Connecteu-vos amb nosaltres

Viatjar

El trànsit de passatgers assoleix gairebé el 95% dels nivells previs a la pandèmia el 2023

COMPARTIR:

publicat

on

 • 2.3 milions de passatgers acollits pels aeroports europeus el 2023
 • El trànsit de passatgers va augmentar un 19% respecte al 2022, situant-se així només un –5.4% per sota dels volums previs a la pandèmia (2019)..
 • Un mercat caracteritzat per importants llacunes de rendiment: mentre que molts aeroports van assolir rècords absoluts de trànsit de passatgers, una gran majoria encara es va quedar endarrerit amb els seus volums abans de la pandèmia.
 • TOP 5 aeroports europeus el 2023: 1. Londres-Heathrow, 2. Istanbul, 3. París-CDG, 4. Amsterdam-Schiphol, 5. Madrid 

L'informe de trànsit aeroportuari de l'any complet, el quart trimestre i el desembre de 4 publicat avui per ACI EUROPE revela un mercat de l'aviació dinàmic remodelat per una barreja de canvis estructurals, resiliència de la demanda i fortes tensions geopolítiques.

El trànsit de passatgers a la xarxa aeroportuària europea va augmentar el 2023 un +19% respecte a l'any anterior, fet que va portar el volum total a només un -5.4% per sota dels nivells previs a la pandèmia (2019).

L'augment va ser molt impulsat pel trànsit internacional de passatgers (+21%), que va créixer gairebé el doble del ritme del trànsit nacional de passatgers (+11.7%), amb els aeroports del mercat de la UE+1 (+19%) superant els de la resta de Europa2 (+16%).

Olivier Jankovec, director general d'ACI EUROPE, va dir: "Aquest fort creixement va donar com a resultat que els aeroports europeus acollissin 2.3 milions de passatgers a les seves portes l'any passat, un resultat impressionant tenint en compte les pressions inflacionistes vigents i les tarifes aèries més altes, així com les tensions geopolítiques. Això és un testimoni de la prioritat que la gent dóna als viatges per sobre d'altres formes de despesa discrecional, i diu molt sobre el valor i la importància de la connectivitat aèria".

RECUPERACIÓ MULTI VELOCITAT I LA GRAN DIVERGÈNCIA

Més enllà d'aquests resultats, el 2023 va estar marcat per variacions sense precedents en el rendiment del trànsit entre els mercats aeroportuaris nacionals i individuals en comparació amb els nivells previs a la pandèmia (2019):

 • Dins dels mercats de la UE+, els aeroports de Portugal (+12.2%), Grècia (+12.1%), Islàndia (+6.9%), Malta (+6.7%) i Polònia (+4.5%) van tenir un rendiment superior, mentre que els de Finlàndia (-). El 29.6%), Eslovènia (-26.2%), Alemanya (-22.4%) i Suècia (-21%) encara es van mantenir molt enrere d'una recuperació total. Entre els mercats més grans de la UE+, els aeroports d'Espanya (+3%) van ser els únics que es van recuperar completament, seguits dels d'Itàlia (-2%), França (-5.4%), el Regne Unit (-6.4%) i els aeroports. a Alemanya amb un ampli marge.
 • A la resta d'Europa, els aeroports dels mercats emergents d'Uzbekistan (+110%), Armènia (+66%) i Kazakhstan (+51%) van experimentar un creixement exponencial en part a causa dels desviaments de trànsit cap a/des de Rússia, juntament amb els de Rússia. Albània (+117%) i Kosovo (+44%) a la part posterior de les companyies aèries d'ultra baix cost desplegant ràpidament la seva capacitat. Mentrestant, els aeroports del principal mercat de Turquia (+2.5%) acaben de superar els seus nivells previs a la pandèmia.

A l'altre extrem de l'espectre, la recuperació del trànsit de passatgers dels aeroports d'Israel (-12%) es va frenar a l'inrevés: el seu trànsit de passatgers del quart trimestre (-4%) es va col·lapsar, mentre que els aeroports d'Ucraïna (-63%) van romandre tancats a causa a la guerra en curs.
Jankovec va comentar: “El 2023 també ha estat un any de recuperació de múltiples velocitats i de grans divergències per als aeroports europeus pel que fa al trànsit de passatgers. Tot i que molts van superar el seu rècord anual anterior en volums de passatgers, el 57% encara es va mantenir per sota dels seus volums previs a la pandèmia".

"Els conflictes geopolítics han contribuït de manera important a aquesta recuperació de diverses velocitats, afectant principalment aeroports d'Ucraïna, Israel, Finlàndia i altres països d'Europa de l'Est. Però els canvis estructurals induïts pel Covid-19 al mercat de l'aviació també estan tenint un impacte important. Aquests canvis estructurals inclouen el protagonisme de l'oci i la demanda de VFR3, així com l'aparició de la demanda "bleisure", juntament amb l'expansió selectiva dels transportistes d'ultra baix cost i els transportistes de servei complet que redueixen els seus centres i impulsen la consolidació. Tot i que aquests avenços generalment han beneficiat els aeroports en mercats que depenen del turisme d'entrada, no hi ha dubte que també han donat lloc a un augment de les pressions competitives per als aeroports en general".

anunci

"De cara al 2024, és probable que veiem que aquestes bretxes de rendiment entre els aeroports es redueixen, però no es tanquen. No hi ha dubte que les tensions geopolítiques formen part de la nostra nova realitat, i també els canvis estructurals al mercat de l'aviació. Els grans interrogants seran sobre les pressions de l'oferta i la resiliència de la demanda d'oci: és poc probable que aquesta última continuï desafiant la macroeconomia, però cada cop més lligada a elles. També hem de vigilar de prop els problemes operatius, especialment el control de fronteres amb l'inici previst del sistema d'entrada i sortida de Schengen la tardor vinent, per al qual encara s'han de resoldre molts problemes pendents".

"En conseqüència, ara mantenim la nostra orientació per a un augment del +7.2% del trànsit de passatgers aquest any en comparació amb el 2023, cosa que ens hauria de portar només un +1.4% per sobre dels volums previs a la pandèmia".

RECUPERACIÓ MÉS LENTA EN CENTROS I AEROPORTS MÉS GRANDS

El trànsit de passatgers a les Majors (els 5 principals aeroports europeus4) va augmentar un +20.8% el 2023 en comparació amb l'any anterior, la qual cosa va fer que aquests aeroports sumen un impressionant 58 milions de passatgers.

Malgrat aquest augment significatiu, les Majors encara es van mantenir un -6.5% per sota dels seus nivells previs a la pandèmia (2019), principalment a causa de la relativa debilitat del mercat asiàtic, el lent retorn dels viatges corporatius i l'estricte control de la capacitat dels seus operadors centrals.

El 2023 va veure canvis en la composició i el rànquing de les 5 primeres lligues:

 • London-Heathrow va restaurar la seva posició com l'aeroport més concorregut d'Europa el 2023, una posició ocupada per Istanbul l'any anterior. El hub britànic va acollir 79.2 milions de passatgers, un augment notable del +28.5% respecte al 2022, que li va permetre apropar-se molt als seus volums previs a la pandèmia (2019) (-2.1%). La seva dependència del trànsit transatlàntic va tenir un paper clau en aquesta actuació.
 • Istanbul va quedar en segon lloc, assolint els 76 milions de passatgers, un augment del 18.3% respecte al 2022. El centre turc va comptar amb el millor rendiment entre les 5 primeres lligues en comparació amb els seus volums abans de la pandèmia (2019), que va superar àmpliament (+11%). ). L'any 2019, Istanbul era el cinquè aeroport europeu amb més activitat.
 • París-CDG va mantenir la tercera posició amb 67.4 milions de passatgers (+17.3% respecte al 2022) i es va mantenir -11.5% per sota del seu nivell pre-pandèmia 2019. El hub francès va ser seguit per Amsterdam-Schiphol (61.9 milions de passatgers | +17.9% vs. 2022 i -13.7% vs. 2019).
 • El Madrid va tancar el top 5 de la lliga (60.2 milions de passatgers | +18.9% vs. 2022), apropant-se molt al seu nivell pre-pandèmia (2019) (-2.5%). L'exposició del hub ibèric al trànsit transatlàntic, així com la quota relativament més alta del trànsit d'oci, li va permetre tornar a superar Frankfurt el 2023 (59.4 milions de passatgers | +21.3% vs. 2022 i –15.9% vs. 2019).

El comportament del trànsit de passatgers el 2023 d'altres grans aeroports europeus5 també va reflectir els canvis estructurals del mercat en comparació amb els nivells previs a la pandèmia (2019):

 • Els que tradicionalment depenen del trànsit d'oci i VFR i amb una presència notable de transportistes de baix cost sovint van superar els seus volums abans de la pandèmia (2019): Atenes (+10.1%), Lisboa (+7.9%), Palma de Mallorca (+4.7%) ), Istanbul-Sabiha Gökçen (+4.6%), Dublín (+1.8%) i París-Orly (+1.4%).
 • Tot i que Roma-Fiumicino (-7%) encara es va mantenir per sota del seu nivell previ a la pandèmia, el centre italià va veure augmentar el trànsit de passatgers un +38% interanual, el millor rendiment entre els aeroports europeus més grans.
 • Màlaga amb més de 22.3 milions de passatgers (+12.6%) va atendre més passatgers que Brussel·les (-15.8%) i Estocolm-Arlanda (-15%).

ELS AEROPORTS MÉS PETITS I REGIONALS SUPERAN RESULTATS

A diferència dels hubs i dels aeroports més grans, els aeroports més petits i regionals6 van completar la seva recuperació el 2023, amb el seu trànsit de passatgers augmentant un +17.6% respecte a l'any anterior i, per tant, situant-se en un +3% per sobre dels nivells previs a la pandèmia (2019).

Aquest rendiment va ser impulsat en gran mesura pels aeroports de la UE+ que donen servei a destinacions turístiques i/o atrauen capacitat de transportistes d'ultra baix cost, així com aeroports de mercats menys madurs de la resta d'Europa.

Alguns d'aquests aeroports van experimentar un creixement exponencial molt per sobre dels nivells anteriors a la pandèmia (2019), com ara: Trapani (+223%), Perusa (+143%), Tirana (+117%), Samarcanda (+110%), Lodz ( +97%), Kutaisi (+91%), Zadar (+88%), Erevan (+66%), Memmingen (+64%), Almati (+51%), Funchal (+43%), Saragossa (+ 47%), Pristina (+44%) i Oviedo-Astúries (+40%).
MOVIMENTS DE CÀRREGA I AERONAU

El trànsit de mercaderies a la xarxa aeroportuària europea va disminuir un -2.1% el 2023 en comparació amb l'any anterior, resultat directe de les tensions geopolítiques, comercials i les interrupcions de la cadena de subministrament. La disminució va ser impulsada pels aeroports de la UE+ (-2.9%), mentre que els aeroports de la resta d'Europa (+3%) van veure l'expansió del trànsit de mercaderies.

Els 5 principals aeroports europeus per al trànsit de mercaderies van ser: Frankfurt (1,8 milions de tones | -5% vs 2022), Istanbul (1,5 milions de tones | +6.3%), Londres-Heathrow (1,4 milions de tones | +6.4 %), Leipzig (1,4 milions de tones | -7.7%) i Amsterdam-Schiphol (1,4 milions de tones | -4.2%).

En general, el trànsit de mercaderies es va mantenir un 10% per sota dels nivells previs a la pandèmia (2019).

Els moviments d'avions a Europa van augmentar un +11.8% el 2023 en comparació amb l'any anterior, però encara un -8.1% per sota dels seus nivells previs a la pandèmia (2019).

DADES PER GRUPS DE L'AEROPORT

Durant l'any 2023 aeroports amb més de 25 milions de passatgers a l'any (Grup 1), aeroports que acullen entre 10 i 25 milions de passatgers (Grup 2), aeroports que acullen entre 5 i 10 milions de passatgers (Grup 3), aeroports que acullen entre 1 i 5 milions passatgers anuals (Grup 4), i els aeroports que acollien entre 100 i 1 milió de passatgers (Grup 5) van registrar una variació mitjana del -7.6%, -10.2%, +4.3%, +2.0%, -0.8% respecte a pre -nivells de trànsit pandèmics (2019). Els aeroports que van registrar el millor comportament en trànsit de passatgers durant l'any 2023 (en comparació amb l'any 2019) són els següents:
GRUP 1: Istanbul IST (+11.0%), Atenes ATH (+10.1%), Lisboa LIS (+7.9%), Palma de Mallorca PMI (+4.7%), Istanbul SAW (+4.6%).

GRUP 2: Porto OPO (+16.0%), Naples NAP (+14.1%), Málaga AGP (+12.6%), Tenerife TFS (+10.5%), Marsella MRS (+6.4%).

GRUP 3: Sochi AER (+105.7%), Almaty ALA (+51.2%), Belgrad BEG (+29.0%), València VLC (+16.6%), Palermo PMO (+15.5%).

GRUP 4: Tirana TIA (+117.4%), Yerevan EVN (+65.6%), Memmingen FMM (+64.2%), Pristina PRN (+44.3%), Funchal FNC (+43.1%).

GRUP 5: Trapani TPS (+223.4%), Perugia PEG (+142.9%), Samarkand SKD (+109.8%), Kutaisi KUT (+91.1%), Zadar ZAD (+88.3%).


1 UE, EEE, Suïssa i Regne Unit.
2 Albània, Armènia, Bielorússia, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Israel, Kazakhstan, Kosovo, Macedònia del Nord, Moldàvia, Montenegro, Rússia, Sèrbia, Turquia, Ucraïna i Uzbekistan.
3 Visitar amics i familiars
4 El 2019: Londres-Heathrow, París-CDG, Amsterdam-Schiphol, Frankfurt i Istanbul).
5 aeroports amb més de 25 milions de passatgers anuals (2019).
6 aeroports amb menys de 10 milions de passatgers a l'any (201

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències