Connecteu-vos amb nosaltres

Kazakhstan

Kazakhstan aprofita els canvis geopolítics per esdevenir el centre de transport i logística d'Euràsia

COMPARTIR:

publicat

on

Enmig d'una complexa xarxa de canvis geopolítics, Kazakhstan s'està convertint en la veritable potència del paisatge del transport i la logística d'Euràsia. En el seu anterior discurs sobre l'estat de la nació de l'1 de setembre, el president Kassym-Jomart Tokayev va establir un objectiu ambiciós perquè Kazakhstan es convertís en el que va anomenar un "poder de ple dret" en aquest camp, escriu Assel Satubaldina in Negocis, internacionalment.

Amb la seva gran superfície terrestre i la seva ubicació estratègica a la cruïlla de continents, l'ambiciós objectiu de Kazakhstan s'està convertint en una realitat, condicionada a les inversions estratègiques. 

Kazakhstan, el país sense litoral més gran del món, té un potencial important sense aprofitar en transport i logística. La seva ubicació geogràfica estratègica a la cruïlla d'Europa i Àsia, els recursos naturals abundants i els plans proactius de desenvolupament d'infraestructures el converteixen en un centre prometedor per al comerç regional i internacional. 

En el seu discurs de l'1 de setembre, Tokayev va encarregar al govern que la part de la contribució del sector del transport i la logística al PIB nacional al 9% en els propers tres anys. A partir del 2022, la xifra es va situar en el 6.2%, amb una lleugera caiguda fins al 5.9% en el primer semestre del 2023. 

Kazakhstan ha invertit 35 milions de dòlars en el sector del transport i la logística en els últims 15 anys. La nació compta amb una xarxa de trànsit, corredors transcontinentals i rutes. Tretze corredors internacionals passen per Kazakhstan, inclosos cinc ferrocarrils i vuit corredors d'automòbils.

Al febrer, el govern kazakh va adoptar el concepte per al desenvolupament del potencial de transport i logística fins al 2030. El document ofereix una visió per al desenvolupament de diverses modalitats de transport, com ara el ferrocarril, la carretera, el marítim i l'aire, així com la logística.

Segons les últimes dades del govern, durant els nou primers mesos del 2023 es van transportar 725.6 milions de tones de càrrega al Kazakhstan, un 3.2% més que en el mateix període de l'any passat.  

anunci

Trànsit de trànsit en augment

Els experts suggereixen que Kazakhstan està ben situat per beneficiar-se de l'augment del moviment de mercaderies entre Europa i Àsia.

Segons el Ministeri de Transports kazakh, durant els vuit primers mesos del 2023, el trànsit de trànsit de Kazakhstan va augmentar fins als 20.7 milions de tones, un 25% més que en el mateix període de l'any passat. D'això, el transport ferroviari va representar 18.5 milions de tones, amb un trànsit de contenidors de trànsit que comprenia 974,500 unitats equivalents a vint peus (TEU). 

El trànsit per carreteres va arribar als 2.26 milions de tones, un 18.9% més que l'any passat. 

Només el 2022, el trànsit de càrrega va arribar als 26.8 milions de tones. Entre el 2015 i el 2021, el creixement mitjà anual del trànsit de trànsit per tots els modes de transport va ser del 14.8%.

El 2030, el volum de trànsit pel territori de Kazakhstan augmentarà fins als 35 milions de tones, d'acord amb el seu pla estratègic per al desenvolupament de la capacitat de transport i logística del país.

Ferrocarrils

El 2022, 405 milions de tones de càrrega van ser transportades pel transport ferroviari de Kazakhstan, segons l'Oficina Nacional d'Estadística. En només els nou primers mesos del 2023, aquesta quantitat ha arribat als 308.1 milions de tones.  

Gairebé el 90% de la càrrega en trànsit es transporta per ferrocarril. Hi ha cinc corredors de mercaderies internacionals que passen per Kazakhstan.

Un d'ells és el corredor nord del ferrocarril transasiàtic, que al Kazakhstan va per l'estació de Dostyk/Altynkol – Moiynty – Astana – Petropavl. Els trens de contenidors passen per aquesta ruta de la Xina a Europa. 

A més, el corredor de l'Àsia Central del Ferrocarril Transasiàtic serveix com a enllaç vital per al trànsit de trànsit entre Rússia i les nacions d'Àsia Central. Dins del Kazakhstan, aquesta ruta s'origina des de Saryagash al sud, passant per Arys, Kandyagash i arribant a Ozinki.

La ruta per l'estació de Dostyk/Altynkol – Aktogay – Almaty – Arys – Saryagash forma part del corredor sud del ferrocarril transasiàtic. Connecta la Xina i el sud-est asiàtic amb els països d'Àsia Central i el golf Pèrsic.

Kazakhstan també forma part del programa TRACECA (Corredor de Transport, Europa, Caucas, Àsia), que engloba 13 països. El segment de Kazakhstan en aquest corredor comença a l'estació de Dostyk/Altynkol, continua per Moiynty i Beineu, abans d'arribar als ports d'Aktau i Kuryk a la part occidental del país. 

El corredor nord-sud, una ruta de 7,200 quilòmetres que connecta Rússia amb l'Iran, els estats del Golf i l'Índia, també passa per Kazakhstan. Els experts diuen que la participació de Kazakhstan obre l'accés als ports marítims del golf Pèrsic, oferint l'oportunitat de construir rutes de trànsit de trànsit en direcció a l'Índia, un dels mercats de consum més grans del món.

A més, la línia ferroviària Kazakhstan-Turkmenistan-Iran, que és la branca oriental del corredor nord-sud, crea un enllaç directe de la Xina a l'Iran, passant per Kazakhstan. Durant els vuit primers mesos del 2023, el trànsit de càrrega al llarg d'aquesta ruta cap a l'Iran va augmentar un 25% respecte a l'any anterior, amb 1.4 milions de tones transportades.

Per desenvolupar el corredor nord-sud, les parts treballen per millorar la infraestructura i les instal·lacions de la terminal, augmentar el material mòbil, eliminar les barreres administratives i crear condicions favorables per als transportistes. 

Ruta de transport internacional transcàspia

Les discussions sobre el sector del transport i la logística de Kazakhstan subratllen sovint la importància de la Ruta Internacional de Transport Transcaspian (TITR), també coneguda com el Corredor Mitjà. Aquesta ruta ha cridat l'atenció de les nacions fundadores i més enllà, inclòs l'interès de la Unió Europea i els Estats Units.

TITR és un corredor multimodal amb una longitud de 6,180 quilòmetres. En els primers vuit mesos del 2023, el volum de càrrega transbordada pels ports marítims d'Aktau i Kuryk va assolir els 1.74 milions de tones, la qual cosa suposa un augment del 85% respecte al mateix període de l'any anterior.

Tanmateix, s'ha produït una reducció del 37% en el transport de contenidors mitjançant TITR en el mateix període de temps, amb un total de 12,600 TEUs registrats. Aquesta caiguda s'atribueix a un canvi de càrrega cap a les rutes del sud a causa de la reducció dels costos de transport marítim i el cessament dels subsidis xinesos als carregadors que utilitzen el TITR. 

En total, la capacitat de producció de TITR és de sis milions de tones, incloent 80,000 TEU.

El president Kassym-Jomart Tokayev subratlla repetidament la necessitat de desbloquejar el potencial de TITR, fins i tot mitjançant associacions no només amb els membres fundadors, sinó també més enllà, inclosa la Unió Europea. Crèdit fotogràfic: The Astana Times

No obstant això, hi ha nombrosos colls d'ampolla d'infraestructures al llarg de tot el corredor. Per abordar-los i avançar en el desenvolupament del corredor, Kazakhstan i Geòrgia van signar un full de ruta bilateral i també es va establir un acord trilateral entre Kazakhstan, Azerbaidjan i Turquia a Aktau el novembre de 2022.

El 2027, els països esperen augmentar la capacitat de producció de sis milions de tones a 10 milions de tones per any i reduir els terminis de lliurament a 14-18 dies, inclosos cinc dies a tot Kazakhstan.

Els plans també inclouen la racionalització i la digitalització dels tràmits administratius a la frontera, els punts de control, els ports i altres instal·lacions d'infraestructures i l'ampliació de la geografia dels participants del corredor atraient nous socis a la ruta.

Segons el govern kazakh, està a punt per signar un acord intergovernamental amb la Xina centrat en el desenvolupament de TITR, especialment per als trens de contenidors entre la Xina i Europa. Aquest acord té com a objectiu esbossar els volums anuals de càrrega projectats a través del corredor, facilitar l'intercanvi de dades de seguiment del material mòbil dins de les fronteres d'ambdues nacions i proporcionar suport a la Xina per optimitzar la capacitat dels oleoductes principals i les infraestructures portuàries.

S'han iniciat projectes per construir un centre logístic kazakh al port sec de Xi'an a la Xina, una terminal multimodal al port de Poti a Geòrgia i un centre comercial i logístic a la regió d'Almati.

Els esforços de Kazakhstan per desenvolupar TITR

Kazakhstan està treballant per completar la construcció de la segona via al tram Dostyk-Moiynty, que abasta 836 quilòmetres. Segons el Ministeri de Transports kazakh, aquest projecte augmentarà el volum de trànsit de trànsit entre la Xina i Europa quintuplicant la capacitat del tram i augmentant la velocitat del transport a 1,500 quilòmetres al dia des dels 800 quilòmetres actuals al dia.

El projecte, que es posarà en marxa el 2025, està valorat en 543 milions de tenge (1.1 milions de dòlars) i es finança amb el Fons Nacional de manera reemborsable mitjançant la compra de bons d'infraestructura al Fons Sobirà de Riquesa Samruk Kazyna.

A més, la nova línia ferroviària Darbaza-Maktaaral, que connecta Kazakhstan i Uzbekistan, té com a objectiu alleujar la congestió a l'estació de Saryagash, integrar la regió de Maktaaral amb la xarxa ferroviària principal i millorar les connexions de trànsit amb l'Iran, l'Afganistan, el Pakistan i l'Índia. L'estudi de viabilitat d'aquest projecte es va finalitzar a l'octubre. 

Amb el període d'implementació del 2024 al 2025, el cost del projecte s'estima en 250 milions de tenge (523.1 milions de dòlars). El finançament també es preveu des del Fons Nacional.

A més, Kazakhstan té la intenció de construir la línia de ferrocarril Bakhty-Ayagoz, que alleujarà la pressió a les estacions frontereres de Dostyk i Altynkol i augmentarà la capacitat de càrrega entre la Xina i el Kazakhstan en 20 milions de tones addicionals. Es preveu que aquesta línia de 272 quilòmetres costarà 577.5 milions de tenge (1.2 milions de dòlars), amb un finançament procedent d'un préstec del Banc Eurasiàtic de Desenvolupament, tot i que també es consideren inversions privades.

Ports clau

Kazakhstan també està fent progressos en el desenvolupament dels seus ports clau, inclòs el port marítim d'Aktau, situat a la costa oriental del mar Càspi. Serveix com a unió crucial per a múltiples rutes de transport globals. Aquesta ubicació estratègica facilita el transport continu de diverses mercaderies, com ara càrrega seca, petroli cru i productes derivats del petroli, en diferents direccions. 

Segons el ministeri de transports, el 200,000 es posarà en funcionament un centre de contenidors addicional al port marítim d'Aktau amb una capacitat de més de 2025 TEU. El cost del projecte és de 20.2 milions de tenge (42.3 milions de dòlars). La recerca d'un inversor està en marxa. 

De la mateixa manera, una terminal marítima multifuncional de Sarzha, que es va inaugurar el 29 de setembre, va ser construït per l'empresa kazakh Semurg Invest al port de Kuryk. El projecte inclou una terminal de gra amb una capacitat d'un milió de tones, una terminal petroliera amb una capacitat de 5.5 milions de tones i una terminal universal amb una capacitat de tres milions de tones.

Passadissos vials 

Vuit corredors de carreteres internacionals passen pel territori de Kazakhstan, amb una longitud total de 13,200 quilòmetres.

Una de les carreteres clau és Europa Occidental – Xina Occidental amb una longitud total de 2,747 quilòmetres. La secció de Kazakhstan es va reconstruir entre 2009 i 2017. 

A més, per Kazakhstan passen diversos corredors que connecten Xina i Europa, inclòs un que comença a la Xina, després passa per Semei i Pavlodar de Kazakhstan, abans d'arribar a Omsk de Rússia. Amb una extensió de 1,116 quilòmetres, aquest corredor és una de les principals rutes de la regió oriental, per on es realitza el trànsit des de la Xina pel territori de Kazakhstan fins a Europa.

El 2023, Kazakhstan té previst completar la reconstrucció d'un corredor de 893 quilòmetres que va des d'Aktobe, Atyrau, fins a Astrakhan de Rússia. El 2025, el país també reconstruirà la ruta Atyrau – Uralsk – Saratov de Rússia amb una longitud de 587 quilòmetres.

En una conferència de premsa a Astana el 23 d'octubre, el viceministre d'Afers Exteriors del Kazakhstan, Roman Vassilenko, va dir que el Kazakhstan acollia les inversions de la UE, els EUA, Rússia i la Xina i altres països de la regió, així com d'institucions financeres internacionals, per assolir els seus objectius i avançar en el seu interessos nacionals. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències