Connecteu-vos amb nosaltres

Consell Europeu

Mercuri: el Consell i el Parlament arriben a un acord per eliminar completament el mercuri a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

El Consell i els negociadors del Parlament Europeu han arribat avui a un acord polític provisional sobre una proposta per eliminar gradualment l'ús d'amalgama dental i prohibir la fabricació, importació i exportació d'una sèrie de productes amb mercuri afegit, incloses certes làmpades. La proposta aborda els usos residuals restants del mercuri en productes a la UE, amb l'objectiu d'establir una Europa sense mercuri. L'acord és provisional a l'espera de l'adopció formal de les dues institucions.

Alain Maron, ministre del Govern de la Regió de Brussel·les-Capital, responsable de canvi climàtic, medi ambient, energia i democràcia participativa

Quan s'allibera al medi ambient, el mercuri pot posar en perill greu els nostres pulmons, cervell i ronyons. Les polítiques de la UE fins ara han estat fonamentals per reduir significativament l'ús i l'exposició a aquesta substància química altament tòxica. Amb l'acord d'avui amb el Parlament, apuntem a l'ús restant del mercuri per fer que la UE estigui lliure de mercuri. Alain Maron, ministre del Govern de la Regió de Brussel·les-Capital, responsable del canvi climàtic, el medi ambient, l'energia i la democràcia participativa

Elements principals de l’acord

Tot i que les normes actuals ja prohibeixen l'ús d'amalgama dental per al tractament de les dents en nens menors de 15 anys i dones embarassades o en període de lactància, les esmenes amplien la prohibició per incloure tothom a la UE. Els colegisladors van mantenir la data proposada per la Comissió per a l'eliminació total a la UE, l'1 de gener de 2025, excepte quan l'ús d'amalgama dental es consideri estrictament necessari pel dentista per atendre les necessitats mèdiques específiques del pacient. No obstant això, van introduir una excepció de divuit mesos per a aquells estats membres on les persones amb ingressos baixos es veurien afectades socioeconòmicament de manera desproporcionada. Com a màxim un mes després de l'entrada en vigor del reglament revisat, aquests estats membres hauran de justificar bé el seu ús de la excepció i notificar a la Comissió les mesures que pretenen aplicar per aconseguir l'eliminació gradual abans del 30 de juny de 2026.

Si bé el Consell i el Parlament van mantenir la prohibició d'exportar amalgames dentals a partir de l'1 de gener de 2025 tal com va proposar la Comissió, van acordar introduir una prohibició de fabricar i importar a la UE a partir del 30 de juny de 2026. El text de l'esmena preveu una excepció. per permetre la importació i fabricació d'amalgama dental que s'utilitza per a pacients amb necessitats mèdiques específiques. La Comissió realitzarà una revisió general de les exempcions per a l'ús d'amalgama dental abans del 31 de desembre de 2029, tenint en compte la disponibilitat d'alternatives sense mercuri.

A més, les esmenes aborden l'alliberament de mercuri a l'atmosfera per crematoris. El 31 de desembre de 2029, la Comissió realitzarà una revisió de la implementació i l'impacte de les directrius als estats membres sobre com reduir les emissions dels crematoris. La revisió també hauria d'incloure una avaluació de la necessitat d'eliminar gradualment els usos restants de mercuri i d'ampliar la llista de fonts de residus de mercuri.

Sis més que contenen mercuri llums També se sotmetrà a una prohibició de fabricació, importació i exportació a partir de l'1 de gener de 2026 i l'1 de juliol de 2027, segons el tipus de llums.

Propers passos

L'acord provisional es presentarà ara als representants dels estats membres al Consell (Coreper) i a la comissió de medi ambient del Parlament perquè l'aprovi. Si s'aprova, el text serà adoptat formalment per ambdues institucions, prèvia revisió per juristes lingüistes, abans que es publiqui al Diari Oficial de la UE i entri en vigor.

anunci

Fons

El reglament de la UE sobre el mercuri és un dels instruments clau de la UE que transposa el Conveni de Minamata, un tractat internacional signat el 2013 per protegir la salut humana i el medi ambient dels efectes adversos del mercuri. El reglament de 2017 cobreix el cicle de vida complet del mercuri, des de la mineria primària fins a l'eliminació de residus, contribuint a l'objectiu final de la UE de limitar i eliminar gradualment l'ús, la fabricació i l'exportació de mercuri i productes amb mercuri afegit al llarg del temps, tal com s'explica a l'estratègia de la UE sobre el mercuri.

El juliol de 2023, la Comissió va proposar una revisió específica del reglament per abordar l'ús restant de mercuri a la UE, d'acord amb l'ambició de contaminació zero de la UE. Les esmenes proposades demanen la prohibició total de l'ús, la fabricació i l'exportació d'amalgama dental per al tractament dental i de certs tipus de làmpades amb mercuri afegit.

El Parlament Europeu i el Consell van adoptar les seves posicions de negociació els dies 17 i 30 de gener de 2024, respectivament.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències