Connecteu-vos amb nosaltres

Kazakhstan

Informe de Kazakhstan sobre les víctimes de la violència

COMPARTIR:

publicat

on

El la protecció contra la violència domèstica és una de les tasques més importants d'un estat d'orientació social. Aquest fenomen no només vulnera els drets humans sinó que també impedeix el desenvolupament de la família i destrueix els valors socials.

Malauradament, la violència en les seves diferents formes continua produint-se malgrat les mesures adoptades a tots els països.

La rellevància i l'extensió del problema queden demostrades per les queixes rebudes pel Defensor dels Drets Humans a Kazakhstan.

L'autor és el comissari de Drets Humans al Kazakhstan, Artur Lastayev

El novembre de 2023, l'Oficina del Defensor del Poble va celebrar una conferència científica-pràctica internacional sobre la lluita contra la violència domèstica per debatre les causes d'aquest fenomen i trobar maneres de prevenir-lo.

Arran de l'acte, es va redactar un paquet d'esmenes legislatives que es va enviar al Parlament. En particular, es va proposar criminalitzar els danys lleus a la salut i els maltractaments i crear una base de dades de denúncies per violència domèstica a tots els organismes autoritzats.

anunci

Algunes esmenes es van incloure a la llei sobre els drets de la dona i la seguretat dels infants, signada pel Cap d'Estat el 15 d'abril d'enguany.

També vaig preparar i presentar al públic «Sobre la lluita contra la violència familiar i domèstica»1 informe especial.

Aquest informe és una eina addicional per analitzar, identificar i avaluar l'abast i la naturalesa dels delictes de violència domèstica, l'eficàcia de les mesures i els mecanismes de protecció de les víctimes.2

L'informe ofereix estadístiques de delictes, dels quals 5,958 es van cometre en l'àmbit de la violència domèstica entre el 2018 i el 2023. Alhora, els homicidis per aquest motiu representen el 23% del total d'homicidis al país.

I malgrat la tendència general a la baixa d'aquests delictes durant els darrers 5 anys, el seu nombre en l'àmbit domèstic es manté aproximadament al mateix nivell.

Al nostre parer, és una circumstància que indica una eficàcia insuficient del treball en la seva prevenció en l'àmbit familiar i domèstic.

Després de la criminalització de la violència domèstica, el nombre d'assassinats va disminuir 2-3 vegades en 3 anys, en el període 2015-2017.

Paral·lelament, la criminalització del 2015 va ser greument criticada per la societat, ja que la persecució de la violència domèstica es va dur a terme de manera privada. Vol dir que la víctima de manera independent recull proves de culpabilitat del dissolut, presenta una denúncia, presenta una acusació particular davant el tribunal, etc.

De fet, després d'aquesta crítica, segons tinc entès, es va decidir «retornar» la violència domèstica al Codi d'infraccions administratives.

Però fins i tot en aquestes circumstàncies, les estadístiques mostren clarament una greu reducció de la taxa de mortalitat en conflictes familiars i domèstics.

L'esmentada llei aprovada el 15 d'abril d'enguany preveu un augment de la responsabilitat penal i la tipificació dels delictes administratius en l'àmbit familiar i domèstic. 

Un altre punt interessant és que cap de les estadístiques presta atenció al nombre d'homes víctimes de violència domèstica. Segons informació del Comitè de Policia Administrativa del Ministeri de l'Interior, al voltant del 40-45% dels homes són víctimes de violència.3  Tampoc és impossible establir les raons per les quals els homes van ser víctimes, si aquesta va ser fruit de la violència per part de les dones o, per contra, una conseqüència de la legítima defensa per part d'aquestes últimes.

En qualsevol cas, la millora del mecanisme de lluita contra la violència domèstica requereix reforçar la cooperació interinstitucional i, fins i tot, considerar la creació d'un òrgan estatal separat per a les qüestions familiars.

Atès que l'informe especial va fer una sèrie de recomanacions a les agències governamentals per abordar els problemes, esperem les seves conclusions en un futur proper.

Crec que és important que continuem treballant per eliminar totes les formes de discriminació, protegir la inviolabilitat de l'honor i la dignitat personal, protegir la maternitat i la paternitat, educar i inculcar el respecte pels valors familiars i establir una responsabilitat adequada per les violacions. d'aquests drets i llibertats.

Els nous factors que contribueixen a la violència domèstica requereixen un seguiment constant, esforços conjunts, coordinació i estratègies efectives. Un enfocament integral hauria de tenir com a objectiu crear una societat lliure de violència, on tothom pugui sentir-se segur.

Gairebé la meitat de les víctimes de violència domèstica a Kazakhstan són homes // https://orda.kz/pochti-polovina-zhertv-domashnego-nasilija-v-kazahstane-muzhchiny/

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències