Connecteu-vos amb nosaltres

política

Ampliació: representants dels països candidats a la UE s'incorporaran ara al treball del CESE

COMPARTIR:

publicat

on

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) va llançar oficialment la seva iniciativa per donar la benvinguda als representants de la societat civil dels països candidats a la UE. Un total de 131'Membres candidats a l'ampliació' (ECM) van ser seleccionats per formar el conjunt d'experts de la societat civil que participaran en els treballs del Comitè, convertint així el CESE en la primera institució que obre les seves portes als països candidats a la UE. La iniciativa, a prioritat política del president del CESE, Oliver Röpke, estableix nous estàndards per a la participació dels països candidats en les activitats de la UE, facilitant la seva integració progressiva i tangible a la UE.

La iniciativa ha estat ben acollida per la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, el primer ministre de Montenegro, Milojko Spajić, i el primer ministre d'Albània, Edi Rama, que van assistir a la inauguració d'avui, celebrada durant la sessió plenària del CESE. S'hi van unir representants de la societat civil de nou països candidats a la UE (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Moldàvia, Montenegro, Macedònia del Nord, Sèrbia, Turquia i Ucraïna) i altres MCE en línia, tots ells participant en els debats plens del CESE per la primera vegada.

En aquesta ocasió històrica, president del CESE Oliver Röpke va subratllar: "No podem mantenir els països candidats més a la sala d'espera. Hem de començar a treballar junts ara: intercanviant opinions, establint connexions i fomentant una societat civil forta i sana. Per això, el CESE va decidir obrir les seves portes als països candidats i implicar els seus representants, els "membres candidats a l'ampliació", en la nostra tasca. L'ampliació és una de les opcions més crítiques i estratègiques per al futur de la Unió Europea i d'aquest continent. Europa no es pot permetre el luxe de ser menys ambiciós".

El primer ministre de Montenegro, Milojko Spajić, va dir: "Valorem molt aquests aspectes de la integració gradual. No ho veiem com un substitut de l'adhesió, sinó una manera de preparar tant els països de la regió dels Balcans Occidentals (d'acord amb un principi de regata basat en el mèrit) com la UE per a la integració".

El primer ministre d'Albània, Edi Rama, va subratllar: "Crec fermament que ara és el moment que la UE s'adoni que els països candidats dels Balcans occidentals es troben en una situació en què mereixen ser abraçats i apropats, sense ser necessàriament membres amb plens drets, que és en realitat el objectiu final de tot aquest procés. Crec fermament que el que està passant aquí també hauria de passar al Parlament de la UE, hauria de passar a la Comissió Europea i al Consell Europeu. Aquesta és l'única manera de calmar tots els esperits i injectar una energia molt concreta”.

El comissari europeu vicepresident de valors i transparència, Věra Jourová, va dir: “L'ampliació és el nostre interès mutu. Continua sent una inversió geoestratègica per a la Unió. És una via de doble sentit amb beneficis per als països candidats, però també per a la UE i els seus estats membres. El nostre objectiu és que tots els països candidats s'apropin progressivament a la UE i s'integrin cada cop més amb la UE a mesura que avancen les negociacions. És per això que donem suport al llançament de la iniciativa d'avui, i de totes les altres, que ajuden els nostres països socis a tenir èxit amb esforços de reforma que portin a una millor economia i una democràcia més forta”.

Com a porta d'entrada de la societat civil, el CESE està decidit a donar suport i empoderar la societat civil, no només a la UE sinó també als països candidats en el seu camí cap a la llibertat, la democràcia, la prosperitat econòmica i social i, en definitiva, una integració més estreta. Tradicionalment, el CESE ha estat part integrant del procés d'ampliació, proporcionant a la societat civil dels països candidats el suport necessari per millorar els seus sistemes socioeconòmics i democràtics i per complir els estàndards de la UE del mercat únic, el pacte verd i el pacte europeu. Pilar dels Drets Socials. A mesura que l'impuls de l'ampliació va repuntar el 2023, va ser crucial fer un pas més en aquesta cooperació nomenant membres candidats a l'ampliació (ECM).

anunci

Sobre la iniciativa "Membres candidats a l'ampliació" (ECM).

L'ECM és un projecte pilot que permet als representants de les organitzacions de la societat civil dels països candidats a la UE (empresaris, sindicalistes i representants d'organitzacions de la societat civil en general) participar en el treball d'assessorament del CESE. Això vol dir que aquests representants contribuiran al procés d'elaboració dels dictàmens seleccionats del CESE i participaran en els grups d'estudi pertinents, les reunions de secció i les sessions plenàries seleccionades del CESE.

En termes pràctics, hi haurà un total de tres ECM per país candidat que participaran en l'elaboració d'un dictamen. Correspon a les seccions del CESE decidir quins dictàmens s'elaboraran amb la participació dels ECM. La seva aportació serà especialment valuosa en dictàmens relacionats amb l'ampliació, qüestions d'importància paneuropea i mundial, i dictàmens emblemàtics del CESE. Durant el procediment de sol·licitud, es van seleccionar 131 ECM per al conjunt general. Els ECM assignats a una opinió concreta seran convocats d'aquest grup, en funció de l'experiència i els coneixements que tinguin que serien els més valuosos per redactar l'opinió en qüestió. El treball de les primeres opinions amb aquests participants començarà en els propers mesos.

El calendari del projecte serà el següent:

  • Abril / maig de 2024 – Inici del treball dels ECM sobre opinions seleccionades
  • Setembre de 2024 – Ple del CESE sobre l'ampliació
  • Desembre 2024 – Valoració del projecte

Fons

La iniciativa d'implicar els membres dels països candidats a la UE en els treballs del Comitè va ser proposada pel president del CESE, Oliver Röpke, a la seva manifest polític en ser elegit com a president del CESE l'abril de 2023.

In setembre 2023, el CESE va prendre una decisió històrica i va adoptar oficialment la iniciativa, convertint una prioritat política en realitat. Encès 4 January 2024, el CESE va llançar una crida a manifestacions d'interès per part dels representants de la societat civil dels països candidats a la UE per unir-se a la feina del CESE i convertir-se en "membres candidats a l'ampliació". El CESE va rebre 567 sol·licituds, de les quals 131 van ser acceptades per al conjunt d'ECM (de les quals Albània – 13; Bòsnia i Hercegovina – 9; Geòrgia – 15; Moldàvia – 16; Montenegro – 14; Macedònia del Nord – 14; Sèrbia – 13 Türkiye – 15 i Ucraïna – 22). La llista completa dels ECM seleccionats per al grup està disponible en aquest enllaç  .

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències