Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Gestor d'incidències de la UE: Nova Editorial Any

COMPARTIR:

publicat

on

Focs artificials de diferents colors sobre un cel nocturn - Mida extra granBy Tracker d'emissions de la UE

El desembre de 2014, la nova Comissió va presentar oficialment el seu programa de treball per al 2015, després de setmanes d'especulació alimentades per filtracions d'esborranys.

Va ser un moment orwellià.

La Comissió Juncker s'ha presentat, i ara el seu programa de treball, com un "nou començament". A partir d'ara, la Comissió es centraria en els grans reptes econòmics, reduiria la interferència de la UE en la vida quotidiana i seria més oberta sobre què fa i com ho fa.

I el programa de treball, va dir Juncker i la seva mà dreta Timmermans, reflectiria els dos últims objectius, incloent-hi moltes menys iniciatives legislatives noves i sent més transparent sobre el que té previst fer.

Però per a nosaltres el 2015 sembla ser com sempre, i el programa és, de fet, molt menys manera transparent d'envasar-ho.

La veritat, però no tota la veritat

En presentar el programa de treball al Parlament, el president Junker va dir que la nova Comissió només planejava 28 noves iniciatives per al 2015, en lloc de 130 iniciatives presentades cada any sota la Comissió anterior.

anunci

Però l'anterior Comissió només havia anunciat entre 15 i 20 noves iniciatives cada any, fins i tot menys que en el programa de treball actual. La diferència, i aquí veiem el joc de mà de Juncker, és que, mentre que els programes de treball anteriors sempre han inclòs totes les altres iniciatives que ja s'estaven treballant o que se sap que calien, el nou simplement omet tot això, com si la majoria de el que la Comissió està treballant simplement no existia.

Així que el nou programa de treball no realment representen una legislació significativament menor, només que no esmenta la major part del que passarà. La Comissió no ho farà només presentarà 28 propostes el 2015; hi ha centenars d'altres propostes, actes delegats, revisions, informes i estratègies que estan en procés i la majoria d'aquestes, tard o d'hora, veuran la llum.

Pel que fa a la tan anunciada retirada de vuitanta propostes, la majoria d'elles ja havien estat programades per a la retirada de la Comissió anterior.

Transparent per a nosaltres, però no per a tu

La Comissió va dir que mantenia la major part del seu treball sense esmentar al programa per por de ser incompleta, i va defensar les omissions massives dient que això evitaria "l'especulació".

Estem impressionats amb l'entusiasme de la Comissió, però no amb el seu domini de la lògica ("volem ser complets, així que traiem un munt de coses") ni la seva comprensió del que fa i no alimenta l'especulació ("dibuixem les ombres, llavors la gent no es preguntarà què passa dins”). Tampoc, en efecte, amb el seu compromís amb la transparència.

Però almenys aquesta va ser la primera vegada que la Comissió treballava en diàleg tant amb el Parlament Europeu com amb els estats membres per generar suport al programa de treball abans de presentar-lo, oi?

Aparentment, ni això, o no gaire eficaç. Tan bon punt es va presentar el programa, la Comissió ja estava sota pressió del Consell i del Parlament perquè no retirés algunes de les propostes que la Comissió va dir que retiraria.

A més, va sorgir que certes propostes no s'estaven retirant realment, sinó que simplement s'esmenaven o es tornaven a redactar.

La prova del púding es troba en el menjar

Aquest no és un començament auspici. I encara que no dubtem de les bones intencions de la Comissió, preveiem que el canvi (suposant que és realment tan necessari) no serà tan ràpid i fàcil d'aplicar.

Però ja ho veurem, i sens dubte li desitgem molta sort a Juncker i al seu equip. I a ells, i al Parlament, al Consell, als nostres clients i a tots els nostres lectors, un bon any nou!

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències