Connecteu-vos amb nosaltres

Rússia

"Estem en temps sense precedents, estem vivint un moment històric"

COMPARTIR:

publicat

on

Després de la reunió informal en línia dels ministres d'Afers Exteriors de la UE, l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va presentar la que va qualificar de decisió històrica. La decisió de la UE d'enviar armes letals a un tercer país per primera vegada amb fons europeus.

Ha caigut un tabú

"Estem en temps sense precedents, estem vivint un moment històric", ha dit Borrell. "Sé que la paraula 'històric' s'utilitza sovint i s'abusa, però aquest és sens dubte un moment històric. Un altre tabú ha caigut aquests dies, que la Unió Europea no pot utilitzar els seus recursos per proporcionar armes a un país que està sent agredit per un altre".

La UE proporcionarà "armes letals" per un valor de 450 milions d'euros i 50 milions d'euros per a subministraments no letals, com ara combustible i equips de protecció. Els fons vindran de la Facilitat Europea per la Pau i dels fons intergovernamentals del pressupost de la UE, probablement utilitzant també l'Instrument Europeu de Veïnatge (ENI). 

Preguntat sobre com lliurarà la UE material amb la superioritat aèria de Rússia sobre Ucraïna, Borrell va dir que la UE subministraria armes, inclosos avions de caça. Tanmateix, es limita als avions que la força aèria d'Ucraïna pot utilitzar immediatament, cosa que es limita a determinats models disponibles a Bulgària, Eslovàquia i Polònia.

Borrell va assenyalar en la seva resposta que diversos estats membres ja estaven enviant armes que ja estaven en marxa, va agrair al canceller alemany Scholz la seva decisió sísmica d'augmentar la seva despesa en defensa: “Alemanya com molts estats membres ara ho ha entès, si es vol. per evitar la guerra, cal estar preparat per defensar la pau".

Borrell ha dit que aquesta també era l'ocasió per pensar què és la Unió Europea, i què volem que sigui la Unió Europea. Va dir que els reptes als quals ens enfrontarem com a europeus augmentaran i que hem d'estar preparats per a això i per a les generacions futures. 

anunci

"Després de la Segona Guerra Mundial volíem la pau i la prosperitat i això ho vam aconseguir a la Unió Europea. Volem continuar lluitant per la pau i la prosperitat per a nosaltres i per a la humanitat. Però hem d'estar preparats per defensar la pau".

Comparteix aquest article:

Tendències