Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

El Green Deal és un "extravagància costosa".

COMPARTIR:

publicat

on

El Green Deal és una política clau de la UE, però en lloc de ser un vehicle de creixement s'ha marcat una "extravagància costosa".

La reclamació, d'un dels principals grups del Parlament Europeu, és oportuna, ja que arriba després que la Comissió Europea va publicar recentment l'última "comunicació" sobre els seus objectius climàtics per al 2040.

Patint un context macroeconòmic advers, la producció de pasta i paper a Europa ja va experimentar un descens el 2023 i preveu que vingui pitjor si no es replanteja seriosament el Green Deal.

Els resultats mostren que, l'any 2023, la producció de la indústria del paper i el cartró va patir un segon any consecutiu de contracció, amb una disminució del 12.8%. La disminució de la producció el 2023 continua sent més acusada fins i tot que durant la crisi de la Covid-19 (-4.7% el 2020).

No només la indústria paperera té preocupacions.

També ho fan grups de consumidors com l'Associació Europea de Consumidors, que diu que la Comissió hauria d'intentar vincular millor la política de consumidors amb l'aplicació del Pacte Verd "per oferir el millor resultat".

També diu que el Green Deal no reconeix la necessitat de garantir una major coherència entre les diferents polítiques de la UE, incloses l'agricultura, la salut, el medi ambient i el comerç.

anunci

El Parlament Europeu diu que el ritme de canvi en el marc del Pacte Verd representa "una revolució industrial a una velocitat sense precedents" amb impactes "significatius" en el producte interior brut (PIB), la inversió, l'ocupació, la competitivitat, la distribució, les finances públiques i l'estabilitat monetària.

Adverteix: "Hi ha risc d'impactes negatius a curt termini si el consum i la producció disminueixen".

D'altra banda, el Centre per a la Promoció d'Importacions dels països en desenvolupament adverteix que és probable que hi hagi un augment dels costos a causa de la transició a operacions de processament/producció més sostenibles. També és probable que això inclogui, per exemple, preus potencialment elevats de materials amb contingut reciclat.

La UE ha fet del Green Deal, un ampli conjunt de polítiques per abordar el canvi climàtic i la degradació ambiental, una veritable prioritat política. Té com a objectiu assolir les emissions netes de carboni zero l'any 2050 i la UE diu que el Green Deal és "la nostra línia de vida per sortir de la pandèmia de COVID-19".

Però, tot i així, hi ha una oposició que creix ràpidament en alguns sectors i els crítics insisteixen que no es tracta només d'un cas de "greenlash", el terme que es refereix a la reacció política i social contra les polítiques "verdes".

De fet, les declaracions crítiques sobre l'Acord Verd han anat des dels caps de govern fins a la repressió a gran escala de la societat contra -o l'escepticisme sobre- la política ambiental.

L'oposició s'ha vist a nivell local, amb els ciutadans que rebutgen les polítiques de mobilitat neta, com ara les taxes de congestió a nivell nacional, exemplificat pel moviment de les armilles grogues desencadenat per l'intent francès d'augmentar el seu impost sobre el carboni.

A nivell de la UE, Elisabetta Cornago, investigadora sènior del respectat Centre per a la Reforma Europea, diu que hem vist intents de partits de centredreta al Parlament Europeu de "matar" polítiques del Green Deal, com ara l'eliminació gradual de la combustió interna. vehicles de motor o la llei de restauració de la natura.

Tant el president francès, Emmanuel Macron, com el primer ministre belga, Alexander De Croo, han demanat, en el passat, una pausa en les noves iniciatives de política verda europea. Això es va produir després que es va introduir una "onada" de noves polítiques de la UE per assolir els objectius climàtics per al 2030.

"Macron i De Croo van argumentar que els governs i les empreses necessiten temps per implementar aquestes noves regles i adaptar-s'hi", diu Cornago.

El missatge es fa ressò per la indústria de fabricació de paper d'Europa, que diu que una sèrie d'objectius relacionats amb el clima s'han introduït massa ràpidament i sense tenir en compte l'impacte potencial que tindran.

Jori Ringman, director general de Cepi, que representa la indústria europea de pasta i paper, diu que estan "totalment d'acord" amb els objectius generals del Green Deal que també comparteixen el sector. El problema, diu, ve quan es passa de "la vella era a la nova era".

El que ell anomena "coses terribles" és possible amb el resultat de "danys col·laterals enormes i profunds" per a la indústria paperera. Canviar tant en un curt període de temps pot portar fàcilment a resultats i conseqüències "no planificats i imprevistos", assenyala, i afegeix: "Això és el que vull dir per danys col·laterals i això és el que volem evitar desesperadament".

Aleshores, com és aquest "dany col·lateral"?

Bé, segons la indústria de l'envasament de paper, això significa que Europa possiblement perd bona part de la seva capacitat i habilitats de fabricació i és encara més dependent del que ja és de les importacions.

L'evidència d'això es pot veure en altres llocs, argumenta, en el que va passar al sector dels panells solars amb la producció europea devastada per les importacions més barates d'Àsia.

La indústria paperera està desesperada per evitar que això passi al seu sector, però adverteix que això és el que podria passar a causa de l'impacte del Green Deal.

L'exprimer ministre polonès Mateusz Morawiecki i el primer ministre hongarès Viktor Orbán també han atacat les polítiques europees per a la transició energètica, amb Morawiecki exigint que es limiten els preus del carboni determinats pel sistema de comerç d'emissions de la UE.

Més recentment, és clar, hem vist protestes sorolloses i de vegades violentes dels agricultors, que diuen que els seus interessos econòmics es podrien veure afectats negativament per determinades polítiques del Green Deal.

La reacció d'alguns sectors contra el Green Deal continua a bon ritme amb el cost de l'acció climàtica i la seva distribució justa que també preocupa el públic. Aquesta por va sorgir en una enquesta realitzada pel Projecte Tempo el novembre passat.

Cornago va dir que les troballes van subratllar el fet que "els votants que ja se senten econòmicament insegurs i alienats de la política han estat impulsant la recent reacció contra les polítiques verdes".

Els resultats de l'enquesta suggereixen que la "fatiga" per les polítiques verdes també serà un tema important de cara a les eleccions europees d'aquesta primavera.

La indústria de l'envasament de paper comparteix moltes d'aquestes preocupacions, dient que la UE no ha entès plenament els reptes econòmics associats a l'assoliment d'objectius ambiciosos de descarbonització, especialment la necessitat de predictibilitat com a condició prèvia per desencadenar inversions ecològiques.

Un exemple és el desplegament de la tecnologia de captura i utilització de carboni biogènic, que es reflecteix a la comunicació Industrial Carbon Management, també publicada recentment per la Comissió. El preu de la transició serà alt, ja que la Comissió estima que cal desplegar 1.5 bilions d'euros a l'any, adverteix la indústria.

El primer ordre del negoci, insisteix el sector, és mantenir les indústries "made in Europe" invertint localment, a través d'una política industrial que es dupliqui com un marc global favorable a la inversió.

La indústria paperera assegura que té la seva pròpia casa en ordre, assenyalant que un 85% de les seves matèries primeres provenen de la Unió Europea mentre que el 92% de l'aigua que utilitza es retorna al medi ambient. També diu que és "campió del món" en reciclatge a raó del 71.4%.

El colíder del Grup ECR, Nicola Procaccini, ha demanat un "enfocament poc dogmàtic i realista que "posi els ciutadans al centre" i afegeix: "Quan mirem el Pacte Verd, veiem que s'ha convertit en un tema molt divisori dins del Parlament Europeu". . No és el moment del radicalisme ideològic verd, sinó d'un enfocament tecnològicament neutral”, afegeix el diputat italià.

El seu col·lega líder del grup al Parlament de la UE, el professor Ryszard Legutko, afegeix: "Els efectes negatius de les polítiques migratòries fallides i del Green Deal els senten diàriament els ciutadans".

L'eurodiputat polonès continua: "El Pacte Verd, el vaixell insígnia de la Comissió, en comptes de ser un vehicle de creixement, és una extravagància costosa, que costarà més de 300 milions d'euros l'any 2030, amb un augment dels costos de vida, les factures d'energia i altres aspectes desagradables del Les fantasies de la Comissió i del Parlament. Sorprenentment, la Comissió ha guardat silenci sobre aquest tema".

La UE, però, assenyala que el Pacte Verd Europeu és "l'estratègia de la UE per assolir els objectius climàtics i fer d'Europa neutral climàticament l'any 2050".

El paquet inclou iniciatives que cobreixen el clima, el medi ambient, l'energia, el transport, la indústria, l'agricultura i les finances sostenibles. L'objectiu és adaptar les polítiques climàtiques, energètiques, de transport i fiscals de la UE per reduir les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030, en comparació amb els nivells de 1990.

Un portaveu de la CE va dir: "El pacte verd europeu és el nostre salvavides per sortir de la pandèmia de la COVID-19".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències