Connecteu-vos amb nosaltres

Tribunal Europeu de Drets Humans (CEDH)

L’abús de les càrregues de detenció preventiva i el terrorisme per part de #Spain per ser denunciat a la #UN

COMPARTIR:

publicat

on

Diversos actors de la societat civil a Espanya han estat acusats de nou d’abusar la detenció preventiva i d’aplicar les condicions de detenció reservades als terroristes a persones que no han estat condemnades per càrrecs de terrorisme. S'han presentat judicis justos, drets humans sense fronteres i un advocat en pràctiques comunicacions relacionades amb la revisió periòdica universal de les Nacions Unides (UPR) del registre de drets humans d'Espanya que tindrà lloc a Ginebra el 22 de gener de 2020 - escriu Willy Fautré, director de Drets humans sense fronteres

Proves justes: Mal ús dels càrrecs de terrorisme

En la seva presentació, Proves justes va destacar un cas d’octubre de 2016 d’una baralla entre un grup de joves d’entre 19 i 24 anys i altres dos homes. L’alternança es va produir en un bar de la localitat d’Alsasua, a Navarra. Les autoritats dels joves implicats van ser acusades de terrorisme.

Proves justes va exposar el cas de la manera següent:

"El novembre de 2016, deu joves van ser arrestats i tres van ser detinguts a diferents presons de Madrid, a 10 km de les seves cases, sota un règim especial de supervisió i control per part dels serveis penitenciaris. (Ficher d’Interns de Seguiment Especial) *. La detenció prèvia al judici va durar més d'un any i mig, des de novembre de 2016 fins que van ser condemnats el juny de 2018. Si bé no van ser condemnats per càrrecs de terrorisme, 8 adults joves van ser finalment condemnats i van ser sentenciades de 2 a 13 anys de presó. a causa de agreujants com la "discriminació ideològica". "

En resum, Proves justes va declarar que:

anunci

"L'ús excessiu de la detenció preventiva i la manca de mesures alternatives segueixen sent problemes sistèmics a Espanya, que en alguns casos s'agreuja encara més per l'aplicació errònia de les càrregues de terrorisme.

No hi ha hagut novetats legislatives ni pràctiques que tinguin un impacte significatiu en la freqüència amb què s'aplica la detenció preventiva a Espanya des de l'última UPR, ni tampoc hi ha plans futurs per introduir aquesta legislació. "

Drets humans sense fronteres: Ús abusiu de dures condicions de detenció preventiva reservades oficialment a terroristes i delinqüents violents

L'any passat, Drets humans sense fronteres va anar a Las Palmas per investigar el cas de la família Kokorev, que van ser arrestats tots el 2015.

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev

Tots van passar més de 2 anys en presó preventiva, fins que van ser posats en llibertat sense fiança i van ordenar el confinament a l'illa de Gran Canària sine die pendent de judici. Durant la major part d’aquest temps (18 mesos) els seus advocats no van tenir accés al seu expedient sota un règim controvertit “Secret de sumari” i van experimentar condicions de presó especialment dures, normalment reservades a terroristes, sospitosos de terrorisme i criminals violents (Fichero de Internos de Especial Seguimiento, nivell 5 o FIES 5) *, tot i que Vladimir Kokorev (ara 65 anys), Yulia Maleeva (ara 67 anys) i Igor Kokorev (ara 37 anys) mai no han estat acusats d’utilitzar ni incitar a la violència.

En 2019, Drets humans sense fronteres va denunciar aquests abusos en un informe de la conferència anual de l'OSCE / ODIHR sobre drets humans a Varsòvia, a l'ONU a Ginebra mitjançant declaracions orals i escrites, així com durant la sessió prèvia de la UPR.

A més, les autoritats espanyoles han estat acusades de desvetllar les proves d’irregularitats i possibles faltes per part dels inspectors de la policia encarregats de la investigació, fins i tot d’intentar fabricar proves contra els Kokorevs.

Els seus advocats també han denunciat reiteradament la falta de supervisió per part del magistrat investigador i del Tribunal Canari d’Apel·lació Canari (Audiencia Provincial de Las Palmas) dels investigats, que ha donat com a resultat una estampació de cautxú judicial de dubtosos treballs policials. Els jutges espanyols, al seu torn, s’han negat rotundament a examinar les proves contra la policia i a revisar la seva tasca fins que els Kokorevs puguin ser jutjats, que després de 16 anys d’investigacions encara no es veu en cap moment.

El fill de Vladimir Kokorev, Igor, ha denunciat en una entrevista que el cas Kokorev és un clàssic error judicial i ha expressat la seva preocupació per l'empitjorament de la salut del seu pare, advertint que potser no sobreviu fins al judici.

A partir del 2020, els advocats de Kokorevs no han rebut cap prova de la presumpta activitat criminal dels seus clients, ni tampoc no han estat formalment imputats.

Scott Crosby del Bar de Brussel·les: Recomanacions

L’advocat Scott Crosby, va presentar una sol·licitud al Tribunal Europeu de Drets Humans el 2019 sobre el cas Kokorev. També va enviar una presentació en el context de la UPR espanyola sobre diversos casos relacionats amb l'article 5 de la Convenció Europea (dret a la llibertat i la seguretat de la persona) en què es va declarar que Espanya havia violat la Convenció. Addicionalment, va discutir un cas on un ciutadà espanyol va ser detingut durant quatre anys malgrat l'absència de proves abans que fos declarat innocent.

Les seves recomanacions a Espanya mitjançant el procés UPR són:

  • derogar la llei sobre detenció incomunicada;
  • deixar de tenir detinguts sense càrrecs formals;
  • fer un ús molt més extens d’alternatives a la detenció penitenciària;
  • deixeu d'utilitzar la classificació FIES 5 * per a presos no perillosos;
  • abolir el secret de sumari règim;
  • deixar de fer servir la detenció preventiva com a mitjà de càstig;
  • respectar la presumpció d’innocència;
  • i respectar l’obligació especial de diligència.

 

Aquestes recomanacions identifiquen clarament una sèrie de deficiències greus en el sistema judicial de l'Estat espanyol i estan en línia amb les queixes plantejades al llarg dels anys per les ONG de drets humans en l'àmbit internacional. Espanya hauria de complir sense demora el seu compromís de respectar les normes internacionals i europees de drets humans.

(*) Nota de l'autor: El 1996, Espanya va adoptar una llei que introduïa un estatus especial i un tractament per a determinats presos durant la seva detenció preventiva. Conegut per l’acrònim FIES, que significa el Registre de presos que necessiten vigilància especial (Fichero de Internos de Seguimiento Especial), el sistema perseguia inicialment un objectiu legítim. D’aleshores ençà, però, la llei ha estat aplicada per mal i ara s’està imposant a les persones que no són violentes i no perilloses, donant lloc a condicions de detenció injustes i períodes extensius de detenció preventiva. FIES 5 és el nivell més alt de condicions de detenció. Està pensat per a terroristes, sospitosos de terrorisme, criminals de guerra i delinqüents sexuals.

 

Comparteix aquest article:

Tendències