Connecteu-vos amb nosaltres

Eurobaròmetre

L'escassetat de qualificacions és un problema greu per a la majoria de les pimes de la UE, mostra l'Eurobaròmetre

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A nova enquesta de l'Eurobaròmetre constata que l'escassetat de qualificacions és un dels problemes més greus per a les petites i mitjanes empreses (PIME) a ​​la UE. El repte de l'escassetat de qualificacions ha anat creixent al llarg dels anys i ara abasta tots els estats membres de la UE i tots els sectors de l'economia.

L'enquesta és una eina útil per entendre l'impacte de l'escassetat de competències en les pimes i s'alimentarà en l'elaboració de polítiques de la Comissió. Entre altres coses, informarà de la implementació del Paquet de socors per a pimes que es va adoptar el setembre de 2023 i estipula diverses accions per millorar la situació de les competències de les pimes a la UE. L'enquesta també complementa una altra publicada recentment Estudi Eurobaròmetre que, entre altres coses, se centra en les activitats de formació i qualificació de les empreses.

Algunes de les conclusions clau de l'estudi Eurobaròmetre són:

  • L'escassetat de qualificacions representa un problema greu de les empreses més petites a mitjanes d'Europa, sent identificada com a tal pel 53% de les microempreses (<10 treballadors), el 65% de les petites empreses (10-49 treballadors) i el 68% de les mitjanes empreses. empreses de mida mitjana (50-249 treballadors). Mirant enrere els dos anys anteriors, al 61% de les microempreses i al 80% de les mitjanes empreses els va costar trobar i contractar personal amb les competències adequades.
  • Les pimes s'enfronten amb més freqüència a una escassetat d'habilitats per a personal amb formació tècnica, com ara treballadors de laboratori, mecànics o altres. Gairebé la meitat (42%) de les pimes europees van indicar que s'enfrontaven a l'escassetat de personal qualificat. Això és especialment problemàtic per a les pimes del sector industrial i de la indústria manufacturera, amb un 47% i un 50% de les pimes que al·leguen problemes per contractar personal tècnic rellevant.
  • L'escassetat d'habilitats afecta les pimes de diverses maneres, provocant un augment de la càrrega de treball del personal existent, la pèrdua de vendes o oportunitats de vendes, així com una reducció de la rendibilitat i del creixement.
  • Només una de cada set (14%) de les pimes informa de contractar personal d'altres estats membres de la UE com a manera d'abordar l'escassetat de qualificacions, tot i que aquest percentatge és més elevat per a les pimes més grans. Les barreres lingüístiques i, en menor mesura, les dificultats administratives es van identificar com els principals obstacles per augmentar la contractació de personal qualificat a tota la UE.
  • La majoria de les pimes van expressar una relativa satisfacció amb el suport polític que van rebre per fer front a l'escassetat de qualificacions, tot indicant més marge de millora. Pel que fa a les polítiques que millor donen suport a les seves necessitats, les microempreses esmenten principalment els incentius fiscals (39%) i les subvencions directes (28%), mentre que el 38% de les empreses mitjanes destaquen la formació per a l'actualització com a més útil.

Fons

L' Estudi de l'Eurobaròmetre 537 sobre "pimes i escassetat de qualificacions" es va iniciar en el context de la Any Europeu de les Competències. Es va dur a terme entre setembre i octubre de 2023 als 27 estats membres de la UE, així com a Islàndia, Noruega, Suïssa, el Regne Unit, Macedònia del Nord, Turquia, els Estats Units, el Canadà i el Japó. Més de 19,350 empreses (tant pimes com grans empreses) han estat entrevistades per telèfon. L'informe d'anàlisi principal se centra en les pimes de la UE (13 253 entrevistes), que es comparen amb les de les grans empreses (amb 250 o més empleats) enquestades a la UE (855 entrevistes), i amb les de les pimes en una selecció de -Països de la UE (3 925 entrevistes).

Després de la publicació d'avui, l'enquesta es presentarà a l'edició anual de la UE Muntatge de pimes que va tenir lloc del 13 al 15 de novembre a Bilbao, Espanya i és l'esdeveniment emblemàtic de la UE per a les pimes, que reuneix centenars de responsables polítics.

La necessitat de suport polític addicional pel que fa a les competències també es va reconèixer a la UE Paquet de socors per a pimes, que aborda les dificultats que han patit moltes pimes de la UE al llarg de la crisi política i econòmica en curs. Presenta un conjunt complet de mesures relacionades amb la reducció de la càrrega administrativa, la millora de l'accés al finançament, les mesures de suport al cicle de vida, així com accions de suport a les competències, incloent entre altres coses la facilitació del reconeixement mutu de les qualificacions dels nacionals de tercers països. El paquet també preveu que la Comissió presentarà aviat una proposta per establir una reserva de talent de la UE i una iniciativa per millorar el reconeixement de les qualificacions i les competències dels nacionals de tercers països per ajudar a les mancances de competències al mercat laboral de la UE. A més, la Comissió treballarà amb grups el potencial emprenedor dels quals encara no s'aprofita, com ara dones, joves i persones amb discapacitat, mitjançant campanyes de sensibilització, mentoring i coaching.

Més informació

anunci

Estudi de l'Eurobaròmetre 537 sobre "pimes i escassetat de qualificacions"

Web de l'Eurobaròmetre

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències