Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Les persones que busquen protecció a # Grècia van negar un procés d’asil just - informe Oxfam i el Consell grec per a #Refugees

COMPARTIR:

publicat

on

A les persones que busquen protecció a Grècia se li nega regularment l’accés a un procés d’asil just i eficaç, van revelar Oxfam i el Consell grec per als refugiats (GCR) a un nou informe.

L'informe 'Zona sense drets' highlights the severe and chronic lack of lawyers and access to crucial information in the overcrowded EU ‘hotspot’ camps on the Greek islands. This means that many people are stuck in the camps with no chance of a fair asylum process, and risk being sent back to a place where they face danger.

La situació empitjorarà, ja que Grècia ha aprovat recentment una nova llei d’asil regressiva i l’anunci recent que podrien substituir els camps actuals de la UE a les illes gregues per centres de detenció de facto. Això farà que encara sigui més difícil per a les persones que sol·liciten asil accedir a informació crucial i assistència jurídica, al mateix temps que en crearà una necessitat encara més gran.

Actualment, només 1 a 5 persones que sol·liciten asil a Grècia tenen accés a un advocat designat per l'estat. A les illes gregues la situació és molt pitjor: només 2 dels casos d'apel·lació de 100 va accedir a l'assistència legal gratuïta.

Cal reforçar urgentment el sistema grec amb més fons per contractar advocats, personal d’asil i intèrprets. La Unió Europea té la responsabilitat de garantir que tots els seus estats membres, inclosa Grècia, respectin les lleis nacionals, de la UE i internacionals sobre la protecció dels drets humans dels que sol·liciten asil.

Renata Rendón, cap de missió d'Oxfam a Grècia, va dir: "Les persones que fugen de la guerra, el conflicte i la persecució han de reconstruir la seva vida en seguretat i dignitat. Moltes persones que busquen asil estan tractant diversos traumatismes i, a més a més, se’ls deixa navegar per complicats procediments legals. Sense informació i suport adequats, hi ha un alt risc que les sol·licituds legítimes d’asil de les persones siguin rebutjades i que es tornin a enviar a circumstàncies que poden posar en perill la vida. "

anunci

Per a la gent corrent, és gairebé impossible entendre els complicats i en constant canvi de procediments d’asil a Grècia. És especialment difícil per a aquells que no parlen l'idioma i tenen problemes greus amb traumatismes derivats de la situació de fugida, de les experiències que van fer en el viatge a Europa i de la vida als camps de refugiats amuntegats i perillosos de les illes gregues .

Els procediments d’asil a Grècia han de ser urgentment justos, creïbles i transparents, contractant advocats i intèrprets addicionals per proporcionar informació essencial i orientar les persones a través del procediment d’asil. Oxfam i GCR adverteixen, encara, que la situació a Grècia està empitjorant. El parlament grec ha aprovat recentment una nova llei d’asil que podria provocar que les persones que busquen protecció a Europa quedin tancades en centres ‘tancats’ de les illes durant períodes de temps prolongats. A la pràctica, també farà que el dret a recórrer a una decisió negativa sobre la seva sol·licitud d’asil sigui gairebé impossible. A més, la llei reduirà les salvaguardies existents que protegeixen les persones més vulnerables, restringint així severament la seva capacitat de rebre la protecció que necessiten.

Maria Papamina, cap de la unitat jurídica de GCR, va dir: "Amb la nova llei i els plans per als centres tancats de detenció a les illes, el govern grec està afeblint les salvaguardies fonamentals dels sistemes d'acollida i asil. La detenció generalitzada i llarga s’utilitza com a forma de dissuadir les persones que necessiten protecció per arribar a Europa. Amb els nens i les famílies que constitueixen el grup més gran dels punts actuals, i amb la majoria procedents de països en guerra i conflictes, aquestes mesures els afectaran pitjor ”.

Oxfam i GCR demanen al govern grec i a la Unió Europea que prenguin immediatament mesures per assegurar-se que les persones que busquen protecció a Grècia tinguin accés a un procediment d’asil just, eficaç i transparent. Grècia ha de complir les seves obligacions en virtut de la legislació nacional i de la UE en matèria de subministrament d'informació i assistència jurídica als sol·licitants d'asil destinant finançament addicional i contractant més advocats, personal i intèrprets.

  • Els portaveus estan disponibles a Atenes i Brussel·les en grec i anglès.
  • Com a resultat de l’acord UE-Turquia, que atrapa a les persones que busquen asil a les illes gregues, el nombre de sol·licituds d’asil presentades allà es va disparar des de 2015. De mitjana, al voltant de 5,500 persones sol·liciten protecció internacional cada mes a 2018. Això és cinc vegades més que en 2015. Només a Lesvos, les aplicacions es van triplicar entre 2016 (aplicacions 5,000) i 2018 (aplicacions 17,270).
  • La durada dels procediments d’asil a les illes ha augmentat significativament en els darrers anys, amb algunes persones preses al limbe durant més de dos anys abans de rebre una decisió sobre la seva petició de protecció.
  • Al "hotspot" de Mòria, hi ha una subestimació crítica i crònica: hi ha massa personal per a la primera recepció i identificació, massa pocs metges designats per l'estat i massa pocs traductors. Com a resultat, hi ha grans retards en el registre, l'avaluació mèdica i les entrevistes d'asil. Això no només comporta procediments d’asil més llargs, obligant la gent a romandre més temps en condicions nefastes a les illes, sinó que també comporta incerteses sobre la qualitat del procés i errors més burocràtics que posen en risc les persones.
  • A la xifra més alta de 2019, el nombre màxim d’advocats d’ONG presents a Lesvos i capaços de donar suport gratuïtament als sol·licitants d’asil va ser 30. Al mateix temps, hi va haver 23,000 arribades a l'illa.
  • Grècia ha estat condemnada en diversos casos davant el Tribunal Europeu de Drets Humans per la falta d'informació proporcionada als sol·licitants d'asil i per la manca de recursos efectius disponibles.
  • Segons l’ACNUR, no tenir informació i claredat suficients sobre els procediments d’asil és una font d’ansietat i frustració, que té greus implicacions en el benestar psicosocial i la salut mental.
  • El programa d’Oxfam a Grècia proporciona assistència jurídica gratuïta als sol·licitants d’asil i protecció per a les persones que es troben al “punt calent” de Moria. Oxfam se centra en els rols de les persones i les comunitats en matèria de protecció, ajuda a trobar solucions basades en la comunitat i capacita la gent a defensar amb els titulars dels deures, a més de fer incidències i fer campanyes per millorar la política migratòria de la UE i de Grècia.
  • El Consell Grec per als Refugiats (GCR) és l’ONG grega més gran dedicada als refugiats i als sol·licitants d’asil. GCR està especialitzada en la prestació de serveis legals i psicosocials i té presència a tot el país. GCR ha liderat projectes d'investigació, incidència i litigis (agència conjunta) de facto detenció (per exemple, alternatives a la detenció i expansió de la de facto formes de detenció) i sobre l’impacte més ampli de les polítiques de la UE a Grècia, amb l’objectiu de redreçar les violacions dels drets i afectar el canvi institucional.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències