Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

La bretxa salarial de gènere a la UE es manté en el 13% el dia de la igualtat salarial

COMPARTIR:

publicat

on

Les dones de la Unió Europea continuen guanyant menys que els homes amb la bretxa salarial mitjana de gènere a la UE se situa en el 13%. Això vol dir que per cada 1 € que guanya un home, una dona només guanyarà 0.87 €. El dia de la igualtat salarial marca la data que simbolitza quants dies addicionals han de treballar les dones fins a finals d'any per guanyar el que van guanyar els homes el mateix any. Enguany, el Dia de la Igualtat Salarial va caure el 15 de novembre.

Per davant d'aquest dia simbòlic, Věra Jourová, Vicepresidenta de Valors i Transparència i Helena Dalli, Comissionat d'Igualtat, va dir:

“El Dia de la Igualtat Salarial serveix per recordar-nos que hem de continuar els nostres esforços per tancar la bretxa salarial de gènere. La igualtat de salari per un mateix treball o treball d'igual valor és un dels principis fundacionals de la UE. Va ser establert en el Tractat de Roma el 1957.

“Yet progress on the elimination of the gender pay gap is stagnant this year and has been slow over the years. This reminds us that gender stereotypes continue to affect women and men in all spheres of life, including in the workplace, and that specific action is necessary to implement the principle of equal pay.

“The Commission works consistently to advance equality between women and men in the EU. This June, the Pay Transparency Directive entered into force. Under this new law, employees will be able to enforce their right to equal pay for equal work or work of equal value through a right to pay information.

“Those that are established to have suffered pay discrimination based on sex must get remedied for unpaid work and receive fair pay thereon. Transparency is key to make a real change and this new legislation is an important step in that right direction. The implementation of the Directive by the member states will now be key to enforce the principle of equal pay for all EU citizens.”

Fons

anunci

El dret a la igualtat de retribució per a dones i homes per igual treball o treball d'igual valor ha estat un principi fundacional de la Unió Europea des del Tractat de Roma de 1957. El requisit de garantir la igualtat de retribució està establert a l'article 157 del TFUE i a la UE. Directiva sobre igualtat d'oportunitats i de tracte entre homes i dones en l'ocupació i la feina.

President von der Leyen va anunciar mesures vinculants de transparència salarial com una d'elles prioritats polítiques per aquesta Comissió. El juny de 2019, el Consell va demanar a la Comissió que es desenvolupi mesures concretes per augmentar la transparència salarial. El març de 2020, la Comissió va publicar el seu Estratègia d’igualtat de gènere 2020-2025 establint accions per tancar la bretxa salarial de gènere, seguida uns mesos més tard per la 2021-2025 Action Plan on Gender Equality and Women’s Empowerment in External Action.

El Directiva de transparència salarial va entrar en vigor el 6 de juny de 2023. Estableix un marc clar per a l'aplicació del concepte de “treball d'igual valor” i criteris que inclouen competències, esforç, responsabilitat i condicions de treball. Ajuda als treballadors a identificar i desafiar la discriminació de la qual poden ser víctimes. La Directiva també ajuda els empresaris a avaluar si a la pràctica les seves estructures salarials compleixen el principi d'igualtat salarial. Els estats membres tenen tres anys per transposar-lo a la legislació nacional. La Directiva garantirà que les dones i els homes de la UE rebin el mateix salari per igual treball. La Comissió Europea té la intenció de donar suport al desenvolupament d'eines i metodologies per als empresaris europeus per corregir les diferències salarials de gènere injustificades. A aquest objectiu, la Comissió destina 6.1 milions d'euros a aquest objectiu Programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors (CERV) donar suport a la implementació de la Directiva de transparència salarial als estats membres.

El desembre de 2022, la directiva tenia com a objectiu millorar L'equilibri de gènere en els consells d'administració de les empreses va entrar en vigor. It tackles one of the main root causes of the gender pay gap – the so-called ‘glass ceiling’ caused by the lack of transparency in appointments of board members in companies. The Directive will ensure that the appointments to board positions are transparent and that candidates to board positions are assessed objectively based on their individual merits, irrespective of sex.

El setembre de 2022, la Comissió va presentar el Estratègia Europea d'Assistència per garantir serveis assistencials de qualitat, assequibles i accessibles a tota la Unió Europea. L'Estratègia va acompanyada de dues recomanacions per als estats membres sobre la revisió dels objectius de Barcelona sobre educació i atenció a la primera infància, sobre l'accés a una atenció a llarg termini assequibles i d'alta qualitat.

The Commission also addresses women’s underrepresentation in the labour market by improving the work-life balance of working parents and carers. The new Directiva sobre conciliació de la vida laboral i familiar va entrar en vigor el 2 d'agost de 2022.

de la Comissió proposta de salari mínim adequat per als treballadors, aprovat el 28 d'octubre de 2020, dóna suport a la igualtat de gènere ajudant a tancar la bretxa salarial de gènere i a treure les dones de la pobresa, ja que més dones que homes guanyen salaris mínims a Europa.

El març de 2023, la Comissió Europea va llançar un campanya per desafiar els estereotips de gènere. Crida l'atenció sobre els estereotips de gènere en les opcions de carrera, la cura i la presa de decisions. 

Més informació

European Parliament’s vote on pay trnormes d'anparència (europa.eu)
Dades de país d'Eurostat sobre la bretxa salarial de gènere

Estudi d'Eurostat sobre les bretxes salarials de gènere a la Unió Europea
Pàgina web activada Diferència salarial de gènere
Pàgina web activada Dia de la igualtat salarial
Legislació de la UE sobre baixa familiar i conciliació de la vida laboral i familiar
European Institute for Gender Equality – Gender Equality Index

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències