Connecteu-vos amb nosaltres

Consell Europeu

Treball forçós: el Consell adopta una posició per prohibir els productes fets amb treball forçat al mercat de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El Consell ha adoptat avui la seva posició (mandat de negociació) sobre el reglament que prohibeix els productes elaborats amb treball forçat al mercat de la UE. El mandat de negociació del Consell dóna suport a l'objectiu general de lluitar contra el treball forçat i introdueix diverses millores al text proposat.

El mandat del Consell aclareix l'abast del reglament mitjançant la inclusió dels productes oferts per a la venda a distància, preveu la creació d'un portal únic de treball forçat i reforça el paper de la Comissió en la investigació i prova de l'ús del treball forçat, alhora que s'alinea les mesures proposades amb tant els estàndards internacionals com la legislació de la UE.

"És espantós que al segle XXI l'esclavitud i el treball forçat encara existeixin al món. Aquest delicte horrible s'ha d'eradicar i el primer pas per aconseguir-ho consisteix a trencar el model de negoci de les empreses que exploten els treballadors. Amb aquesta regulació volem Assegureu-vos que no hi hagi lloc per als seus productes al nostre mercat únic, tant si es fabriquen a Europa com a l'estranger".
Pierre-Yves Dermagne, viceprimer ministre i ministre d'Economia i Ocupació belga

Proposta de la Comissió

La proposta prohibeix que els productes fets amb treball forçat (tal com defineix l'Organització Internacional del Treball) es col·loquin o es posen a disposició al mercat de la Unió o s'exportin des de la Unió a tercers països. Les autoritats competents haurien d'avaluar els riscos de treball forçat a partir d'una sèrie de fonts d'informació diferents, com ara comunicacions de la societat civil, una base de dades sobre àrees o productes de risc de treball forçós, així com informació sobre si les empreses afectades compleixen les seves obligacions de diligència deguda. en relació al treball forçat.

En cas que hi hagi indicis raonables que un producte s'ha fet amb treball forçat, les autoritats haurien d'iniciar una investigació. Això pot incloure sol·licituds d'informació a empreses o la realització de controls i inspeccions a la UE o a tercers països. Si les autoritats competents descobreixen que s'ha utilitzat treball forçat, ordenaran la retirada del producte en qüestió i prohibiran tant la seva col·locació al mercat com la seva exportació. Les empreses hauran d'eliminar les mercaderies en qüestió i les autoritats duaneres supervisaran l'aplicació de la prohibició d'exportació o importació de productes prohibits a les fronteres de la UE.

Les pimes no estan exemptes de la regulació, però la mida i els recursos econòmics de les empreses, així com l'escala del treball forçat, s'han de tenir en compte abans d'iniciar investigacions formals. La proposta també preveu eines específiques de suport per ajudar les pimes amb l'aplicació del reglament.

La proposta preveu la creació d'una Xarxa Sindical contra els Productes de Treball Forçós, que coordinarà les mesures adoptades per les autoritats competents i la Comissió.

anunci

Mandat del Consell

El mandat de negociació del Consell preveu l'establiment de la Xarxa Sindical contra els Productes de Treball Forçós per tal d'assegurar una millor coordinació entre les autoritats competents i la Comissió en l'aplicació d'aquest Reglament. La posició del Consell formalitza la cooperació administrativa dins de la Xarxa i assegura la seva participació activa en totes les fases del procés que condueixen a la prohibició d'un producte.

El mandat també preveu la creació d'a portal únic de treball forçat, que proporcionaria informació i eines rellevants i de fàcil accés, inclosa a punt únic de presentació d'informació, una base de dades i directrius, i fàcil accés a la informació sobre les decisions preses.

La posició del Consell preveu la col·laboració necessària entre les autoritats competents dels estats membres i la Comissió en l'aplicació del reglament de prohibició del treball forçat per garantir que la seva aplicació i implementació s'ajustin als requisits de la directiva de diligència deguda de sostenibilitat corporativa i als denunciants. directiva.

El paper de la Comissió en les investigacions i decisions

Per reduir la càrrega administrativa i simplificar l'assignació dels casos, el mandat reforça el paper de la Comissió Europea. La Comissió, a partir de tota la informació rellevant, verificable i creïble, avaluarà si els productes en qüestió són d'interès de la Unió.

S'assumeix que existeix un "interès de la Unió" quan es compleixen un o més dels criteris següents:

  • l'escala i la gravetat del sospitós treball forçat són importants;
  • els riscos de sospita de treball forçat es troben fora del territori de la Unió;
  • els productes en qüestió tenen un impacte significatiu en el mercat interior (es suposa que tenen un impacte significatiu quan estan presents en almenys 3 estats membres)

Si hi ha un interès de la Unió, la Comissió es farà càrrec automàticament de la fase d'investigació prèvia. En cas contrari, la fase de pre-investigació la portarà a terme una autoritat nacional competent.

Investigacions

El mandat del Consell simplifica la coordinació en els casos d'investigacions transfrontereres, amb la designació de una autoritat competent principal (que posarà en marxa la fase preliminar i garantirà la continuïtat de la investigació i la participació d'altres autoritats) i amb una major implicació de la Xarxa Sindical contra els Productes de Treball Forçós per garantir la transparència i un enfocament sindical.

El mandat també aclareix el procediment per a les inspeccions de camp, previst com a mesura d'últim recurs. Aquestes inspeccions s'han de basar en la localització dels riscos sospitosos de treball forçat i s'han de dur a terme amb ple respecte a la sobirania nacional.

Inspeccions a tercers països

Segons la posició del Consell, quan calgui dur a terme inspeccions fora de la Unió, la Comissió ha d'establir contactes amb tercers països (a iniciativa pròpia, en casos d'interès de la Unió o a petició d'una autoritat competent) i demanar als governs de tercers països per dur a terme inspeccions sobre els casos sospitosos de treball forçat. Si el govern del tercer país rebutja la sol·licitud de la Comissió, això pot constituir un cas de no cooperació i la Comissió pot prendre una decisió basada en altres proves rellevants.

Decisions finals

La Comissió serà l'encarregada de preparar la decisió final (és a dir, prohibir un producte determinat) mitjançant un acte d'execució que s'adoptarà d'acord amb el procediment d'examen, i oferirà un resum no confidencial d'aquesta decisió al portal únic de treball forçat. .

Propers passos

El mandat acordat avui formalitza la posició negociadora del Consell. Atorga a la presidència del Consell un mandat per a les negociacions amb el Parlament Europeu, que va adoptar la seva posició el 8 de novembre de 2023. Les negociacions interinstitucionals començaran el més aviat possible.

Fons

Al voltant de 27.6 milions de persones fan treballs forçats a tot el món, en moltes indústries i a tots els continents. La major part del treball forçat té lloc a l'economia privada, mentre que una part és imposada per les autoritats públiques.
La Comissió va proposar el reglament per prohibir els productes elaborats amb treball forçat al mercat europeu el 14 de setembre de 2022.

proposta de la Comissió

Acord general/mandat de negociació del Consell

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències