Connecteu-vos amb nosaltres

Kyrgyzstan

La situació de les minories al Kirguizistan: persecució i repressió sistemàtica

COMPARTIR:

publicat

on

Conegut notablement per la seva diversitat ètnica, Kirguizistan és un dels països d'Àsia Central conegut per la seva rica història i multiculturalitat. No obstant això, sota la superfície d'aquesta diversitat hi ha una narrativa preocupant de persecució i discriminació, especialment dirigida a la minoria russa del país. Els avenços recents només han agreujat aquestes tensions, plantejant reptes importants per a la coexistència de diferents grups ètnics al Kirguizistan.

Paral·lelament a la independència de Kirguizistan de l'URSS el 1991, es va produir l'auge del nacionalisme kirguiz, que naturalment va provocar l'alienació i l'exclusió sistemàtica de les comunitats ètniques de parla russa amb discriminació en l'ocupació, l'educació i l'accés als serveis públics. Aquest tema es va posar a l'atenció del món un any més tard, el 1992, amb una publicació de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) que afirmava que la discriminació i persecució sistemàtiques contra la minoria russa al Kirguizistan van donar lloc a freqüents violacions dels seus drets humans fonamentals.

A causa dels canvis geopolítics i els greuges històrics, les minories russes han estat contínuament marginades i només s'han tornat més vulnerables a causa dels recents trastorns polítics i les creixents emocions nacionalistes. Fa poc, la promoció del 2023 de la llengua kirguisa com a mitjà d'ensenyament principal al sector públic, va donar lloc a acomiadaments massius d'empleats de parla russa, ja que ho va fer obligatori per a funcionaris, diputats, professors, jutges, fiscals, advocats, metges. treballadors, i altres grups essencials per conèixer la llengua estatal, alienant encara més les minories russes.

Les turbulències socials i les desigualtats econòmiques al Kirguizistan agreugen el problema. La minoria russa, que històricament ha estat més rica que la població general kirguisa sota l'anterior govern de l'URSS, s'ha convertit en bocs expiatoris polítics i objectiu de la discriminació. No obstant això, malgrat l'esvaïment de les bretxes socioeconòmiques, les tensions continuen augmentant i la persecució contra aquestes minories continua.  

L'aparició de lleis i polítiques opressives que sovint s'adrecen indirectament i ocasionalment directament a grups minoritaris és un dels principals factors que agreugen la persecució de les minories russes al Kirguizistan. S'han manifestat repetidament preocupacions pel que fa al deteriorament continuat dels drets i llibertats de les minories, especialment les d'ètnia russa.

A més, l'absència general de canals efectius per resoldre els prejudicis de les minories només perpetua els actes de violència i discriminació. Els drets i les llibertats de la minoria russa s'han vist soscavats encara més per les investigacions inadequades de les forces de l'ordre i la persecució dels delictes d'odi, fet que ha fomentat una atmosfera de por i inseguretat entre els grups ètnics russos.

Abordar la persecució de les minories al Kirguizistan requereix una estratègia polifacètica que s'enfronti als obstacles institucionals a la justícia, així com a les raons subjacents de la discriminació. Els governs, els grups de la societat civil i les organitzacions internacionals han de col·laborar per avançar en la comunicació, la tolerància i el respecte a la diversitat al Kirguizistan. Les iniciatives d'inclusió social i desenvolupament econòmic són clau per eliminar la discriminació actual, juntament amb reformes legals urgents que garanteixen la igualtat de protecció a totes les ètnies i donen suport a l'estat de dret.

anunci

Tot i que s'estan avançant passos per aconseguir una societat més inclusiva i equitativa, els avenços recents suggereixen una regressió en la lluita contra la discriminació persistent de les minories russes. ReliefWeb, un portal d'informació humanitària de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de les Nacions Unides i publicat per la Delegació de la Unió Europea a la República Kirguisa, va destacar l'aprovació del president Japarov a la legislació "repressiva" dels representants estrangers. Aquesta legislació no només imposa severes restriccions a les activitats de les organitzacions no governamentals i internacionals, sinó també a la societat civil, silenciant les crítiques i, potencialment, augmentant les tensions entre diferents grups ètnics.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències