20150611BakuEuropeanGameszaur Shiriyev

Acadèmia Robert Bosch Fellow, Rússia i Euràsia Programa

L'Azerbaidjan acollirà els Jocs Europeus inaugurals del 12 al 28 de juny. Els jocs cridaran l'atenció internacional i augmentaran la consciència dels principals problemes del Caucas, sobretot la política energètica, el conflicte de Nagorno-Karabakh i les tensions de les relacions amb Rússia. També són els primers d'una sèrie d'esdeveniments esportius amb seu a Bakú que el govern de l'Azerbaidjan espera que millorin la imatge del país i la influència internacional en un moment geopolític crític, quan es troba atrapat entre les prioritats rivals de Rússia i Occident.

Des del 2010, el govern de l'Azerbaidjan segueix una estratègia de despesa a gran escala dels ingressos del petroli, destinada a augmentar el perfil de la capital i promoure la imatge del país com a estat desenvolupat musulmà però laic. La ciutat també acollirà una cursa de Fórmula 2016 el 2017, els Jocs Islàmics de Solidaritat el 2020 i és una ciutat amfitrió durant els Campionats d'Europa de futbol el XNUMX.

Hi ha algunes evidències d'èxit primerenc: l'acollida de Bakú del Festival de la Cançó d'Eurovisió 2012 va ser un moment significatiu per connectar el país amb la cultura occidental i, segons una enquesta del Baròmetre del Caucas, el suport al país per a l'adhesió a la UE va augmentar un 50 per cent. arran del concurs.

Però també hi ha hagut reacció. L'augment de l'interès mediàtic pel país ha permès que els grups de la societat civil i els defensors dels drets humans crítics amb el govern difonguin el seu missatge de manera més àmplia. Això va provocar una major crítica internacional a les credencials democràtiques de l'Azerbaidjan; en resposta, els funcionaris de Bakú van acusar els mitjans occidentals de perseguir una campanya "anti-azerbaidjana".

L'augment promès del flux de turistes i les oportunitats econòmiques per a les petites i mitjanes empreses també ha tardat a començar. Tot i que s'han obert una gran quantitat d'hotels, restaurants i botigues de luxe abans dels jocs, les restriccions de visat no s'han afluixat prou com per atraure el nombre necessari.

I si bé una gran part de la població fins ara ha donat suport a l'acollida d'esdeveniments internacionals, la forta caiguda del preu del petroli i la devaluació del manat azerbaidjano han fet augmentar les crítiques del públic, sobretot després que es va saber que Bakú cobria les despeses d'allotjament i viatge. dels atletes dels països participants.

Els temes geopolítics

El moment dels Jocs arriba en un moment sensible. La política agressiva de Rússia a Ucraïna ha posat de manifest els problemes d'integritat territorial a la regió i la seguretat energètica europea. La necessitat d'Europa d'alternatives al subministrament de gas rus fa que el Corredor Sud de Gas -que portaria gas del mar Caspi a Europa a través de l'Azerbaidjan, sense passar per Rússia- és més important que mai tant per a la UE com per a l'Azerbaidjan.

anunci

Bakú havia esperat que l'annexió de Crimea i la condemna internacional de Rússia portarien a un enfocament més gran en la qüestió de la integritat territorial de l'Azerbaidjan sobre Nagorno-Karabakh. Però la seva sèrie d'esdeveniments d'alt perfil ha cridat l'atenció d'un tipus diferent: un escrutini internacional més gran de les credencials democràtiques de l'Azerbaidjan. La creixent insatisfacció de Bakú amb Occident ha generat una atmosfera poc saludable on abunden les teories de la conspiració: en particular, que s'està duent a terme una campanya contra l'Azerbaidjan des de l'oficina del secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry. L'oficina de l'OSCE al país ara ha estat tancada pel govern després d'un èxode d'ONG amb suport occidental. La cobertura mediàtica internacional de les qüestions de drets humans a l'Azerbaidjan ha donat lloc a crítiques nacionals a la UE i als EUA, la qual cosa ha provocat el boicot de facto del president Ilham Aliyev a la cimera de l'Associació Oriental de la UE a Riga al maig. Més crítiques internacionals al govern d'Azerbaidjan poden alimentar una insatisfacció encara més gran amb Occident; això, al seu torn, reforçarà la influència russa al país i a la regió en general.

Evitant el contrafoc

Tot això és una demostració més que els grans esdeveniments esportius i culturals no aporten, en definitiva, beneficis polítics als països que volen allunyar-se de Rússia i apropar-se a Europa. Els governs farien bé de recordar la tensió entre Europa i la deshonrada Ucraïna de Viktor Ianukóvitx el 2012, quan va ser coamfitriona dels Campionats d'Europa de futbol. Això va danyar encara més, en lloc de millorar, la integració d'Ucraïna a Europa.

Hi ha diverses solucions polítiques proactives que Occident podria emprendre per ajudar l'Azerbaidjan a escapar d'un destí similar. La investigació de la Comissió Europea sobre l'adquisició per part de l'Azerbaidjan de l'operador grec del sistema de transport de gas està impedint el progrés del gasoducte transadriàtic, un component crucial del corredor de gas del sud. Seria en interès d'ambdues parts que la UE resolgués això a favor de l'Azerbaidjan. Per separat, Occident hauria d'intensificar els seus esforços per a la resolució del conflicte de Nagorno-Karabakh, per exemple facilitant una reunió entre els presidents de l'Azerbaidjan i armeni, que es podria dur a terme a nivell presidencial als EUA; o donant suport a les mesures de foment de la confiança per recuperar la confiança involucrant-se en la qüestió clau dels presoners de guerra.