#Entorn necessita estalviar mitjançant la innovació, no la fam

| Octubre 18, 2019

A mesura que s’acosten els temps d’hivern, la gent reprèn els seus arguments sobre el termòstat a casa. Si bé hi ha una gran comoditat que inclou calefacció, també suposa un cost ambiental. Sens dubte, la protecció i el desenvolupament del medi ambient són una causa necessària i noble, i, a vegades, si no podem estar d’acord amb la inquietud o el reaccionisme que comporta l’economia política, és meravellós veure que les preferències del consumidor graviten cap a alternatives més ecològiques, escriu Bill Wirtz.

És a través dels canvis en les actituds dels consumidors que obliguen a les innovacions a ser més segures, sostenibles i, en general, més “verdes”. No obstant això, el mateix s'aplica al preu: quan les empreses intenten reduir els preus, els seus incentius els obliguen a consumir menys energia. Això és el que hem vist succeir als automòbils, que han augmentat l'eficiència del combustible des dels 70, o els viatges aeris, que han cregut un 45% menys de combustió des dels 1960.

La bellesa de la innovació impulsada pel consumidor és que arriba naturalment al mercat. A l’àmbit alimentari, hem vist esforços immensos per obtenir cultius més segurs, assequibles i amb menys consum d’energia. Amb les novetats actuals en agro-tecnologia, com a través de l’edició de gens, es converteix en una perspectiva prometedora. Tanmateix, el món polític sembla poc impressionat per la innovació i està més interessat a reaccionar davant la por. En cap lloc no se senten els efectes perillosos que en el món en desenvolupament. Els països avançats amb bones intencions ignoren les necessitats i habilitats de les nacions més pobres en nom de la pretesa protecció ambiental.

Prenguem, per exemple, una conferència recent, celebrada conjuntament a Kenya per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i el Centre Mundial de Conservació d’Aliments. La 'Primera Conferència Internacional d'Agroecologia Transformadora de l'Agricultura i els Sistemes d'Aliments a l'Àfrica' té com a objectiu implementar les polítiques d'agroecologia a tot el continent.

La "agroecologia" presentada per la conferència fa referència a un estil de cultiu més "orgànic", lliure de fertilitzants i pesticides sintètics (o, si més no, menys dependents). En moltes parts de l’Àfrica, on aquesta conferència va tenir la seva atenció, això podria haver estat devastador. No ha d’estranyar que els mètodes agroecològics de l’agricultura siguin, generalment, molt menys eficients que l’alternativa moderna i mecanitzada (conclusió en un estudi realitzat pels defensors agroecològics).

En un continent que fa molt temps que té un creixement econòmic deficient i, molt més seriosament, fortes fams i escassetat d'aliments, el risc de passar a mètodes menys productius en nom del medi ambient seria cec a les necessitats d'una economia en desenvolupament. . Vist senzillament, es podia qualificar de manera arrogant aquesta visió del món i aquesta prescripció. Si la gent dels països desenvolupats (o qualsevol altre lloc per aquest tema) vol establir una explotació agroecològica orgànica per promoure un sistema més respectuós amb el medi ambient, aleshores tindrà més poder. Però simplement no podem esperar que això s'apliqui a països en desenvolupament com els d'Àfrica. Portar pràctiques i tecnologies sostenibles al món en desenvolupament s’hauria d’aconseguir mitjançant una innovació científica més gran, estimulant el desenvolupament econòmic i el desenvolupament.

Després del Brexit, el Regne Unit estarà en una posició ideal per fer-ho sense les restriccions de la Política Agrícola Comuna de la UE i les regulacions de biotecnologia, cosa que ha fet impossible el comerç amb agricultors dels països en desenvolupament, així com cultius innovadors al país. Si bé els cors d’aquells que lluiten per “agroecologia” són certament al lloc adequat, hem d’entendre que els seus suggeriments amenacen les possibilitats de créixer i desenvolupar economies.

Bill Wirtz és analista de polítiques superiors del Consumer Choice Center.
Twitter: @wirtzbill

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, agricultura, EU

Els comentaris estan tancats.