Connecteu-vos amb nosaltres

Malaltia d'Alzheimer

EIT Health insta el sector sanitari a adoptar dades i IA en la lluita contra la malaltia d'Alzheimer

COMPARTIR:

publicat

on

Actualment, a Europa, 9.7 milions de persones ja viuen amb la malaltia d'Alzheimer i la demència[1] - i es preveu que aquest nombre augmentarà fins als 14 milions el 2030.[2]

·         EIT Health reclama un major ús de la tecnologia pel que fa al diagnòstic i al tractament, destacant projectes com iLoF i Altoida que utilitzen amb èxit IA i dades per augmentar les nostres possibilitats d’èxit tant en la investigació com en la millora de la gestió de l’Alzheimer.

·         En l'última dècada, un total de 400 assaigs clínics importants per tractar l'Alzheimer han fracassat,[3] amb molts a causa de les dificultats relacionades amb els mètodes de cribratge invasiu, els reptes per identificar pacients adequats i la necessitat de tractaments a mida per a cada perfil biològic.[4]

Coincidint amb el Mes Mundial de l’Alzheimer, EIT Health, una xarxa d’innovadors sanitaris amb el suport de la UE, ha posat de manifest la necessitat urgent de centrar-se en la implementació d’enfocaments més atrevits per al tractament de la malaltia d’Alzheimer post-pandèmia.

Amb l’envelliment de la població europea, la malaltia d’Alzheimer s’està convertint en una de les malalties més importants del segle XXI, però, malgrat els esforços científics moderns, inclosos molts assaigs clínics prolongats i costosos, només s’ha aprovat un medicament (als Estats Units) per tractar l’Alzheimer. Malaltia des del 21.[5]

Atesa la pressió sense precedents causada per la pandèmia COVID-19 en els sistemes sanitaris durant els darrers 18 mesos, hi ha temors creixents sobre l’impacte sobre els recursos i serveis actuals a tota la ruta del pacient; des del temps fins al diagnòstic fins a la finalització de l'atenció a la vida.

A principis d’aquest any, l’EIT Health Think Tank (Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT)) va publicar a reportar concloent que les solucions digitals i d’IA són necessàries amb urgència per ajudar els professionals de la salut a navegar per les conseqüències de la pandèmia, com ara la capacitat del personal, les cites perdudes i les llistes d’espera més llargues per a la prestació d’atenció.

anunci

Jan-Philipp Beck, conseller delegat d’EIT Health, va dir: “L’Alzheimer és una de les malalties més difícils de gestionar i suportar; és molt complex i, per tant, hem d’utilitzar totes les eines a la nostra disposició per fer front a l’impacte existent i creixent d’aquesta condició devastadora. Podem utilitzar la tecnologia per ajudar-nos a ser més intel·ligents en el nostre enfocament: la mineria de big data i big data, la IA i altres tecnologies poden enfortir els enfocaments tradicionals i donar-nos les millors possibilitats d’èxit en àrees com el risc i la predicció de malalties, els assajos clínics i descobriment de drogues.

“El desafiament de la pandèmia ha ajudat, sens dubte, a accelerar el creixement, l’adopció i l’escala de tecnologia com la IA, ja que els proveïdors i sistemes sanitaris s’han adaptat per oferir atenció de forma ràpida i remota. Tot i això, cal mantenir aquest impuls per garantir que els beneficis es notin en totes les malalties, no només en el COVID-19 ".

L’aprofitament de dades i IA pot obrir noves possibilitats en la investigació i la gestió de la malaltia d’Alzheimer. Per exemple, EIT Health ha donat suport a empreses com Altoida i iLof que desafien els enfocaments tradicionals de la malaltia d'Alzheimer amb l'objectiu d'un diagnòstic ràpid i del procés de descobriment de fàrmacs.

Altoida, recolzat per EIT Health, ha desenvolupat un dispositiu de programari no invasiu que utilitza IA, per mesurar i controlar la funció cognitiva per predir si el deteriorament cognitiu lleu augmentarà fins a la malaltia d'Alzheimer. El diagnòstic precoç de la malaltia, fins i tot abans que no apareguin els símptomes, permet als metges tractar pacients amb l’objectiu de retardar o disminuir l’impacte de la neurodegeneració. El dispositiu recopila dades cerebrals personalitzades demanant als usuaris que completin un conjunt de 10 minuts de realitat augmentada i activitats motores al seu telèfon intel·ligent o tauleta. Amb aquestes dades, el dispositiu utilitzarà IA per predir si una persona de 55 anys o més amb deteriorament cognitiu lleu es convertirà o no a la malaltia d’Alzheimer en un termini de 12 mesos

A l'agost, Altoida va rebre la designació avançada de l'Agència de Drogues i Aliments dels Estats Units (FDA) pel desenvolupament del primer dispositiu de neurologia de precisió del món per a la predicció de la malaltia d'Alzheimer. Aquesta designació s’atorga a les solucions més prometedores en àrees de forta necessitat clínica i permet un procés regulador accelerat.

També es centra en l'Alzheimer iLoF, guanyadors del programa EIT Health Wild Care 2019, que pretén revolucionar el complex procés d'assaigs clínics i accelerar el descobriment de fàrmacs.

Els mètodes actuals de detecció de pacients per a assajos clínics són llargs, invasius i costosos, i les taxes de pacients que abandonen o consideren que no són elegibles són elevades. iLoF utilitza algoritmes i fotònica d’intel·ligència artificial per examinar pacients de manera no invasiva i elegir els assajos per facilitar la medicina personalitzada i de precisió en el disseny d’assaigs clínics. L'ús d'aquesta plataforma intel·ligent no només accelerarà el desenvolupament de tractaments contra l'alzheimer nous i personalitzats i els farà més viables econòmicament, sinó que també facilitarà aplicacions de medicaments de precisió i personalitzats en altres condicions. 

Per obtenir més informació sobre com EIT Health dóna suport a la innovació sanitària, si us plau feu clic aquí.


Sobre EIT Health

EIT Health és una xarxa d’innovadors sanitaris de la millor categoria amb aproximadament 150 socis i compta amb el suport de Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea. Col·laborem transfronterer per oferir noves solucions que puguin permetre als ciutadans europeus viure més temps i més sans.

A mesura que els europeus afronten el repte d’augmentar les malalties cròniques i la multimorbiditat i intenten aprofitar les oportunitats que ofereix la tecnologia per anar més enllà dels enfocaments convencionals de tractament, prevenció i estils de vida saludables, necessitem líders pensats, innovadors i maneres eficients d’aportar solucions sanitàries innovadores a mercat.

EIT Health atén aquestes necessitats. Connectem tots els actors sanitaris rellevants de les fronteres europees, assegurant-nos d’incloure tots els costats del “triangle del coneixement”, de manera que la innovació es pugui produir a la intersecció de la investigació, l’educació i els negocis en benefici dels ciutadans.

Enllaç de Newmouth.

EIT Health: Junts per una vida saludable a Europa. Per més informació, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències