Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#EAPM: Hype v Hope: per què la medicina personalitzada encara no conté totes les respostes ...

COMPARTIR:

publicat

on

medicosanitària-1180x787Un nombre creixent de professionals mèdics us diran que la medicina personalitzada és el camí del futur a l’hora de diagnosticar i tractar els pacients, escriu Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan.

Els sorprenents avenços en les ciències genètiques i altres àrees han fet que un model “únic per a tots” per a l’atenció al pacient es vagi substituint gradualment per una filosofia i una ètica de treball que pretengui donar el tractament adequat al pacient adequat a el moment adequat.

Els professionals sanitaris (HCP) que estan al dia en aquest camp (molts més comencen a formar-se en mètodes actualitzats) fan el màxim ús possible de la informació genètica a través del Big Data. I encara que encara es requereix molta més coordinació, cooperació i pensament que no sigui de sitges, la medicina personalitzada contribueix a avançar significativament en el tractament de malalties com el càncer.

El futur sembla sens dubte més brillant per als 500 milions de pacients potencials dels 28 estats membres de la Unió Europea, però, enmig d’aquest optimisme, també cal tenir precaució. Prenem la immunoteràpia, per exemple. Els avenços recents en el desenvolupament de tractaments que persuadeixen el sistema immunitari del propi pacient per atacar els tumors del càncer han estat impressionants, però està sorgint que la "immuno-oncologia" pot no ser tan senzilla com alguns poden suggerir.

Malauradament, malgrat el fet que les pròpies cèl·lules "T" d'un pacient es puguin enviar a la batalla contra les molècules de les cèl·lules malignes, encara hi pot haver recaigudes. De fet, durant un assaig clínic en fase inicial de leucèmia mieloide aguda realitzat als EUA, no hi va haver millores en les taxes de supervivència. Això malgrat que els sistemes immunitaris dels pacients semblaven atacar les cèl·lules sanguínies malignes.

Els tumors, en certs casos, canvien sota atac i l'objectiu desapareix efectivament o envia senyals inhibidors que apaguen les cèl·lules T. Les cèl·lules tumorals poden, essencialment, reaccionar de maneres molt complicades en el seu intent de contrarestar les teràpies. En adaptar-se, aquestes cèl·lules tumorals sovint presenten una forma diferent de seguir creixent. No només això, sinó que els efectes secundaris d’aquest tractament poden ser greus.

Malgrat els entrebancs, però, molts oncòlegs estan segurs que, en la pràctica, la immunoteràpia finalment serà efectiva per a molts pacients que pateixen diferents càncers. Pel que fa a la qüestió més àmplia dels efectes secundaris, les estadístiques mostren que aproximadament el 50% de tots els pacients reben un medicament cada any que pot interactuar amb els seus gens d’una manera menys que òptima. No obstant això, proves genètiques relativament econòmiques podrien eliminar aquests problemes si les proves estiguessin àmpliament disponibles. Malauradament, fins ara no ho són.

anunci

Però adaptar el tractament i els fàrmacs a la composició genètica i de l’ADN d’un individu ens acompanya ara (es coneix com a farmacogenòmica) i pot ajudar de forma relativament barata a evitar efectes secundaris que posen en perill la vida dels pacients. Tot i així, a Amèrica, per exemple, recordeu la casa de la Iniciativa de Medicina de Precisió del president Obama, la manca de cobertura d'assegurança per a les proves, a més dels HCP confosos i sense formació que no estiguin clars sobre la interpretació de les dades genètiques, bloqueja l'ús universal.

Això està provocant efectes negatius innecessaris entre els pacients dels EUA, Europa i, de fet, a escala mundial. S’ha estimat que fins al 50 per cent dels pacients hospitalaris reben cada any un medicament o un tractament que els pot ser greument nociu a causa del seu ADN individual. Un estudi recent realitzat als Estats Units va estimar que les proves de gens de fàrmacs podrien eliminar al voltant de 400 esdeveniments adversos en una població de 52,942 pacients. I això només es referia a sis drogues. Extrapoleu-ho i, provant en relació amb més medicaments, els números es disparen cap a centenars de milers només als Estats Units i a molts milions de la resta del món.

És clar que una part del problema aquí, com es va fer referència anteriorment, és que la ciència s’ha mogut i es mou tan ràpidament que els HCP no poden seguir el ritme i, en molts casos, tenen poca o cap comprensió de les possibilitats que ofereix la farmacogenòmica i altres novetats.

Els HCP requereixen una formació actualitzada amb urgència en les disciplines avançades, com ara la farmacogenòmica. Han d’entendre què estan mirant en relació amb el pacient i, fins i tot abans, han de tenir accés a aquestes proves vitals i, de vegades, per salvar la vida, de manera fàcil i rendible. La ciència hi és, el futur ja ha arribat. Però sense el coneixement en primera línia, els pacients continuaran patint innecessàriament efectes secundaris i, possiblement pitjor, se’ls negarà un tractament eficaç per a la seva condició a causa de la manca de coneixement per part dels HCP.

De fet, l’esperança de la medicina personalitzada supera el bombo. Però això només es demostrarà quan es creuin algunes barreres relativament fàcilment i es posi a disposició de tots aquesta forma innovadora de tractament.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències