Connecteu-vos amb nosaltres

política

El Comitè Econòmic i Social Europeu demana que el paper de vicepresident de prospectiva es mantingui durant la propera Comissió Europea

COMPARTIR:

publicat

on

La cartera de prospectiva ha permès a la Comissió Europea establir vincles més estrets amb les organitzacions de la societat civil, facilitant la incorporació de les seves opinions i convertint la planificació futura de les polítiques de la UE en una autèntica eina participativa.

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) considera fermament que el càrrec de vicepresident responsable de la prospectiva s'hauria de continuar sota la nova Comissió Europea que prendrà possessió després de les eleccions europees de juny de 2024.

A l'audiència pública celebrada a Brussel·les el 5 de febrer de 2024 per parlar del proper Dictamen del CESE sobre l'informe de prospectiva estratègica 2023, el CESE ha subratllat que el paper del comissari de Prospectiva ha resultat crucial. El fet de tenir una persona com a comissari de prospectiva i vicepresident ha permès que les decisions i les polítiques de la UE tinguin més visió de futur en un esforç per anticipar-se, estar preparats i donar forma al futur i donar veu a les organitzacions de la societat civil en els procediments des del principi.

“Demanem que es continuï amb aquesta posició perquè les organitzacions de la societat civil estan millor ubicades per identificar què funciona i què no: poden ajudar a identificar tendències i possibles solucions en una societat canviant. Només implicant-los des del primer moment serà possible aconseguir que els europeus adquireixin les polítiques de la UE", va dir Stefano Palmieri, ponent del dictamen.

Augment de la previsió participativa

La prospectiva estratègica utilitza metodologies i eines específiques, però es basa en actors que treballen sobre el terreny i són els únics que poden detectar els primers avisos, senyals febles i tendències que poden passar desapercebuts per Brussel·les i les capitals de la UE.

Com a representant institucional de les organitzacions de la societat civil, el CESE està ben situat per exercir aquest paper entre les institucions de la UE. En conseqüència, l'any passat va instar la Comissió Europea a centrar-se més en l'impacte econòmic i social de la transició bessona sobre els europeus, assenyalant que no funcionaran i seran acceptats si no es complementen i s'acompanyen de mesures socials i econòmiques.

anunci

El Comitè es complau que la Comissió Europea hagi escoltat el que deia: l'informe de prospectiva estratègica d'enguany cobreix la sostenibilitat econòmica i el benestar de les persones. Tanmateix, ara les organitzacions de la societat civil han de donar la seva aportació per tal de donar forma a propostes significatives que realment abordin els aspectes socials i econòmics. El 29 de juny de 2024 és el dia D: és llavors quan la UE adoptarà l'Agenda Estratègica de la UE que guiarà el seu viatge polític per al període 2024-2029.

"En un moment en què estem a punt de decidir el futur d'Europa, davant els reptes i les oportunitats, les organitzacions de la societat civil i, a través d'elles, els ciutadans, han de poder jugar un paper clau en l'establiment de les noves prioritats de la Unió per als propers anys". estressat Gonçalo Llop Xavier, coponente del dictamen del CESE.

El camí a seguir per a la previsió estratègica

Però, quina forma hauria de prendre la prospectiva estratègica en el futur?

Alguns ponents consideren que la UE hauria de capitalitzar les lliçons apreses, sense oblidar la participació de les organitzacions de la societat civil en un enfocament participatiu. Rachel Wilkinson del Centre de la Societat Civil Internacional considera que la localització, que implica tornar el poder a les comunitats locals, és un valor fonamental i podria facilitar una perspectiva més plural i un pensament fora de la caixa.

Un altre aspecte fonamental és la innovació. Marc Pérez, en representació del Consell Espanyol de la Joventut, va dir que davant els grans reptes que tenim per davant, la UE ha de ser prou valenta per prendre decisions innovadores i fins i tot radicals, utilitzant l'experiència passada com a guia però evitant models passats, i permetent que els joves participin en la construcció de el futur d'Europa.

Finalment, però no menys important, és crucial provar noves idees. Kathrine Angell-Hansen, del Consell d'Investigació de Noruega, va destacar que és important implicar la societat des del principi i aprofitar la seva diversitat cultural per provar noves idees i veure què funciona realment, això ajudarà a mantenir la gent compromesa.

Ara el CESE reunirà totes les contribucions a la d'avui audició. A continuació, les conclusions s'alimentaran de l'opinió del CESE que s'està elaborant, que s'ha d'adoptar en la sessió plenària del 24 al 25 d'abril de 2024.

D'aquesta manera, el Comitè podrà marcar i transmetre les opinions de les organitzacions de la societat civil als governs i altres parts interessades.

Antecedents – Previsió estratègica i informe de la Comissió

Previsió estratègica té com a objectiu explorar, anticipar i donar forma al futur per ajudar a construir i utilitzar la intel·ligència col·lectiva de manera estructurada i sistèmica per anticipar-se als desenvolupaments.

Amb l'objectiu de donar suport a les transicions cap a una Europa verda, digital i més justa, la Comissió Europea ha decidit reforçar la seva cultura de preparació i l'elaboració de polítiques anticipades basades en evidències.

Amb aquesta finalitat, la Comissió ha adoptat des del 2020 un Informe Estratègic de Prospecció (SFR) anual, que informa els seus programes de treball i la seva planificació plurianual. Aquest procés es porta a terme mitjançant un enfocament participatiu i intersectorial, liderat per la Comissió conjuntament amb els Estats membres, el Sistema Europeu d'Anàlisi d'Estratègies i Polítiques (ESPAS) i les parts interessades externes.

L'informe 2020 es va centrar en la resiliència, l'informe 2021 sobre l'autonomia estratègica i l'informe 2022 sobre l'agermanament de la transició digital i la verda. L'any passat, el Informe de previsió estratègica 2023 va proposar deu mesures per situar “la sostenibilitat i el benestar de les persones al cor de l'autonomia estratègica oberta d'Europa”.

Les deu mesures inclouen el desplegament d'un nou contracte social europeu amb polítiques de benestar renovades i un enfocament en serveis socials d'alta qualitat; aprofundir en el mercat únic per defensar una economia net zero resilient, amb un enfocament en l'autonomia estratègica oberta i la seguretat econòmica; i impulsar l'acció de la UE a l'escenari mundial per reforçar la cooperació amb els socis clau.

Foto: François Genon on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències