Connecteu-vos amb nosaltres

Malta

El periodisme com a camp de batalla contra Rússia i els seus rics empresaris

COMPARTIR:

publicat

on

The media space and various news portals have long been fertile ground for all sorts of showdowns involving rich Russians who seek to reside in Europe using both legal and illegal means and secret roots to obtain a cherished European citizen’s passport. Furthermore, this story has a direct projection on Ukraine and Russia’s counter standing – escriu Louis Auge.

El periodisme a Ucraïna i Rússia ha canviat als rails de la guerra informativa: les parts intenten presentar-se mútuament amb la llum més negativa. Cada cop hi ha publicacions sense proves, s'observa un mal ús freqüent de la informació juntament amb la legalització de falsificacions.

Tanmateix, la pròpia lluita informativa ja s'està traslladant al territori de la UE i afecta directament als mateixos europeus, causant-los greus danys.

For example, the so-called “golden passport” programs have been actively criticized recently. There are revelations of citizens of different countries, including Russians, who receive EU citizenship for direct investments in the economy and simply for big money offers.

Segons periodistes ucraïnesos, alguns russos van obtenir aquests passaports il·legalment, i van implicar ciutadans europeus en accions corruptes. Però són justes aquestes acusacions contra els europeus?

A recent article by Tatiana Nikolaenko, published in the Ukrainian edition of Apostrophe, stirred up the media space. According to Nikolaenko, the family of the head of the office of the Minister of Health of Malta Chris Feаrne, Carmen Siantar, was involved in the story of obtaining EU citizenship for investments. A Ukrainian journalist accused officials Ferne and Siantar of bribery and illegal assistance to Russian Leonid Levitin, who received Maltese citizenship in 2016. Presumably, Levitin’s acquaintance Vyacheslav Rezchikov paid Siantar’s daughter Celine for these services.

As evidence, a certain copy of a payment order dated November 22 2019 was cited, made by Rezchikov to Celine Siantar through an Austrian Liechtensteinische Landesbank (Österreich) AG. This high-profile statement caused an information storm and was automatically reprinted in a number of European media. However, few people bothered to think about whether these serious accusations were real or not. A careful study disavowed the Ukrainian author’s unsubstantiated assertion.

anunci

Mr Rezchikov’s lawyer provided a written response to the corresponding request of the EUREPORTER editorial office.  We ask to clarify the situation with accounts in the Liechtenstein Landesbank (Österreich) AG (the editorial office has the answer). The answer could be summarized as follows – the payment receipt cited as evidence is a fundamental forgery: the alleged transfer as well as the mentioned amount is fictitious, and most importantly, the payment could not have been made at all, since Rezchikov did not have any accounts in this bank during the period specified in the payment slip.

Thus, the bank statements that Nikolaenko wrote about and allegedly intended to help Mr. Levitin get a Maltese passport show non-existing accounts of Mr. Rezchikov. Liechtenstein Landesbank (Österreich) AG confirmed the fact, that Rezchikov had since long no accounts in this bank, expressively none at the time stated in the payment receipt. Accordingly, this means that Nikolaenko’s statements about the alleged bank account and the transfer of funds from Rezchikov to Siantar are not genuine, and therefore false.

Malauradament, els autors d'aquelles publicacions que reimprimien informació falsa no es van preocupar de comprovar-ho. No obstant això, qualsevol periodista professional que vulgui arribar a la veritat podria contactar amb el banc i obtenir informació. Però en la recerca de sensacions, ningú no volia fer res.

Besides the payment, there were many unanswered questions: What does the Maltese Minister of Health have to do with this? What does the daughter of the head of the Minister’s office Siantar have to do with this? Nor were there any questions as to why this case arose seven years after the citizenship procedure was finalized in 2016.

Ningú nega que hi hagi casos dubtosos d'obtenció de la ciutadania i passaports europeus. Els òrgans legals d'Europa i el Regne Unit, per descomptat, són conscients de molts d'aquests fets i tenen un ull de prop sobre aquestes persones i les seves ofertes. Però, al mateix temps, és cert que no totes les persones riques de Rússia intenten obtenir un passaport europeu proporcionant informació falsa o utilitzant mitjans il·legals per assolir l'objectiu de residir a la UE o al Regne Unit. Cal un enfocament objectiu i imparcial de cada cas per distingir entre una persona honesta i de confiança i una amb antecedents dubtosos.

Fa un temps, Malta es considerava un dels llocs més convenients per emetre passaports europeus a canvi d'inversions substancials per part d'aquells que volen quedar-se al continent, inclosos els russos.

Al mateix temps, moltes persones riques de Rússia reben passaports i permisos de residència a Europa de manera absolutament legal. Els seus noms són coneguts per a molts a Europa, alguns d'ells implicats activament en la vida pública de les seves noves terres.

Per descomptat, la situació després del 24 de febrer de 2022 va canviar radicalment l'actitud cap a Rússia. s'ha tornat censurable, però molta gent ho ha aprofitat a propòsit per manipular la informació amb els seus propis propòsits; al cap i a la fi, avui dia les acusacions fortes que continguin les paraules «Rússia» o «Russian» es donen per fetes i poca gent fa esforços per verificar-los.

L'única pregunta és, per què haurien de patir això els ciutadans europeus? Al cap i a la fi, aquests són ciutadans de la UE, com veiem, que esdevenen víctimes de manipulació i informació enganyosa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències