"Aquest és un dia trist per als jueus europeus", va dir el rabí Menachem Margolin, president de l'Associació Europea de Jueus (EJA) en reacció a una sentència dictada avui (17 de desembre) pel Tribunal de Justícia Europeu (TJUE) que requereix - atordiment d'animals abans de la matança, escriu .

En resum, el TJUE, que és el màxim tribunal de la Unió Europea en matèria de dret de la UE, va dir que els estats membres individuals prohibeixen la matança kosher convertint-los en un requisit imprescindible, no violen en si mateixos els drets de llibertat de religió que conté Carta de Drets Fonamentals de la UE.

El Tribunal amb seu a Luxemburg ha dictat resolució sobre un cas belga, que implica lleis de Flandes i Valònia, que prohibeixen efectivament la shechita, el mètode jueu de sacrifici d’animals per al consum de carn, que requereix un atordiment previ dels animals abans del sacrifici.

La sentència és contrària a l'opinió dictada al setembre per l'advocat general del Tribunal Europeu, que va suggerir el contrari.

"El tribunal de justícia europeu ha dictat avui una sentència potencialment devastadora sobre una qüestió que ha afectat els jueus europeus durant anys, el dret a sacrificar animals segons la tradició kosher, una pràctica mil·lenària antiga que posa el benestar dels animals i minimitzar el patiment dels animals en el seu nucli central, ", va dir l'Associació Jueva Europea, que representa les comunitats jueves de tota Europa.

El rabí Margolin va declarar: "Des de fa dècades, a mesura que els drets dels animals han entrat en voga, la matança kosher ha estat objecte d'atacs implacables i està sotmesa a intents reiterats de prohibir-la. La base completa dels atacs es basa en la falsa premissa que la matança kosher és més cruel que el sacrifici habitual, tot i que no hi ha cap prova que ho avali. I el que és pitjor, ignora completament el fet que la matança kosher posa el benestar de l’animal i minimitza el seu sofriment com a importància cabdal. Aquesta no és una afirmació senzilla. , però un manament al qual tots els jueus han de complir-se ".

"La sentència d'avui situa el benestar animal per sobre del dret fonamental de la llibertat de religió. En poques paraules, la bèstia té preferència sobre l'home", va afegir.

anunci

"Potencialment devastador també, dóna llum verda a altres països europeus com Bèlgica, que consideren que aquesta llibertat fonamental de la carta és" negociable ". Si tots els països europeus ho fan, significa només una cosa: ja no hi haurà carn kosher disponible a Europa ", va dir el rabí Margolin.

Va afegir: "Quin terrible missatge per enviar als jueus europeus, que vosaltres i les vostres pràctiques no són benvinguts aquí. Aquesta és una negació bàsica dels nostres drets com a ciutadans europeus. No podem deixar que es mantingui i seguirem tots els recursos i vies per garantir que no i per protegir els drets dels jueus a tot Europa ".

Sota la llibertat de religió, protegida per la Unió Europea com a dret humà, la legislació de la UE permet l'exempció per motius religiosos de matances no atordides sempre que es facin en escorxadors autoritzats.

Shechita, el mètode religiós per sacrificar animals per produir carn kosher, requereix que siguin conscients quan les seves goles es tallen amb un ganivet especial molt perfeccionat que mata en segons, una pràctica que els defensors insisteixen que és més humana que els mètodes mecanitzats utilitzats en escorxadors no kosher. .