Connecteu-vos amb nosaltres

política

Poder no és una paraula bruta!

COMPARTIR:

publicat

on

El nombre d'advertiments dels principals funcionaris militars i polítics occidentals sobre una guerra imminent és incomptable. En l'opinió pública, sovint es fa el salt immediat a “cal reforçar la nostra defensa” o, en el pitjor dels casos, “estan defensant els seus propis interessos”. – escriu Marc Thys for EGMONT - El Reial Institut de Relacions Internacionals

Aquesta reacció és simptomàtica del fet que, sobretot a les societats d'Europa occidental, hem oblidat el llenguatge del poder. El poder, especialment el paraigua de seguretat nord-americà sota el qual encara vivim, era i és transparent per als països occidentals. Tan transparent que nosaltres, com a europeus occidentals, pensàvem que era obvi, i la nostra seguretat i posició al món eren certeses irreversibles. El nostre model de societat era "superior" i sempre ho continuaria sent. Com a resultat, el llenguatge del poder es va fer incomprensible per a molts polítics d'Europa occidental i, certament, per a la població en general.

Poder no és una paraula bruta. Tanmateix, a la nostra societat, sovint es va sentir i interpretar així. Només es podia abusar del poder. Però si un vol provocar un canvi positiu, necessita poder. I avui, el poder ha tornat a ser el llenguatge de la política internacional. Una llengua que hauríem d'entendre bé i atrevir-nos a parlar de nou. Per canviar les coses per a millor. Complir la tasca central d'un govern, vetllant per la seguretat dels seus ciutadans, de la manera més eficaç possible.

Si vols utilitzar el poder, has de conèixer els teus instruments de poder i utilitzar-los de manera coordinada. El problema ja sorgeix en la comprensió dels instruments de poder. Certament, una societat forta i resilient no es basa únicament en un instrument militar fort. La teoria més senzilla dels instruments de poder parla de quatre: diplomàtics, informatius, militars i econòmics. Fàcil de recordar a través de les sigles DIME. Quan analitzem Europa i la UE en particular, la situació no és optimista. Diplomàticament, no és fàcil parlar amb una sola veu. Lluitem diàriament amb atacs de desinformació, no podem donar una resposta contundent i observem una voluntat molt baixa entre la població d'Europa occidental per defensar la nostra prosperitat. Militarment, ens manca credibilitat, entre altres motius, per la nostra profunditat logística i recursos molt limitats, però afortunadament som (encara) un gegant econòmic.

Tanmateix, el poder és el producte d'aquests factors. Els nostres coneixements bàsics de matemàtiques ens ensenya que si un dels factors d'un producte és zero o gairebé zero, el producte també és zero o gairebé zero. El mateix passa amb el poder. El lloat European Soft Power té poc efecte si no té una base de Hard Power. Per a un continent que té interessos globals i vol protegir la seva pau i prosperitat, això requereix no només un instrument militar creïble i, si cal, desplegable, sinó també una diplomàcia sòlida que parli amb una sola veu i pugui forjar aliances a tot el món, amb un missatge. recolzat per la població sobre el que defensem, i una economia autònoma i independent sense caure en l'aïllacionisme.

En sentit estricte, reforçar l'instrument militar és el més senzill dels quatre. Es pot traduir amb relativa facilitat a persones i recursos. Implica accions tangibles. Igual que en la gestió del canvi, l'intangible és el repte. El canvi cultural i la comprensió necessaris han d'impregnar allò que hem d'enfortir en tots aquests instruments de poder. És EL repte polític, independentment de les agendes locals que caracteritzen els nostres programes electorals. Es tracta de preservar els fonaments del nostre estat del benestar. Preservar les institucions polítiques i econòmiques inclusives que coneixem[1]. Econòmicament, protegint la propietat privada, un sistema jurídic imparcial, serveis públics que proporcionin igualtat d'oportunitats comercial i financera, i garanteixin la igualtat d'oportunitats per a tots els ciutadans. Políticament, permetre que la força de destrucció creativa tingui via lliure, mantenint una tradició parlamentària que respecti la divisió del poder i serveixi de mecanisme de control contra l'abús i l'apropiació del poder, creant així un terreny de joc igualitari per a tots els ciutadans.

D'acord, aquesta és una imatge ideal on encara hi ha feina per fer dins del nostre propi sistema polític. Però l'admiració d'alguns pel model rus, equivalent a una cleptocràcia feixista religiosa, i representar-lo com un futur brillant és desconcertant. No obstant això, és el que fan fonamentalment els extrems del nostre panorama polític, de qualsevol orientació. Tanmateix, la història ens ensenya que no trobarem prosperitat i pau als extrems de la religió, la classe i la nació.[2]. Els extrems sempre divideixen la societat en dos bàndols, un dels quals, en el millor dels casos, ha de ser “reeducat”: creients i no creients, rics i pobres, indígenes i estrangers. La discòrdia i la divisió de la societat són inherents a aquestes ideologies. És una recepta per a la por als conciutadans i al govern, que provoca l'enfonsament del nostre teixit social.

anunci

Per tant, correspon al centre polític reaprendre i parlar el llenguatge del poder. Per tallar aquests extrems. Un poder basat en l'autoritat moral acceptada per la població i amb una visió que aporta perspectiva[3]. On el poder i els instruments disponibles s'utilitzen pel bé de tota la comunitat, amb la certesa que mai serà perfecte. Però sobretot, on no s'utilitza el poder com en els règims autoritaris, en funció de les creences, l'origen o la posició de cadascú en la societat. En la història del món, cap societat ha conegut la pau durant tant de temps i ha aconseguit un nivell de prosperitat com l'europea. Tenim molt a protegir. Siguem-ne conscients. En cas contrari, nosaltres també sucumbirem a la llei de ferro de l'oligarquia, on els nous líders enderroquen els antics règims amb promeses però finalment no en compleixen cap.

[1] Daron Acemoglu i James Robinson, “Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm”, pàg. 416 en volgende

[2] Mark Elchardus, "RESET, over identiteit, gemeenschap en democratie", pàg 145

[3] Edward Hallett Carr, “La crisi dels vint anys, 1919-1939” pp 235-236


Aquest article també es va publicar en holandès a la Truc.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències