Connecteu-vos amb nosaltres

desenvolupament

Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM): Què ha aconseguit la UE?

COMPARTIR:

publicat

on

-Kellogg Per davant amb el canvi climàtic-política-de-General-Mills-diu-OxfamL'any 2000 es van acordar els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni per reduir la pobresa i millorar la vida de les persones dels països en desenvolupament. Han donat resultats encoratjadors.

Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM): Què s'ha aconseguit

Fa 15 anys, la comunitat internacional va establir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, o ODM, per reduir la pobresa i millorar la vida de les persones dels països en desenvolupament. La Declaració del Mil·lenni i els ODM vencen a finals de 2015.

Han donat resultats encoratjadors. La Unió Europea i els seus estats membres, junts el principal donant mundial d'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), han contribuït a marcar la diferència en la vida de milions de persones. La UE ha estat compromesa amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni des de la seva adopció l'any 2000 i ha anat adaptant progressivament la seva política de desenvolupament per ajudar-los a assolir-los.

Tanmateix, el progrés en els ODM ha estat desigual arreu del món. L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, inclosos els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), es basa en els ODM i ens ajuda a afrontar nous reptes.

Objectiu 1: Eradicar la pobresa extrema i la fam

Més de 1 milions de persones han sortit de la pobresa extrema des de 1990. Els objectius dels ODM de reduir a la meitat la proporció de persones que viuen en l'extrema pobresa i la fam s'han assolit fins i tot abans del previst. Tot i així, el món està lluny d'eradicar la pobresa extrema i la fam. El 2015, s'estima que 836 milions de persones encara viuen en la pobresa extrema i 795 milions encara pateixen fam.

anunci

La UE és un dels principals contribuents a l'agricultura sostenible i la seguretat alimentària per al desenvolupament. A tot el món, la UE dóna suport a més de 60 països en els seus esforços per millorar la seguretat alimentària i nutricional i promoure l'agricultura i els sistemes alimentaris sostenibles, alleujar la fam, donar suport al creixement econòmic i garantir l'estabilitat política.

Objectiu 2: Aconseguir l'educació primària universal

La taxa de matriculació a l'escola primària als països en desenvolupament ha arribat a un 91% estimat l'any 2015, en comparació amb el 83% de l'any 2000. El nombre de nens no escolaritzats s'ha reduït gairebé a la meitat des de l'any 2000. Al mateix temps, les taxes d'alfabetització dels joves Les persones de 15 a 24 anys van passar del 83% el 1990 al 91% previst el 2015.

No obstant això, malgrat els enormes avenços durant els darrers 15 anys, assolir l'educació primària universal requerirà una atenció renovada, de la mateixa manera que la comunitat global busca estendre l'abast a l'educació secundària universal. 57 milions d'infants en edat primària, més de la meitat dels quals viuen en zones propenses a conflictes, encara no van a l'escola.

La UE dóna suport als governs de més de 40 països per oferir una educació de qualitat i oportunitats d'aprenentatge per a tothom. La meitat d'aquests països són fràgils i afectats per conflictes. La UE també treballa amb l'Associació Global per a l'Educació, UNICEF, la UNESCO, agències multilaterals i bilaterals i la societat civil per oferir educació.

Objectiu 3: Promoure la igualtat de gènere i empoderar les dones

Durant les dues últimes dècades, s'ha avançat molt cap a la igualtat de dones i nenes en l'educació, l'ocupació i la representació política. No obstant això, queden moltes llacunes, especialment en àrees que no es van abordar en els ODM. Cada dia es produeixen violacions dels drets de les dones persistents, generalitzades i, en alguns casos, sense precedents.

Els programes de la UE donen suport a la participació política de les dones, així com a la millora del seu estatus econòmic i social. Això es fa, per exemple, facilitant la contribució de les dones en els processos de pau i construcció de l'estat, i promovent la igualtat de drets d'herència i propietat entre homes i dones. El gènere s'integra en els programes sectorials, que van des de la salut i l'educació fins al desenvolupament del sector privat, la seguretat alimentària i la infraestructura.

Des del 2004, la contribució de la UE ha ajudat 300,000 noves estudiants a matricular-se a l'educació secundària. A més, més de 18,000 estudiants d'educació superior han participat en programes de mobilitat de la UE com Erasmus Mundus, que ofereix beques a estudiants de països en desenvolupament per estudiar a Europa.

Objectiu 4: Reduir la mortalitat infantil

S'ha produït un avenç sense precedents en la reducció de les morts de nens menors de cinc anys. La taxa de mortalitat dels menors de cinc anys s'ha reduït a la meitat des del 1990, passant de 90 a 43 morts previstes per cada 1,000 nascuts vius el 2015. Hi han contribuït els tractaments efectius i assequibles, la millora de la prestació de serveis i el compromís polític. No obstant això, el progrés ha estat insuficient per assolir l'objectiu de reduir en dos terços les morts de nens menors de cinc anys l'any 2015 i encara hi ha aproximadament 16,000 morts infantils al dia.

El suport de la UE i l'ajuda externa han ajudat a protegir els nens contra moltes de les principals causes de mortalitat infantil, però la pneumònia, la diarrea i la malària continuen sent les principals causes mortals dels menors de cinc anys i el 2013 van causar aproximadament un terç de les morts de menors de cinc anys. . A nivell mundial, gairebé la meitat de les morts de menors de cinc anys són atribuïbles a la desnutrició.

La UE ha treballat estretament amb els països beneficiaris i altres socis de desenvolupament per abordar les debilitats del sistema sanitari i ha donat suport als sectors sanitaris de 39 països en desenvolupament, amb la salut infantil com a objectiu principal. També contribueix mitjançant el suport financer al Fons Mundial per a la Lluita contra la Sida, la Malària i la Tuberculosi (GFATM) i a l'Aliança Mundial per a Vacunes i Vacunes (GAVI).

Gràcies al suport de la UE, almenys 20 milions de nens més van ser vacunats contra el xarampió entre el 2004 i el 2014. El 2004-2012 la UE va ajudar a construir o renovar més de 8,500 centres sanitaris a tot el món.

Objectiu 5: Millorar la salut materna

S'han aconseguit avenços significatius en els esforços per reduir les morts maternes i garantir l'accés universal a la salut reproductiva, amb una ràtio de mortalitat materna gairebé reduïda a la meitat entre 1990 i 2015. No obstant això, els assoliments no van assolir l'objectiu dels ODM de reduir la proporció en tres quartes per 2015.

Hi ha profundes disparitats en salut entre els grups que són vulnerables, pel seu nivell d'estudis, lloc de residència, situació econòmica o edat. A més, cal reforçar la capacitat dels països per ajudar a reduir les desigualtats tant en la disponibilitat com en la qualitat de les dades relacionades amb la salut, així com en el registre de naixements i defuncions.

La UE dóna suport als governs de més de 30 països per desenvolupar i implementar polítiques i estratègies de salut nacionals, i enfortir els sistemes de salut per millorar l'accés i l'ús dels serveis de salut materna que salven vides i aconseguir l'accés universal a serveis i informació de salut sexual i reproductiva de qualitat i assequibles. .

Gràcies al suport de la UE, entre el 7.5 i el 2004, més de 2012 milions de naixements van ser atès per personal sanitari qualificat i es van realitzar gairebé 17 milions de consultes sobre salut reproductiva.

Objectiu 6: Combatre el VIH/SIDA, la malària i altres malalties

Les noves infeccions pel VIH van disminuir aproximadament un 40% entre el 2000 i el 2013, passant d'uns 3.5 milions de casos estimats a 2.1 milions. Gràcies a l'expansió de l'atenció sanitària antipalúdica, s'han evitat més de 6.2 milions de morts per malària entre el 2000 i el 2015, principalment de nens menors de cinc anys a l'Àfrica subsahariana. La prevenció, el diagnòstic i el tractament de la tuberculosi van salvar aproximadament 37 milions de vides entre el 2000 i el 2013.

Tanmateix, la crisi de l'Ebola ha revelat la vulnerabilitat dels països que no tenen serveis bàsics de salut i la capacitat de detecció precoç, informes exhaustius i un sistema de resposta ràpida als brots de salut pública.

La UE proporciona recursos financers substancials per lluitar contra les malalties a través de programes nacionals, a través del Fons Mundial per a la Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària, i a través de programes de recerca com l'Associació d'Assajos Clínics de Països Europeus i en Desenvolupament.

Gràcies al suport de la UE, es van distribuir 22.6 milions de mosquiteres tractades amb insecticides entre el 2000 i el 2014. A més, 570,000 persones amb infecció pel VIH avançada han rebut teràpia combinada antiretroviral durant el mateix període.

Objectiu 7: Assegurar la sostenibilitat ambiental

S'han assolit els objectius globals d'accés a un subministrament d'aigua millorat i un nombre reduït de persones que viuen als barris marginals abans de la data límit, però la pèrdua de recursos ambientals i de biodiversitat no s'ha aturat. L'objectiu de cobertura dels ODM d'aigua potable es va complir el 2010, cinc anys abans del previst.

Però queda molt per fer: 748 milions de persones, la majoria pobres i marginades, encara no tenen accés a una font millorada d'aigua potable; gairebé la meitat d'ells es troben a l'Àfrica subsahariana. Pel que fa al sanejament, la cobertura del sanejament millorat va augmentar del 49% el 1990 al 64% el 2012. Però més d'un terç de la població mundial, uns 2.5 milions de persones, encara no té accés a les instal·lacions de sanejament.

Calen esforços addicionals i, per tant, la sostenibilitat ambiental és un pilar bàsic de l'agenda de desenvolupament post-2015, sobretot tenint en compte els greus reptes ambientals als quals s'enfronta el món, com ara el canvi climàtic, la inseguretat alimentària i hídrica i els desastres naturals.

La UE dóna suport als països socis per promoure la gestió sostenible dels recursos naturals, en particular la terra, els boscos, les zones costaneres i la pesca per protegir els ecosistemes i combatre la desertització. L'any 2007, la UE va posar en marxa l'Aliança Mundial per al Canvi Climàtic (GCCA) per tal d'enfortir la cooperació internacional en matèria de canvi climàtic, amb un compromís de 316.5 milions d'euros. Actualment, la UE dóna suport a 51 programes en 38 països.

Des del 2004, l'assistència de la UE ha proporcionat accés a aigua potable a més de 74 milions de persones i sanejament a més de 27 milions de persones.

Objectiu 8: Desenvolupar una associació global per al desenvolupament

Els ODM van establir les bases d'una autèntica associació mundial per assolir els objectius globals. L'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) dels països desenvolupats va augmentar un 66% en termes reals entre el 2000 i el 2014. El 2014, el 79% de les importacions dels països en desenvolupament als països desenvolupats van ser admeses lliures d'impostos. Al mateix temps, l'accés dels països en desenvolupament als mercats ha augmentat.

La Tercera Conferència Internacional sobre Finançament per al Desenvolupament a Addis Abeba va establir una àmplia i ambiciosa gamma de mesures, juntament amb els mitjans d'aplicació de l'Agenda 2030 per finançar el desenvolupament sostenible, garantir la coherència de les polítiques, promoure el bon govern i accions a nivell nacional i renovar els esforços. mobilitzar la innovació, la ciència i la tecnologia per al desenvolupament sostenible.

La UE continua sent el principal donant del món, aportant col·lectivament més Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) que tots els altres donants junts (58.2 milions d'euros el 2014). S'ha compromès a assolir l'objectiu de l'ONU de mobilitzar un nivell d'AOD que representi el 0.7% de la renda nacional bruta (INB) dins el marc temporal de l'Agenda 2030.

Més informació

Nota de premsa: Comissió Europea dóna la benvinguda a la nova 2030 Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible

Fitxa informativa sobre els ODS i l'agenda de desenvolupament post-2015

Fullet sobre la contribució de la UE als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (resultats clau dels programes de la Comissió Europea)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències