Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

'No hi ha salut sense salut mental' – Comissió

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha celebrat una conferència d'alt nivell a Brussel·les aquesta setmana (10 d'octubre) per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, escriu Martin Banks.

La conferència va ser organitzada per la comissària de salut i seguretat alimentària, Stella Kyriakides (a la foto) i va comptar amb la participació de centenars de representants d'institucions de la UE, governs nacionals i organitzacions internacionals com UNICEF i l'OMS.

L'objectiu de la conferència era donar a conèixer el nou enfocament de la UE en matèria de salut mental, anunciat al juny, escoltar experts i persones amb experiència viscuda i fomentar l'intercanvi de bones pràctiques relacionades amb la salut mental en tots els àmbits polítics, incloses la promoció i la prevenció. , i igualtat d'accés per a tothom.

"No hi ha salut sense salut mental", va dir Kyriakides. "El fet que gairebé la meitat dels europeus hagin experimentat problemes de salut mental i que més de la meitat d'aquests ciutadans no hagin rebut cap ajuda professional, és realment alarmant".

El nou enfocament, anomenat "enfocament integral de la salut mental", té com a element estratègic clau la integració de la política de salut mental en centenars d'àrees polítiques rellevants. L'enfocament està dissenyat per reflectir que moltes causes i solucions a les condicions de salut mental es troben en el mercat de treball, les escoles, els transports, l'art, la cultura, l'habitatge i els programes esportius i, per tant, fer-hi front requereix fer de la salut mental una consideració global clau per a tots aquestes àrees polítiques, i més, en el futur.

Els dies de tractar la política de salut mental de la UE com el treball d'un únic departament s'estan acabant, amb 1.23 milions d'euros de finançament per donar suport al pla.

Entre els ponents de la conferència incloïa la mateixa Kyriakides, juntament amb la reina de Bèlgica i els ministres de salut i afers socials de diversos estats membres, entre els quals l'hongaresa Judit Bidló, l'espanyol José Miñones i el belga Frank Vanderbroucke. Cadascun va parlar sobre la política i l'experiència que va demostrar la necessitat d'un treball intersectorial.

anunci

En un missatge de vídeo, la primera dama Olena Zelenska va parlar de la manera com les notícies i els esdeveniments estrangers poden afectar la salut mental de les famílies, centrant-se en els esdeveniments traumàtics a Ucraïna.

"Recentment, hem pres més consciència que el món és realment global. Tot el que passa, des d'atacs terroristes fins a terratrèmols, des de la fam fins al canvi climàtic, tard o d'hora ens afectarà a tots. El benestar de cada persona, cada país, ", va argumentar ella.

Zelenska va acreditar l'efectivitat del programa de salut mental d'Ucraïna per la seva capacitat de convertir el "dolor en resiliència", fins i tot treballant amb persones extremadament traumatitzades.

De la mateixa manera, la primera dama de Malta, la doctora Lydia Abela, que treballa com a presidenta d'Special Olympics Malta, va utilitzar la seva experiència única per demostrar com l'esport pot ser una eina poderosa per a aquells amb discapacitat intel·lectual que lluiten amb la salut mental. "Està bé no estar bé", va dir, "però no hauríeu de fer aquest camí sol".

Això arriba en un moment en què les organitzacions esportives d'arreu d'Europa comencen a exaltar les virtuts de l'esport tant per a la salut física com per a la salut mental, així com per altres beneficis psicològics com l'enfocament. Tanmateix, la inclusió pot ser un repte per a aquells amb menys capacitat per fer esport. El lema del Dia Mundial de la Salut Mental 2023, "La salut mental és un dret humà universal", està dissenyat per millorar la comprensió, elevar la consciència i estimular accions que defensen i salvaguardin la salut mental com a dret humà fonamental.

Això inclou el dret a estar protegit dels riscos per a la salut mental, el dret a obtenir una atenció disponible, accessible, acceptable i d'alta qualitat, i el dret a la llibertat, l'autonomia i la inclusió comunitària.

A la pràctica, això implicarà que s'hauran d'explorar nous esdeveniments esportius, comunitaris o activitats per a aquells que no puguin participar-hi.

Els esports de taula poden ser adequats per a molts que tenen restriccions de moviment, per exemple, mentre que se sap que altres solucions com el xiclet sense sucre aporten molts dels mateixos beneficis, per exemple, ajudant amb tècniques de teràpia cognitiva conductual (TCC) i ajudant-los. per millorar la concentració mitjançant la millora de la circulació i l'augment dels nivells d'oxigen al cervell, igual que l'esport social.

Els crítics de la direcció argumenten que la Comissió no ha aconseguit objectius, metes o indicadors clars. Una enquesta de l'Eurobaròmetre publicada juntament amb els esdeveniments del Dia de la Salut Mental va mostrar que, si bé el 89% dels enquestats considera que la promoció de la salut mental és tan important com la promoció de la salut física, "menys de la meitat dels enquestats estan d'acord que les persones amb problemes de salut mental reben el mateix nivell d'atenció que les persones enquestades". amb una condició física”.

Hi ha hagut crítiques, fins i tot des del sindicat EUROCADRES, sobre només "conscienciar" sobre problemes de salut mental en lloc de prendre mesures concretes. En descriure-la com una "iniciativa sense dents", va reiterar la importància dels moviments legals i més finançament per impulsar el canvi de salut mental, un sentiment que van fer ressò els experts en salut mental. El Parlament Europeu, treballant en el seu propi informe sobre salut mental d'acord amb la nova estratègia de la Comissió, ha rebut les peticions dels eurodiputats per obtenir un finançament específic del programa Horitzó Europa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències