Connecteu-vos amb nosaltres

Conferència de Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM)

El Consell de Pesca de la UE no assegura una explotació sostenible de les poblacions de peixos

COMPARTIR:

publicat

on

El 17 de desembre, els 27 ministres de Pesca de la UE van arribar a un acord sobre les oportunitats de pesca de les poblacions de peixos de la UE el 2021. Tot i els terminis previstos en la legislació de la UE i els compromisos de les Nacions Unides d’acabar amb la pesca excessiva el 2020, els ministres no van establir límits de pesca que garantissin que tots els recursos explotats dins de nivells sostenibles. Algunes oportunitats de pesca, especialment per a la Mediterrània, es van situar molt per sobre de les recomanacions científiques.

Vera Coelho, directora principal d’Advocacia d’Oceana a Europa, va dir: “En superar l’assessorament científic per al voltant del 35% dels límits de captures, els ministres de Pesca estan obviant clarament els objectius i les obligacions legals de la política pesquera de la UE, que requereix la captura sostenible de totes les poblacions de peixos. Malgrat totes les ambicions declarades del Tracte Verd, el curt termini continua impulsant decisions en el context d'una emergència ambiental ".

La UE ha decidit sobre les oportunitats de pesca, incloses les captures totals admissibles (TAC) per a les poblacions de peixos de l'Atlàntic nord-est i els límits de l'esforç de pesca al mar Mediterrani occidental. Tot i les propostes inicials raonables de la Comissió Europea i els seus intents d’augmentar la transparència, el Consell AGRIFISH no va aconseguir alinear tots els TAC de l’Atlàntic nord-oriental amb els consells científics. Diversos TAC, principalment per a poblacions de peixos limitats en dades, van superar els límits científics recomanats, inclosos els del lluç meridional, el pollac al Cantàbric, el llenguado a l’oest d’Irlanda o el bacallà al Kattegat, entre d’altres.

Els ministres de la UE també es van oposar fermament a la proposta de la Comissió Europea de reduir el 2021 els "dies de pesca" per als vaixells d'arrossegament mediterranis en un 15%, i van lluitar per limitar la reducció a només un 7.5%. Aquesta decisió a curt termini no té en compte els consells científics que demanen una reducció més forta de l’esforç de fins al 80% per a la majoria de sots de pesca. Una situació com aquesta perpetuarà la poc envejable posició del Mediterrani com el mar més sobrepesat del món, posant en risc la realització del Pla plurianual de la UE de 2019 per a la pesca demersal a la Mediterrània occidental.

A la llum de la incertesa contínua que envolta la futura relació amb el Regne Unit, el Consell AGRIFISH va establir més de 120 TAC provisionals per a les existències compartides amb tercers països (inclosos el Regne Unit i Noruega), per a la pesca dels vaixells de la UE a la UE i a les aigües internacionals. Aquests TAC s’aplicaran provisionalment de l’1 de gener al 31 de març de 2021 per garantir la continuïtat de l’activitat pesquera fins que es concloguin els acords sobre aquestes poblacions. En cas que no es produeixi cap acord, el Consell establirà TACs unilaterals definitius per al 2021. Oceana insta totes les parts implicades a seguir consells científics per evitar una cursa de sobrepesca entre la UE i el Regne Unit.

Fons

El IPBES de les Nacions Unides L’Informe d’avaluació global sobre la biodiversitat i els serveis ecosistèmics va advertir que la pesca ha estat la causa més important de pèrdua de biodiversitat marina en els darrers 40 anys. A l'Atlàntic nord-oriental, la taxa de sobrepesca ha caigut del 66% al 40% de les existències avaluades durant l'última dècada, mentre que a la Mediterrània continua en nivells elevats. La transició cap a una pesca totalment sostenible s’ha d’accelerar si la sobrepesca es converteix en una cosa del passat.

anunci

La Política Pesquera Comuna (PCP) estableix una clara obligació legal d’acabar amb la pesca excessiva el 2020, per garantir que tots els estocs explotats de la UE es restableixin per sobre dels nivells saludables que puguin produir el rendiment màxim sostenible (MSY). La PPC també estableix que les poblacions incloses en acords de pesca amb tercers països també s’exploten segons estàndards similars. El 2019, la UE va adoptar el pla plurianual per a la pesca demersal a la Mediterrània occidental (CE / 2019/1022) creant un marc per assolir els objectius de la PCP el 2025, especialment mitjançant l’abordatge d’un esforç pesquer excessiu.

A causa del Brexit, més de 100 límits de captura per a les poblacions atlàntiques més importants, incloses les de fondària, estaran subjectes al resultat de les negociacions UE-Regne Unit, sent el 2021 el primer any en què el Regne Unit no estarà subjecte a la legislació de la UE.

Recomanacions de les ONG per a la Comissió Europea i el Consell de la UE sobre l'establiment d'oportunitats de pesca al nord-est de l'Atlàntic per al 2021 

Recomanacions de les ONG sobre els límits de la pesca d'altura 2021-2022 

Resposta de les ONG a la consulta de la Comissió Europea sobre el progrés de la PCP i les oportunitats de pesca per al 2021 

Recomanacions d'Oceana per a l'Acord de Pesca UE-Regne Unit

#AGRIFISH #Endosuperpesca

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències