Connecteu-vos amb nosaltres

economia circular

El primer milió d'euros d'Europa #ClimateFinancePlan

COMPARTIR:

publicat

on

Fotovoltaica© Shutterstock.com/Franco Lucato 

Esbrineu com Europa vol finançar projectes per afrontar el canvi climàtic i donar suport a les regions més afectades per la transició cap a una economia verda.

Poc més d’un mes després de la presentació del Tractat Verd Europeu, la Comissió Europea va presentar una proposta detallada sobre com finançar-la. El Pla europeu d’inversions del tracte verd Està dissenyat per atreure almenys un bilió d'euros d'inversió pública i privada durant la propera dècada.

Per què importa?

Convertir la UE en una economia neutral pel clima el 2050 requerirà una inversió massiva en tecnologies energètiques netes. Només assolir un objectiu provisional de reducció del 40% d’efecte hivernacle del 2030% per al 260 requeriria una inversió addicional de XNUMX milions d'euros a l’any, segons les estimacions de la Comissió.

Find out more on the EU’s response to climate change

D’on sortiran els diners

Aproximadament la meitat dels diners haurien de provenir del pressupost de la UE a través de diversos programes que contribueixen a projectes climàtics i ambientals, per exemple a través de fons agrícoles, Fons de desenvolupament regionalFons de cohesióHoritzó Europa  i la Programa de vida.

anunci

Al seu torn, això atrauria 114 milions d'euros addicionals en cofinançament dels països de la UE. Es preveu que es mobilitzin uns 300 milions d’euros d’inversió pública i privada mitjançant fons InvestEU i ETS i s’haurien d’atraure 100 milions d’euros més mitjançant el nou Mecanisme Just Transition, dissenyat per donar suport a les regions i comunitats més afectades per una transició verda. , per exemple, les regions que depenen molt del carbó.

Mecanisme de transició només

El mecanisme es basarà en tres pilars: el Just Transition Fund, el flux de finançament InvestEU i els préstecs del Banc Europeu d’Inversions avalats pel pressupost de la UE. Es preveu que tots aquests instruments atraguin 100 milions d’euros en inversions públiques i privades, diners que es podrien destinar als treballadors a aprendre noves habilitats per a llocs de treball del futur, suport a les empreses per crear noves oportunitats de treball, així com inversió en energia neta i la aïllament d’habitatges.

Les inversions del fons haurien d’ajudar especialment aquelles regions que depenen de combustibles fòssils, com el carbó, que encara proporciona aproximadament una quarta part de la generació elèctrica de la UE. El sector del carbó a la UE hi treballen 238,000 persones en activitats directament vinculades, com ara mines de carbó i centrals elèctriques, a més de 100 regions europees, des de Polònia fins a Espanya. El 2015, hi havia 128 mines de carbó a 12 països de la UE i 207 centrals elèctriques de carbó a 21 països de la UE.

Presenting the proposal to MEPs on 14 January, Frans Timmermans, the commissioner responsible for the European Green Deal, said: “It’s a message to coal miners in Asturias, Western Macedonia or Silesia, to the peat harvesters in the Irish midlands, Baltic regions relied on oil shale and many more. We know that you face a steeper path towards climate neutrality and we know that the prospect of a different future – a cleaner one – might be a welcoming prospect in general but the road to it looks daunting today. This Just Transition Mechanism of at least €100 billion is a pledge that the EU stands with you in this transition.”

Bosc bosc boscos a la primavera.© Shutterstock.com/ Simon Bratt 

Què diuen els eurodiputats

El pla d'inversions es va debatre al Parlament el dimarts 14 de gener. Podeu veure tot el debat aquí.

Siegfried Mureșan (EPP, Romania) called for ensuring that there is enough resources to alleviate the effects of transition. “It also should not affect existing policies – neither cohesion nor agriculture nor research and innovation. It’s an additional priority and should be financed on top.”

"Hem de mirar la necessitat d'un nou finançament per sustentar aquesta transformació social i ecològica", va dir Iratxe García Pérez (S&D, Espanya). Vol que almenys el 30% del proper pressupost a llarg termini de la UE es dediqui a combatre el canvi climàtic.

Dragoș Pîslaru (Renew, Romania): “I call on all member states to use these tools and focus on investments in the most important resource of Europe – the citizens.”

Niklas Nienaß (Verds, Alemanya): “Podem donar suport a aquesta proposta si es pretén una transició clara i justa amb plans concrets d’eliminació de totes les regions del carbó”.

"No està clar on provenran els recursos", va dir Gianantonio Da Re (ID, Itàlia). "També s'han de resoldre els criteris per als beneficiaris i com es repartiran els fons."

Johan Van Overtveldt (ECR, Bèlgica), president de la comissió de pressupostos, també va assenyalar la manca de claredat sobre d’on provenen alguns diners. “Estem a favor d’una economia circular però en contra del‘ reciclatge de finançament i diners ’. No som partidaris d’aventures financeres ”.

Younous Omarjee (GUE, França), president del comitè de desenvolupament regional, va dir: "Hem de reduir els costos socials i donar suport a les regions en aquesta justa transició."

Propers passos

Les comissions parlamentàries pertinents tractaran ara la proposta de la Comissió permetent als eurodiputats discutir-la amb més profunditat i presentar esmenes per millorar-la. Després d'aquesta negociació amb el Consell, s'hauria d'iniciar el text final.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències