Connecteu-vos amb nosaltres

Discapacitat

Unió d'igualtat: la Comissió proposa la Targeta Europea de Discapacitat i Aparcament vàlida a tots els estats membres

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha lliurat un proposta legislativa que facilitarà l'accés al dret a la lliure circulació de les persones amb discapacitat, assegurant-se que puguin, en igualtat de condicions, accedir a condicions especials, tracte preferencial i drets d'aparcament quan visiten un altre Estat membre. La proposta de la Comissió introdueix una targeta europea de discapacitat estandarditzada i millora l'actual Targeta europea d'aparcament per a persones amb discapacitat. Les dues targetes seran reconegudes a tota la UE.

Targeta Europea de Discapacitat

Quan no es reconeix la condició de discapacitat de les persones a l'estranger, no poden accedir a les condicions especials i al tracte preferent, com ara l'accés gratuït i/o prioritari, les quotes reduïdes o l'assistència personal, mentre visiten altres Estats membres. Per abordar aquest problema, la Comissió proposa la creació d'una targeta europea de discapacitat normalitzada.

La Targeta Europea de Discapacitat servirà com a prova reconeguda de discapacitat arreu de la UE, garantint la igualtat d'accés a condicions especials i un tracte preferent en els serveis públics i privats, com ara transports, esdeveniments culturals, museus, centres d'oci i esports o parcs d'atraccions. Serà expedit per les autoritats nacionals competents i complementarà les targetes o certificats nacionals existents.

Millora de la Targeta Europea d'aparcament

Per a moltes persones amb discapacitat, el transport amb cotxe privat segueix sent la millor o única possibilitat de viatjar i desplaçar-se de manera autònoma, assegurant la seva autonomia. Les millores proposades a l'actual Targeta Europea d'aparcament permetran a les persones amb discapacitat accedir als mateixos drets d'aparcament disponibles en un altre Estat membre. Tindrà un format comú vinculant que substituirà les targetes nacionals d'aparcament per a persones amb discapacitat i serà reconegut a tota la UE.

Garantir l'accessibilitat de les targetes

anunci

Per promoure la facilitat d'ús i reduir la càrrega administrativa, es proposa Directiva exigirà als estats membres que:

  • Proporcioneu les targetes en tots dos versions físiques i digitals.
  • condicions i normes per emetre o retirar les targetes disponibles públicament a accessible formats.
  • Assegurar els proveïdors de serveis ofereixen informació sobre condicions especials i tracte preferent per a les persones amb discapacitat en formats accessibles.

Per garantir el compliment, els estats membres han de garantir que les persones amb discapacitat, les seves organitzacions representatives i els organismes públics rellevants puguin prendre mesures d'acord amb la legislació nacional si és necessari. Després de l'adopció de la Directiva a la legislació nacional, es demana als estats membres que imposen multes i mesures correctores en cas de violacions.

Propers passos

La proposta de la Comissió serà discutida ara pel Parlament Europeu i el Consell. La proposta preveu que un cop aprovada, els estats membres tindran 18 mesos per incorporar les disposicions de la Directiva a la legislació nacional.

Fons

La proposta de Directiva per la qual s'estableix la Targeta Europea de Discapacitat i la Targeta Europea d'Aparcament per a persones amb discapacitat es va donar a conèixer a la Estratègia de la UE per als drets de les persones amb discapacitat 2021-2030. La proposta contribueix a l'aplicació per part de la UE de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, de la qual la UE i tots els seus estats membres són part (UNCRPD). La Convenció de les persones amb discapacitat conté obligacions per als estats part de reconèixer els drets de les persones amb discapacitat a la llibertat de moviment en igualtat de condicions que les altres. També es demana als estats part que prenguin mesures efectives per garantir la mobilitat personal amb la major independència possible per a les persones amb discapacitat, fins i tot facilitant la mobilitat personal de les persones amb discapacitat de la manera i en el moment que desitgin, i a un cost assequible. La proposta també s'alinea amb els principis d'igualtat d'oportunitats i d'inclusió de les persones amb discapacitat des del Pilar Europeu de Drets Socials.

Aquesta iniciativa es basa en els resultats del projecte pilot de la Targeta de Discapacitat de la UE realitzat a Bèlgica, Xipre, Estònia, Finlàndia, Itàlia, Malta, Romania i Eslovènia entre el 2016 i el 2018. A més, integra els coneixements d'una consulta pública recent, que va recollir més de 3,300 respostes, de les quals el 78% de persones amb discapacitat.

Més informació

Proposta de Directiva per la qual s'estableix la Targeta Europea de Discapacitat i la Targeta Europea d'Aparcament per a persones amb discapacitat

Proposta de Directiva per la qual s'estableix la Targeta Europea de Discapacitat i la Targeta Europea d'Aparcament per a persones amb discapacitat (versió fàcil de llegir)

Q & A

Els drets de les persones amb discapacitat no s'han d'aturar a les fronteres nacionals. Volem facilitar els desplaçaments de les persones amb discapacitat i la Targeta Europea per a Discapacitats i la Targeta Europea d'Aparcament millorada haurien d'eliminar alguns obstacles per a ells. Confio que això enfortirà la seva independència i els ajudarà a exercir els seus drets a la UE. Věra Jourová, vicepresidenta de Valors i Transparència - 05/09/2023

Avui, estem desbloquejant la lliure circulació dels ciutadans de la UE amb discapacitat garantint el reconeixement mutu de la seva condició de discapacitat a Europa. Això facilitarà la inclusió i la participació plena de les persones amb discapacitat a les nostres societats, assegurant que les persones amb discapacitat puguin accedir fàcilment al suport destinat a elles a tots els Estats membres. Helena Dalli, Comissionada d'Igualtat - 05/09/2023

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències