Connecteu-vos amb nosaltres

Tribunal de Comptes Europeu

El Tribunal de Comptes deixa qüestions vitals sense resposta

COMPARTIR:

publicat

on

Es calcula que el 5G podria aportar fins a 1 bilió d'euros al producte interior brut de la UE i crear o transformar fins a 20 milions de llocs de treball a curt termini. escriu Dick Roche.

Informe especial del Tribunal de Comptes Desplegament del 5G a la UE publicat el 24 de gener podria haver proporcionat als responsables polítics una avaluació objectiva de la validesa dels problemes que han dominat el debat sobre el 5G. Podria haver proporcionat una anàlisi objectiva de costos i beneficis dels enfocaments alternatius per garantir la seguretat de les xarxes 5G. Malauradament, no ho aconsegueix.

 L'informe que s'ha passat per alt en gran mesura planteja més preguntes que no pas respon.

Qui hauria de dir els trets?

 El Tribunal de Comptes [TCE] es va fixar tres objectius bàsics en el seu informe especial Desplegament del 5G a la UE. En primer lloc, examinar amb quina eficàcia la Comissió Europea ha desenvolupat les seves responsabilitats. En segon lloc, analitzar "aspectes relacionats tant amb la implementació de xarxes 5G ---- i amb la seva seguretat" i tercer per proporcionar "informació i recomanacions" per al desplegament de xarxes 5G segures als 27 estats membres de la UE.

En general, el Tribunal critica l'enfocament general adoptat per la Comissió de la UE sobre el 5G i planteja preguntes sobre l'eficàcia de la Comissió.

L'ECA no està d'acord amb l'opinió de la Comissió de la UE sobre on hauria de recaure la responsabilitat de la seguretat de la xarxa 5G. Els auditors avancen l'opinió altament política que, a mesura que la seguretat 5G transcendeix les competències nacionals i de la UE, és una competència compartida i com haurien de ser les mesures subjectes adoptades a Brussel·les.

anunci

Argumenta que en prendre el que es refereix com una "interpretació limitada de la seguretat", la Comissió s'ha limitat a jugar un paper de suport i s'ha deixat de banda en la qüestió de la seguretat de les xarxes 5G.    

En una UE on el paper de Brussel·les està cada cop més resentit, la línia de l'ECA sembla especialment sorda. És difícil veure que un govern de Berlín, París o qualsevol altra capital accepti jugar en segon lloc a Brussel·les en la qüestió de la seguretat nacional.  

La caixa d'eines 5G

L'informe critica la Caixa d'eines 5G de la UE, les mesures acordades el 2020 per mitigar els riscos de seguretat derivats del desplegament del 5G.

L'ECA critica el ritme al qual s'està desplegant Toolbox. Assenyala que a l'octubre de 2021 només 13 estats membres havien promulgat o modificat la legislació nacional.

També assenyala que, a mesura que la Caixa d'eines va entrar en vigor quatre anys després del llançament del Pla d'acció 5G, després que molts dels principals operadors de xarxes d'Europa ja havien fet contractes per als equips 5G necessaris per construir les seves xarxes, una crítica vàlida.

Es planteja la claredat dels criteris per a adjudicar si els proveïdors d'equips són "d'alt risc". També s'apunta la qüestió de com afecta el mercat interior derivat dels diferents enfocaments que estan adoptant els estats membres.

La Comissió, tot i que "observava" els comentaris del TCE, va assenyalar que els Estats membres consideraven el seu enfocament "com oportú, eficaç i proporcionat".

La Comissió també va argumentar que l'enfocament col·laboratiu adoptat va implicar no només la Comissió i les autoritats dels estats membres, sinó altres parts interessades clau i, en fer-ho, va permetre que "els estats membres adoptessin mesures per a les seves circumstàncies nacionals".

No s'ha fet ni s'ha contestat la pregunta de diversos milions d'euros

L'ECA assenyala que el cost del desplegament del 5G a tots els estats membres podria arribar als 400 milions d'euros i que la inversió estimada durant el període 2121-2025 podria oscil·lar entre els 281 i els 391 milions d'euros.

Arran d'una intervenció de l'administració Trump, un tema central en el debat 5G a Europa ha estat la proposta que els equips subministrats per empreses amb seu a la Xina haurien de quedar exclosos de la construcció de les xarxes europees.

Malgrat la centralitat d'aquest tema, l'ECA assenyala que la Comissió "no disposa d'informació suficient" sobre els costos de prohibir aquest equipament una admissió extraordinària.

L'ECA cita un informe d'Oxford Economics que va suggerir que restringir la participació d'un proveïdor clau en la creació de 5G afegiria 2.4 milions d'euros anuals durant la propera dècada. També registra una estimació de consultors danesos que situa el cost d'arrancar i reemplaçar l'equip existent dels venedors xinesos des del 2016 en "uns 3 milions d'euros", una xifra que sembla baixa tenint en compte la inversió feta en 5G a tota la UE en els últims cinc anys. 

La manca d'elaboració d'una estimació independent dels costos que es deriven d'una política d'exclusió de venedors del "país d'origen", un tema central en el debat del 5G, només es pot qualificar de preocupant. Fer polítiques públiques sense conèixer els costos totals no té sentit.

La manca de dades de costos és encara més extraordinària tenint en compte les múltiples declaracions dels principals operadors de xarxa sobre els costos i els retards de llançament que s'enfrontarien en restringir el seu dret a tractar amb els principals proveïdors d'equips amb els quals porten dècades.  

Mites incontestables i autolesions ignorades.

La manca d'establir de manera independent les implicacions de costos associades a l'eliminació de venedors establerts no és l'única mancança.  

No hi ha una anàlisi en profunditat dels retards en el desplegament de 5G que sorgiran inevitablement de la limitació dels proveïdors d'equips, retards que afectaran especialment les poblacions no urbanes.

No hi ha, igualment, una anàlisi en profunditat de les altres implicacions a llarg termini que es deriven de la limitació del 'pool' de proveïdors que poden utilitzar els MNO europeus, de les vulnerabilitats que sorgeixen de limitar la capacitat dels operadors d'oportunitat de difondre les seves apostes. i de les conseqüències d'impedir que es comprometin amb la gamma més completa de tecnologies en evolució.

L'ECA tampoc no fa cap examen crític sobre la veracitat de les al·legacions en què s'ha basat la idea d'excloure proveïdors. No s'examinen les denúncies sobre la propietat de l'empresa, el finançament estatal i la propietat intel·lectual que s'han incorporat en gran part a la barreja des dels EUA i que han estat engolides per molts a la UE, tot i que no hauria estat difícil per a l'ECA establir la fets.

És important destacar que no es fa cap esforç per ponderar les advertències, de nou d'origen nord-americà, sobre "portes del darrere", programari maliciós o "vulnerabilitats contra el registre real o per examinar els enfocaments alternatius disponibles per abordar els problemes de seguretat". L'ECA no qüestiona el fals binari col·locat pels EUA que la prohibició de proveïdors específics és la manera de garantir la seguretat de la xarxa. També ignora la realitat que les complexitats de les cadenes de subministrament globals fan insostenible la idea de determinar la política europea per al 5G, el factor clau per a la transformació digital, en l'enfocament del "país d'origen".

L'informe de l'ECA podria i hauria d'haver revisat de manera objectiva i exhaustiva tots els aspectes del debat que ha tingut lloc sobre el 5G durant els últims anys. Lamentablement, no ho ha aconseguit.

Dick Roche és un exministre d'Afers Europeus i exministre de Medi Ambient i Govern Local.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències