Connecteu-vos amb nosaltres

Antàrtic

MEPC 77: l'IMO ha de reduir ràpidament les emissions de carboni negre de l'enviament

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Quan es va inaugurar una reunió del Comitè de Protecció del Medi Marí (MEPC 77) de l'Organització Marítima Internacional (OMI) el 22 de novembre a Londres, la Clean Arctic Alliance va demanar a l'OMI, als seus estats membres i al transport marítim internacional que protegissin l'Àrtic mitjançant la implementació d'una ràpida disminució. en les emissions de carboni negre procedents del transport marítim a l'Àrtic o prop de l'Àrtic, i per reduir amb urgència les emissions de gasos d'efecte hivernacle i les emissions de carboni negre de la indústria marítima mundial. 
 
El carboni negre és un agent climàtic de curta durada responsable del 20% de l'impacte climàtic de l'enviament (en 20 anys). Quan el carbó negre s'instal·la sobre la neu i el gel, la fusió s'accelera i la pèrdua de reflectivitat crea un bucle de retroalimentació que agreuja l'escalfament global. Les emissions de carboni negre del transport marítim a l'Àrtic van augmentar un 85% entre el 2015 i el 2019.
"Aquesta setmana, l'OMI ha d'abordar l'impacte de les emissions de carboni negre a l'Àrtic, posant en marxa amb urgència mesures fortes per impulsar retallades ràpides i profundes de les emissions de carboni negre de transports marítims que operen a l'Àrtic o a prop, i reduir amb urgència el CO2 i el COXNUMX. les emissions de carboni negre del sector marítim a nivell mundial", va dir el doctor Sian Prior, assessor principal de l'Aliança per l'Àrtic Clean. 
 
"La Clean Arctic Alliance dóna suport a proposta de resolució presentada al MEPC 77 d'onze estats membres de l'OMI que demana als vaixells que operen a l'Àrtic i prop de l'Àrtic que passin d'olis combustibles més pesats i contaminants a combustibles destil·lats més lleugers amb baixa aromaticitat o altres combustibles alternatius o mètodes de propulsió més nets", va afegir [1]. "Si tots els transports que actualment utilitzen fueloils pesats a l'Àrtic es canviessin al combustible destil·lat, hi hauria una reducció immediata d'un 44% de les emissions de carboni negre d'aquests vaixells. Si s'instal·lessin filtres de partícules a bord d'aquests vaixells, les emissions de carboni negre es podrien reduir en més d'un 90%”.

"Descobriments recents de l'IPCC mostren que els nivells d'ambició climàtica i els terminis actualment sobre la taula per a l'enviament a l'OMI són totalment inadequats", va continuar Prior [2]. "És imperatiu que les mesures que s'han d'adoptar al Comitè de Protecció del Medi Marí de l'IMO (MEPC 77) es reforcen per garantir que condueixin a retallades ràpides i profundes tant en les emissions de CO2 com de carboni negre dels vaixells, especialment els que visiten o operen a prop de l'Àrtic".

Declaració de l'ONG:
El 18 de novembre, Les ONG van demanar a l'OMI reduir a la meitat les emissions de gasos d'efecte hivernacle del transport marítim l'any 2030, i que els estats membres de l'OMI alinein amb urgència el treball de l'agència per reduir els impactes climàtics del transport marítim amb els desenvolupaments de la COP26 durant el MEPC 77 [3]. 
 
La declaració va demanar als estats membres de l'OMI que: Alineeu l'enviament amb l'objectiu d'1.5 graus: comprometre's a reduir els impactes climàtics dels vaixells en un període de temps coherent amb mantenir l'escalfament per sota d'1.5°, incloent arribar a zero el 2050 com a molt tard i reduir a la meitat les emissions el 2030;  Reforçar les mesures a curt termini: reobrir els debats sobre el nivell d'ambició de la mesura a curt termini de l'OMI amb l'objectiu d'acordar nous objectius compatibles amb reduir a la meitat les emissions per al 2030; Afrontar el carboni negre: prendre mesures decisives per abordar l'impacte a l'Àrtic de les emissions de carboni negre, un agent climàtic de curta durada responsable del 20% de l'impacte climàtic del transport marítim; i Establiu una taxa de GEH: acordar una taxa mínima de 100 dòlars per tona sobre les emissions de GEH per augmentar el finançament climàtic i donar suport a una transició justa cap a zero en tot el sector a mesura que convocat a la COP26Més detalls aquí.
 
L'OMI ha de reduir a la meitat les emissions del transport marítim l'any 2030
[1] MEPC 77-9 - Comentaris sobre el resultat del PPR 8 
[2] Informe de l'IPCC sobre la crisi climàtica: l'Aliança per l'Àrtic Neteja demana retallades de carboni negre del transport marítim
[3] ONG Declaració: l'IMO ha d'abordar l'impacte de les emissions de carboni negre a l'Àrtic

Sobre l'Àrtic i el carboni negre
Els canvis importants en el clima es produeixen amb més força i avancen més ràpidament a latituds altes amb els canvis més dramàtics observats a la coberta de gel marí de l'oceà Àrtic. La coberta de gel marí d'estiu està molt reduïda en comparació amb fa només unes dècades, i el gel restant és aproximadament la meitat de gruix. El gel de diversos anys ha disminuït al voltant d'un 90%. Els dies sense gel marí d'estiu podrien arribar tan aviat com a principis de la dècada de 2030, si el món incompleix el compromís de l'Acord sobre el Clima de París de limitar l'escalfament global a menys d'1.5 ºC, cosa que podria tenir conseqüències sense precedents per al clima global i el medi marí. 

El transport marítim àrtic està augmentant a mesura que la reducció del gel marí obre l'accés als recursos i creix l'interès per les rutes de transport transàrtic més curtes. Malgrat els esforços globals, les emissions de carboni negre dels vaixells estan augmentant: les emissions de carboni negre del transport marítim a l'Àrtic van augmentar un 85% entre el 2015 i el 2019. Quan el carboni negre s'instal·la sobre la neu i el gel, la fusió s'accelera i la pèrdua de reflectivitat crea un bucle de retroalimentació que s'exacerba. calefacció global. Black Carbon també té impactes sobre la salut de les comunitats àrtiques. Les reduccions de les emissions de carboni negre de l'enviament a l'Àrtic o prop de l'Àrtic es poden introduir ràpidament canviant a combustibles més nets i tenen un impacte immediat en la reducció de la fusió de neu i gel, ja que el carboni negre té una vida curta i roman a l'atmosfera només durant dies o dies. setmanes. 
 
Com afecten les emissions de carboni negre del transport marítim a l'Àrtic
Cal accions urgents i immediates per reduir les emissions de carboni negre dels vaixells
Vídeo

Sobre l'Aliança Àrtica neta

Formada per 21 organitzacions sense ànim de lucre, la Clean Arctic Alliance fa campanyes per persuadir els governs perquè prenguin mesures per protegir l'Àrtic, la seva vida salvatge i la seva gent. 

Els membres inclouen: 90 North Unit, The Altai Project, Alaska Wilderness League, Bellona, ​​Clean Air Task Force, Green Transition Denmark, Ecology and Development Foundation ECODES, Environmental Investigation Agency, Friends of the Earth US, Global Choices, Greenpeace, Iceland Nature Conservation Association, International Cryosphere Climate Initiative, Nature and Biodiversity Conservation Union, Ocean Conservancy, Pacific Environment, Seas At Risk, Surfrider Foundation Europe, Stand.Earth, Transport & Environment i WWF.

Més informació clica aquí.
Twitter

Comparteix aquest article:

Antàrtic

La possibilitat de reunió antàrtica per descongelar l'oposició a la protecció de l'Oceà Sud

publicat

on

La quarantena reunió anual de la Comissió per a la Conservació dels Recursos Marins Antàrtics (CCAMLR) i els seus 40 membres es reunirà a partir del 26 d’octubre per debatre, entre altres coses, tres propostes de protecció marina a gran escala a l’Antàrtic Oriental, el mar de Weddell i Península Antàrtica.

La protecció d’aquestes zones salvaguardarà gairebé 4 milions de quilòmetres quadrats d’oceà de les activitats humanes, proporcionant un refugi crític per a la vida salvatge increïble, com ara balenes, foques, pingüins i krill en un 1% més de l’oceà global.

Al llarg d’aquest any, la campanya pública #CallonCCAMLR, recolzada per Antarctica2020 i les seves ONG associades, ha anat impulsant la necessitat que els líders mundials protegeixin l’oceà sud de l’Antàrtida. Amb el suport de gairebé 1.5 milions de persones a tot el món que van signar una petició per instar a la protecció d’aquesta zona oceànica clau, el compromís d’alt nivell ha anat creixent i els líders polítics de França, la UE, Alemanya i Espanya reben aquesta urgent crida pública a l’acció.

"Una vegada més, la gent s'aixeca per salvar els fonaments glaçats del nostre planeta i els nostres decisors són escoltats per les nostres veus". dit Philippe Cousteau, activista oceànic i nét del llegendari explorador oceànic Jacques Cousteau.

anunci

En un recent esdeveniment antàrtic d'alt nivell a Madrid, John Kerry, enviat especial del president dels Estats Units sobre el clima, també va destacar que actualment hi ha un moment de "maduresa" diplomàtica per avançar.

"Davant la gravetat de les crisis climàtiques i de biodiversitat, aquesta reunió de la CCAMLR serà una prova important del compromís dels països amb el multilateralisme. La ciència és inequívoca.

Els països han de deixar de banda les diferències polítiques i col·laborar estretament per acordar la protecció ràpida d’aquest últim desert. " Dit Geneviève Pons, directora general i vicepresidenta d'Europa Jacques Delors i copresident de l'Antàrtida2020.

anunci

La regió experimenta canvis dramàtics a causa de l’escalfament de les temperatures i de la fusió del gel, cosa que l’acosta a diversos punts de descens amb ramificacions globals potencialment desastroses per a la humanitat i la biodiversitat. 

"L’Antàrtida és la nostra veïna. Allà on estigueu al món, el que succeeixi aquí us impactarà, per això és essencial que donem llum a la importància de la seva protecció per al nostre planeta i el nostre oceà.". dit Lewis Pugh, nedador de resistència, patró de l’ONU dels oceans i campió de l’Antàrtida2020.

Actualment, gairebé tots els membres de la CCAMLR admeten protecció addicional. Només cal el suport de Rússia i la Xina per aconseguir el consens necessari per a la designació d’aquestes àrees marines protegides.

"Aquest és un senyal molt clar perquè els líders continuïn utilitzant la seva influència diplomàtica i econòmica i intensifiquin els seus esforços per aconseguir el major acte de protecció oceànica de la història", dit Pascal Lamy, president del Fòrum de la Pau de París i copresident de l'Antàrtida2020.

Notes a l'editor

Antarctica2020 és un grup d’influents del món de l’esport, la política, els negocis, els mitjans de comunicació i la ciència que treballen per garantir la protecció completa i efectiva de l’oceà sud de l’Antàrtida a través d’una xarxa d’àrees marines protegides efectives a la regió. Estan recolzats per Ocean Unite, The Pew Charitable Trusts i la Coalició Antàrtica i del Sud de l'Oceà.

La campanya #CallonCCAMLR és una iniciativa conjunta d’ONG associades, incloent la Coalició Antàrtica i Sud de l'Oceà, Antàrtida 2020, Ocean Unite, Only One, The Pew Charitable Trusts i SeaLegacy. Han reunit el suport de gairebé 1.5 milions de persones a tot el món per a una petició que demana als líders mundials que actuïn ara.

-L' Petició reclamar la protecció de l'Oceà Antàrtic és una col·laboració d'iniciatives:

-        #CallonCCAMLR

-        Avaaz: salvar la campanya salvatge de l'Antàrtida               

-        WeMove: campanya per salvar hàbitats salvatges per a pingüins, balenes i altres espècies precioses

-La Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius de l'Antàrtida (CCAMLR) es va establir en virtut del Sistema de Tractats sobre l'Antàrtida per preservar la biodiversitat de l'Oceà Sud. La CCAMLR és una organització basada en el consens formada per 26 membres, inclosa la UE i vuit dels seus estats membres. El mandat de la CCAMLR inclou la gestió de la pesca basada en l'enfocament ecosistèmic, la protecció de la naturalesa antàrtica i la creació de vastes àrees marines protegides que permetin a l'oceà augmentar la resistència al canvi climàtic.

- Hi ha tres propostes per a la creació de noves zones marines protegides a l’oceà sud.

 Antàrtida Oriental: 0.95 milions de km2;

o Mar de Weddell: 2.18 milions de km2;

o Península antàrtica: 0.65 milions de km2.

- La 40a reunió de la CCAMLR tindrà lloc fins al 29 d’octubre de 2021.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Antàrtic

Científics i experts commemoren el 30è aniversari del Protocol de Madrid al Tractat Antàrtic

publicat

on

Avui (4 d’octubre), ministres, científics destacats i experts de tot el món es reuneixen al Museu Arqueològic de Madrid per commemorar el 30è aniversari de la signatura del Protocol de Madrid al Tractat Antàrtic. El 1991, aquest protocol, considerat un èxit significatiu per a la governança ambiental, va declarar la plena protecció de tot el continent antàrtic contra l'explotació. 

Els diàlegs d’alt nivell debatran sobre els diferents reptes als quals s’enfronta l’Antàrtida avui. A continuació, hi haurà una reunió ministerial, on esperem que es comprometin els països a adoptar noves accions innovadores sobre com afrontar aquests reptes en els propers 30 anys.

[Una petició signada per gairebé 1.5 milions de persones a tot el món que demana als líders mundials que augmentin significativament la protecció de les aigües de l'Antàrtida també serà lliurada al president espanyol del govern pels socis de les ONG Coalició Antàrtica i de l'Oceà Sud (ASOC), Avaaz, Blue Nature Alliance, Ocean Unite, OnlyOne, SeaLegacy, The Pew Charitable Trusts Movem Europa.]

"Aquest esdeveniment és una oportunitat única per celebrar aquest tractat com un fort símbol de multilateralisme i bon govern, i per mostrar al món que aquesta acció multilateral torna a ser necessària amb urgència ara que el canvi climàtic s’accelera i amenaça aquest fràgil desert." dit Claire Christian, directora executiva de la Coalició Antàrtica i de l'Oceà Sud.

anunci

L’Antàrtida experimenta enormes canvis a causa de la crisi climàtica, amb la fusió del gel i les temperatures que augmenten més ràpidament que a qualsevol altre lloc de la Terra. Tot i que el continent s’ha protegit de l’explotació, les aigües que l’envolten segueixen obertes a la pesca comercial que s’ha anat expandint en les darreres dècades, amenaçant grans zones d’ecosistemes vulnerables i hàbitats importants de vida salvatge. 

Un organisme internacional que pertany al tractat antàrtic anomenat CCAMLR (Comissió per a la Conservació dels Recursos Marins Antàrtics) regula la pesca i s’encarrega de conservar la vida marina de l’Antàrtida. Actualment s'està plantejant la designació de tres noves àrees protegides a gran escala a la Mar de Weddell, Antàrtida Oriental i la Península Antàrtica, cosa que ajudaria aquestes zones a adaptar-se i consolidar la resistència als canvis sense precedents que succeeixen en els ecosistemes marins per la crisi climàtica.

Aquesta protecció addicional salvaguardaria gairebé 4 milions de km2 d’oceà addicionals procedents de les activitats humanes, proporcionant un refugi segur per a increïbles animals salvatges, com ara balenes, foques i pingüins L’1% de l’oceà mundial. 

anunci

Tots els membres de la CCAMLR, inclosos els països europeus (Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Espanya i Suècia) i la Unió Europea, donen suport a aquestes noves àrees, a excepció de Rússia i la Xina. 

"Els líders reunits aquí a Madrid, inclosa Espanya, han d'acceptar utilitzar tot el seu pes diplomàtic per incorporar Rússia i la Xina amb aquesta acció històrica sobre biodiversitat i clima aquest any”. va declarar Pascal Lamy, president del Fòrum de la Pau de París, codirector del Grup de Campions de l'Antàrtida2020.

"Hem d’actuar ara per protegir l’oceà de l’Antàrtida. La regió no es pot permetre un any perdut d’inacció”Va concloure Geneviève Pons, directora general d'Europa Jacques Delors, codirector del Grup de Campions de l'Antàrtida2020.

Per registrar-vos a l’esdeveniment, envieu el vostre nom i número d’identificació a la següent adreça: [protegit per correu electrònic]

FI

Notes per als editors

Antàrtida2020 és una iniciativa que reuneix líders i veus influents del món de la política, la ciència, l'esport i els mitjans de comunicació que defensa el suport d'alt nivell dels líders mundials per a la protecció d'aquestes àrees. Aquesta iniciativa, juntament amb ONG sòcies del Coalició Antàrtica i de l'Oceà Sud (ASOC), Avaaz, Blue Nature Alliance, Ocean Unite, OnlyOne, SeaLegacy, The Pew Charitable Trusts Movem Europa lliurarà al president del Govern espanyol la petició #CallonCCAMLR que han signat gairebé 1.5 milions de persones a tot el món per demanar protecció de les aigües de l'Antàrtida aquest any. 

El Tractat Antàrtic es va acordar el 1959 i va entrar en vigor el 1961, té 54 parts https://en.wikipedia.org/wiki/Antarctic_Treaty_System.

L’Antàrtida juga un paper fonamental en la regulació del clima global i a través de la seva biodiversitat extremadament rica i el seu fort corrent circumpolar subministra nutrients a la resta de l’oceà mundial. Cobrint el 30% de la superfície de l’oceà, l’oceà sud és un important amortidor contra el canvi climàtic, ja que absorbeix fins al 75% de l’excés de calor i el 40% de les emissions mundials de diòxid de carboni (CO2) que ha estat captada per l’oceà global.

Aquesta reunió celebrativa tindrà lloc uns dies abans de la 40a reunió anual de la CCAMLR i la COP15 de la Convenció sobre la Diversitat Biològica, que comencen tots dos l’11. Es preveu que la reunió adopti la Declaració de Madrid, que serà una expressió compromís de protegir la biodiversitat d’aquesta zona única del nostre planeta.

CCAMLR: La Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius de l'Antàrtida (CCAMLR) es va establir en virtut del Sistema de Tractats sobre l'Antàrtida per preservar la biodiversitat de l'Oceà Sud. La CCAMLR és una organització basada en el consens formada per 26 membres, inclosa la UE i vuit dels seus estats membres. El mandat de la CCAMLR inclou la gestió de la pesca basada en l'enfocament ecosistèmic, la protecció de la naturalesa antàrtica i la creació de vastes àrees marines protegides que permetin a l'oceà augmentar la resistència al canvi climàtic.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Antàrtic

El ministeri de la UE se centrarà en la protecció de l'Antàrtida

publicat

on


Crèdit fotogràfic: Kelvin Trautman

Els ministres de països que donen més suport a la protecció marina antàrtica es van reunir el 29 de setembre per discutir com guanyar el suport de Rússia i la Xina per a una major acció. El comissari europeu, Virginijus Sinkevičius, acollirà ministres abans de la reunió anual de la Comissió per a la Conservació dels Recursos Marins Vius de l'Antàrtic (CCAMLR) que decidirà tres propostes de protecció a gran escala a l'Oceà Sud. Dues d'aquestes propostes, a l'Est de l'Antàrtic i al mar de Weddell, han estat presentades per la UE.

Aquesta reunió és una oportunitat clau per als ministres per acordar un impuls final d’alt nivell per garantir que aquestes propostes s’acordin aquest any. "La protecció d'aquestes zones generarà resistència a l'Oceà Sud contra els impactes creixents del clima que canvia ràpidament, així com l'eliminació d'altres factors estressants com la pesca industrial, que generarà beneficis tant per a la pesca com per a la vida salvatge. Són una resposta clau a les crisis climàtiques i de biodiversitat ", va dir Claire Christianson de l'ASOC.

Rússia i la Xina són actualment els únics països que bloquegen el consens requerit per a la designació de les àrees marines protegides de l'Antàrtida proposades dins de la CCAMLR.

anunci

“Els líders europeus van comprometre la seva influència diplomàtica i econòmica per guanyar Rússia i la Xina. Encara no hi ha cap senyal que aquest suport s'hagi assegurat, però amb una acció coordinada i coordinada els estats podrien acordar el major acte de protecció oceànica d'aquest any ", va dir Pascal Lamy, president del Fòrum de la Pau de París i campió de l'Antàrtida2020.

La reunió de la CCAMLR tindrà lloc pocs dies després que la Xina aculli una important conferència de les Nacions Unides sobre biodiversitat (15a Conferència de les parts en el Conveni sobre la diversitat biològica, 11-15 d’octubre) que acordarà un pla de deu anys per salvar la natura. 

"Els ministres han de deixar clar a la Xina que bloquejar la protecció d'un oceà crític per a la salut planetària i la vida marina és totalment incompatible amb el seu paper com a amfitrions d'aquesta importantíssima reunió sobre biodiversitat", va dir Geneviève Pons, directora general i vicepresidenta d'Europa Jacques Delors i campió de l'Antàrtida2020.

anunci

Recentment, els principals científics van enviar una carta als estats membres de la CCAMLR per demanar-los que designessin àrees marines protegides a l'oceà Antàrtic.

"Sense reduccions immediates i significatives d'emissions identificades als objectius de l'Acord de París, la Terra aviat arribarà a punts d'inflexió amb conseqüències desastroses no només per a l'Antàrtida i la seva vida marina, sinó també per a la resta de la humanitat. També calen accions d'altres òrgans rellevants, inclosos els que supervisen la governança internacional de l'Oceà Sud de l'Antàrtida, que representa el 10% de l'oceà mundial ", va dir Hans Pörtner, coautor de la carta de científics i científic de l'IPCC.

Antarctica2020és un grup d’influents del món de l’esport, la política, els negocis, els mitjans de comunicació i la ciència que treballen per garantir la protecció completa i efectiva de l’oceà sud de l’Antàrtida a través d’una xarxa d’àrees marines protegides efectives a la regió. Estan recolzats per Ocean Unite, The Pew Charitable Trusts i la Coalició Antàrtica i del Sud de l'Oceà.

enllaç a Carta dels científics als estats membres de la CCAMLR:

L' Campanya #CallonCCAMLR, és una iniciativa conjunta d'ONG associades, inclosa la Coalició Antàrtica i del Sud de l'Oceà, l'Antàrtida 2020, Ocean Unite, Only One, The Pew Charitable Trusts i SeaLegacy. Han reunit el suport de gairebé 1.5 milions de persones a tot el món per a una petició que demana als líders mundials que actuïn ara.

CCAMLR: La Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius de l'Antàrtida (CCAMLR) es va establir en virtut del Sistema de Tractats sobre l'Antàrtida per preservar la biodiversitat de l'Oceà Sud. La CCAMLR és una organització basada en el consens formada per 26 membres, inclosa la UE i vuit dels seus estats membres. El mandat de la CCAMLR inclou la gestió de la pesca basada en l'enfocament ecosistèmic, la protecció de la naturalesa antàrtica i la creació de vastes àrees marines protegides que permetin a l'oceà augmentar la resistència al canvi climàtic.

El 2009, els països membres de la CCAMLR van començar a assumir les seves responsabilitats per establir una xarxa d’AMP a tot l’oceà sud i van establir el primer AMP d’alta mar a la plataforma sud de les Illes Orcades del Sud. El 2016 es va acordar l’AMP més gran del món al mar de Ross (proposada pels Estats Units i Nova Zelanda; 2.02 milions de km2).

Hi ha tres propostes per a la creació de noves AMP a l’oceà sud.

  • Antàrtida Oriental: de la UE / França, Austràlia, Noruega, Uruguai, Regne Unit i Estats Units - 0.95 milions de km2;
  • Mar de Weddell: de la UE / Alemanya, Noruega, Austràlia, Uruguai, Regne Unit i Estats Units - 2.18 milions de km2;
  • Península Antàrtica: d'Argentina i Xile- 0.65 milions de km2.

La protecció d’aquestes tres grans zones salvaguardaria prop de 4 milions de km2 de l’oceà de l’Antàrtida. Aquesta és aproximadament la mida de la UE i representa l’1% de l’oceà mundial. Tot plegat asseguraria l’acte de protecció oceànic més gran de la història.

La 40a reunió de la CCAMLR tindrà lloc del 18 al 29 d’octubre de 2021.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències