Connecteu-vos amb nosaltres

Azerbaidjan

Veïns orientals o part oriental d'Europa?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El meu país, l'Azerbaidjan és membre del Consell d'Europa, l'OSCE, EHRC i moltes altres plataformes paneuropees. A la majoria de mapes, Azerbaidjan es mostra com la part més oriental d'Europa - escriu Nigar Arpadarai (a la foto), membre de Milli Majlis (Assemblea Nacional)

Els visitants per primera vegada queden molt sorpresos de com es veu i se sent Bakú europeu, la nostra capital. Aleshores, per què segueix sent la pregunta: som europeus?

La resposta clàssica a aquesta pregunta, que he sentit moltes vegades, és sempre la següent:

Sí, si compartiu els valors europeus.

Em temo que aquesta resposta tradicional ja no és adequada per al seu propòsit i requereix un escrutini més detallat. Francament, ja no estic segur de quins són aquests suposats "valors" europeus.

Al meu entendre, cal compartir valors si volem pau i estabilitat a Europa. Per ser compartides, en primer lloc, han de ser consensuades i acceptades per totes les parts i, en segon lloc, també han de ser aplicables a la vida real.

Però els valors, especialment els valors compartits, només funcionen si s'adhereixen de manera coherent.

anunci

En el cas de l'Azerbaidjan, però, aquests valors anomenats europeus, en molts casos, sembla que no s'apliquen.

El greuge més gran que tenim els azerbaiyanos quan es tracta d'aquests valors suposadament compartits que tots hem de posseir -encara que no s'apliquin a nosaltres- és, per descomptat, en relació amb el conflicte armenio-azerbaidjan. Durant tres dècades, fins a finals del 2020, les forces d'ocupació d'Armènia, una altra nació "europea", van estar estacionades al sud-oest de l'Azerbaidjan -Nagorno-Karabakh-, un territori del qual tots els indígenes azerbaidjans van ser expulsats, assassinats o presos com a ostatges. durant un període de gairebé 30 anys. Les ciutats i pobles que abans eren les seves cases van deixar d'existir amb cases azerbaidjanes a pobles i ciutats senceres totalment desmantellades i venudes com a trofeus o materials de construcció. Tots els signes dels azerbaiyanos que havien viscut en aquest territori van ser eliminats. En altres paraules, a part del que considerem un acte de neteja ètnica, aquests anys d'ocupació il·legal també van provocar la destrucció total del patrimoni econòmic i cultural d'aquells azerbaiyanos que una vegada van anomenar la seva llar a la regió.

Fins i tot tenint en compte les diverses atrocitats de la guerra de Iugoslàvia, Kosovo, Transnistria, Donbass o Ossètia, res del nivell i la coherència sostinguda del que va passar a Nagorno-Karabakh ha passat a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial. Durant tres dècades només es van afegir trinxeres, búnquers i camps de mines a aquest paisatge apocalíptic.   

Durant aquestes tres dècades, l'ONU i l'OSCE van reconèixer repetidament aquestes terres ocupades com a part de l'Azerbaidjan. Tanmateix, mai es va fer res per expulsar l'ocupant d'aquest territori. Al contrari, l'OSCE, el CoE, la UE i moltes altres organitzacions paneuropees han participat activament en una missió principal: mantenir l'statu quo. A causa de la manca d'acció significativa i de comunicar incansablement al govern d'Azerbaidjan i al públic d'Azerbaidjan que no es podia fer res de manera efectiva per aturar l'ocupació, i que l'Azerbaidjan havia d'acceptar aquesta realitat, es va fer difícil veure on s'estaven fent complir aquests valors compartits en un marc just. manera quan es tractava d'aquesta ocupació il·legal.

L'any 2020, quan l'Azerbaidjan, després de 26 anys de negociacions fallides sota el mandat de l'OSCE, va prendre el seu destí en mans i finalment va expulsar les forces d'ocupació de les seves terres en una guerra de 44 dies, en què 3000 soldats i oficials van sacrificar els seus vides -molts d'ells fills de refugiats de les mateixes terres que estaven alliberant- pel que hauria d'haver estat un acord de pau negociat, l'Azerbaidjan va acabar rebent nombroses crítiques dels principals organismes, governs i mitjans europeus. Fins i tot ara, gairebé 2 anys des del final del conflicte, no s'escolta una resolució pro-azerbaidjana o fins i tot equilibrada entre l'APCE, l'OSCE o el Parlament Europeu.

Mentrestant, des del final dels combats a les zones alliberades, diverses persones han mort tràgicament com a conseqüència de les explosions de mines terrestres. Els projectes bessons de repoblació i reconstrucció del territori recentment alliberat estan sent seriosament desafiats per centenars de milers de mines terrestres plantades allà en llocs aleatoris, fins i tot als cementiris. De fet, moltes d'aquestes mines terrestres van ser plantades per l'exèrcit armeni d'ocupació just abans de marxar. Hem alliberat les nostres terres, però necessitarem anys i desenes de milers de milions d'inversió per fer-les habitables una vegada més per al nostre poble.

Armènia mai va estar sotmesa a cap sanció directa o indirecta pel que va fer. L'Azerbaidjan mai va rebre cap suport significatiu en els seus esforços per alliberar o reconstruir el territori. Prefereixo no entrar en el raonament especulatiu per què va passar així. Al cap i a la fi, els azerbaiyanos, en la meva humil opinió, són persones molt optimistes, que han superat moltes calamitats i patiments en les últimes dècades amb orgull i resistència. Crec que vam avançar, des dels temps d'ocupació i guerra, amb la nova idea nacional i el sentit de propòsit de reconstruir aquestes terres alliberades i aconseguir una pau duradora a la regió.

No obstant això, tenint en compte l'esmentada manca de suport, qualsevol xerrada sobre la necessitat d'Azerbaiyano de "compartir els valors europeus" no ens sembla bé. Tal com ho veiem, els valors més fonamentals que tots hauríem de compartir –el dret a la vida, a una llar i a estar fora de perill– van ser greument vulnerats quan es consideren les accions de les forces d'ocupació a Nagorno-Karabakh així com la manca de l'acció dels principals organismes europeus i internacionals per donar suport als centenars de milers de les nostres persones que es van quedar sense llar i empitjorar com a conseqüència. En definitiva, Europa va seguir sent un observador passiu i un espectador, malgrat que, segons el dret internacional i el mandat de l'OSCE, l'ocupació il·legal de les nostres terres era a tots els efectes una qüestió europea.

Hi ha alguna cosa que es pugui fer al respecte? S'ha de fer alguna cosa al respecte?

Sí, és la resposta òbvia a tots dos. Per a una Europa més segura, aquests valors que ens parlen han de ser realment compartits i la confiança s'ha de restaurar.

Però també hem d'acceptar certs fets en algun moment. Ja veus, hi ha una certa contradicció que ja fa temps que existeix respecte a un grup de països. D'una banda, l'Azerbaidjan, així com la resta del Caucas del Sud, és membre de ple dret de la majoria d'organitzacions paneuropees. Formem part del que s'anomena una "Europa més àmplia". D'altra banda, per utilitzar la terminologia de la UE, nucli del procés d'integració europea, som els vagues “socis orientals”.

Els socis es poden convertir en socis? No sembla probable en aquest moment. La UE gairebé no es manté unida i una expansió a l'est, òbviament, ja no està sobre la taula, ni tan sols teòricament. Encara menys per a un país com l'Azerbaidjan, la nació més oriental del continent europeu.

Així doncs, els "Socis" seguirem sent socis en el futur previsible, una realitat que ara hem d'aprendre a acceptar. Per tant, vol dir que s'hauria de revisar els plantejaments d'ambdues parts, perquè els antics es van dissenyar en circumstàncies molt diferents. La UE hauria d'elaborar un nou pla, basat en l'assoliment d'una pau sostenible i una cooperació regional inclusiva de tots els països de la regió, centrant-se en qüestions actuals importants com la connectivitat, la seguretat, l'energia, l'ecologia, la transformació digital i també haurien d'oferir un full de ruta de vincles més estrets amb la UE per als seus socis orientals: un pla clar de com cada membre de l'est individualment i conjuntament es pot beneficiar de tenir un soci occidental tan gran, ric i poderós, la UE.

Hi ha alguns bons senyals. La recent cimera de l'Associació Oriental va donar la impressió d'una plataforma de diàleg. En el cas de l'Azerbaidjan, fa només uns dies es va anunciar un paquet tardà de 2 milions d'euros. Però encara estem per elaborar un pla de treball. 

El pla s'ha de basar en l'interès personal raonable de tots els participants, la comprensió dels interessos comuns i l'acceptació de les regles comunes que funcionen per a tots. Si ho aconseguim, estem a una distància d'una conversa real sobre els valors europeus compartits, que ajudaran a estabilitzar els fonaments d'aquesta part del món, fonaments que hem vist que es poden destruir ràpidament però que triguen molt de temps a reconstruir-se. .

Igual que les ciutats i pobles de Karabakh.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències