralitzant l'economia del país.

El president iranià, Hassan Rouhani, ha acusat els participants europeus de no contrarestar els efectes de les sancions nord-americanes, tot i la creació d’un "vehicle de finançament especial" pels europeus anomenat "Instrument en suport dels intercanvis comercials" (INSTEX).

Ell va violar conscientment el JCPOA, dient que ordenaria als enginyers que superessin els nivells d'enriquiment d'urani si Europa no aconseguia protegir l'Iran dels efectes de les sancions dels Estats Units.

El portaveu Maja Kocijančič va dir que la UE està "profundament preocupada" per les violacions iranianes i va animar l'Iran a "no prendre més mesures per soscavar el tracte nuclear" i "revertir totes les activitats que no siguin coherents amb els seus compromisos en el marc del JCPOA".

L’urani enriquit d’Iran es troba actualment en un nivell 4.5%, però encara darrere dels nivells d’armes de 90%.

Kocijančič va dir que la UE està en contacte amb altres participants de JCPOA per discutir quines mesures s'han de prendre.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Iran, US

Els comentaris estan tancats.